Στα €183,5 εκ. ο προϋπολογισμός φαρμάκων για την πρώτη φάση

Απαντήσεις από τους φαρμακέμπορους

Mέχρι αύριο αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την απάντηση των εισαγωγέων και των κατασκευαστών φαρμάκων για το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Η διαβούλευση μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα στο ΓεΣΥ για την πρώτη φάση εφαρμογής του Συστήματος φθάνει τα €183,5 εκατομμύρια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εξελίξεις αναμένεται να είναι θετικές την ώρα μάλιστα που μια σειρά από νομοθετήματα και κανονισμοί που αφορούν στα φάρμακα θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής με στόχο να οδηγηθούν το συντομότερο για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μέσα από το ΓεΣΥ αρκετές θα είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τα φάρμακα οι οποίες θα συζητηθούν και σήμερα. Για παράδειγμα χωρίς ιατρική συνταγή τα φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται, ενώ εκτός Συστήματος μένουν και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία είναι μεταξύ άλλων τα παυσίπονα, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κατάλογος ώστε να γνωρίζουν ακριβώς οι πολίτες. Σημαντική αλλαγή εντοπίζεται και στις τιμές των φαρμάκων, αφού στην περίπτωση που δεν μας ικανοποιεί το σκεύασμα που το Σύστημα θα μας αποζημιώνει με την καταβολή €1 μόνο και επιλέξουμε ένα ακριβότερο ή ανταλλάξιμο φάρμακο, θα πληρώνουμε μόνο τη διαφορά στην τιμή και όχι ολόκληρη την αξία του σκευάσματος.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσιμα ή ανταλλάξιμα φάρμακα, θα αποζημιώνονται πλήρως από το Σύστημα και ο δικαιούχος θα καταβάλλει μόνο €1 για να τα προμηθευτεί.

Επίσης, ο δικαιούχος δεν θα καταβάλλει καμία απολύτως συμπληρωμή για τα φάρμακα που θα του χορηγούνται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Σε ό,τι αφορά τα καινοτόμα φάρμακα θα ακολουθούνται πρωτόκολλα τα οποία και σήμερα βρίσκονται σε εφαρμογή και το ΓεΣΥ θα τα αποζημιώνει πλήρως. Για τις περιπτώσεις χρόνιας πάθησης ο γιατρός θα μπορεί να εκδίδει επαναλαμβανόμενη συνταγή η οποία θα ισχύει μέχρι 6 μήνες, όμως ο δικαιούχος θα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφθεί 6 φορές τον φαρμακοποιό του, αφού η ποσότητα που θα του δίνεται θα αφορά μόνο τις ανάγκες ενός μηνός.

Εξάλλου σε πρόσφατη συνεδρία του το Υπουργικό διόρισε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων, η οποία και θα έχει τριετή θητεία. Πρόεδρος ορίστηκε ο Δρ Γιώργος Χ» Γεωργίου και Γραμματέας η κ. Γνώσια Αχνιώτου, κατόπιν σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Επίσης την Επιτροπή απαρτίζουν ακόμη πέντε γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί.

Πληροφορίες ζητά ο ΠΙΣ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναμένει από τον ΟΑΥ να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πλήρη στοιχεία των εγγεγραμμένων στους καταλόγους του ΓεΣΥ γιατρών, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι που έχουν εγγραφεί είναι κυβερνητικοί ιατροί ή ιατροί που παραιτήθηκαν από το Δημόσιο.

«Αναμένουμε», λέει ο ΠΙΣ, «από τον ΟΑΥ να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πλήρη στοιχεία των εγγεγραμμένων που αφορούν μεταξύ άλλων σε ειδικότητα, ηλικία και γεωγραφική κατανομή, καθώς επίσης και τα συμβόλαια».

Ελένη Κωνσταντίνου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News