Στα €2,2 δισ οι συνολικές αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ

Στα €2.203 δισεκατομμύρια ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα (PSPP).

Τα ομόλογα που διακρατεί στον ισολογισμό της η ΕΚΤ, υπερβαίνουν το 10% του δημοσίου χρέους, χωρίς να υπολογίζονται οι χθεσινές εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων μέσω του PSSP τον Μάρτιο ανήλθαν σε €116 εκατομμύρια με το μεγαλύτερο μέρος των αγορών να πραγματοποιείται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Οι καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων τον Μάρτιο ήταν σχεδόν τριπλάσιες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο που ήταν €41 εκατ.

Ο σταθμικός μέσος όρος λήξης των κυπριακών ομολόγων που βρίσκονται στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανέρχεται στα 8,86 χρόνια.

Εξάλλου, στο τέλος Μαρτίου ξεκίνησαν οι αγορές μέσω του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων Πανδημίας (PEPP) ύψους €750 δισεκατομμυρίων, με τις αγορές ομολόγων να ανέρχονται σε €30 δισ. μόλις σε μερικές ημέρες.

Αν και η ΕΚΤ δεν κοινοποιεί στοιχεία για τις αγορές ανά περιουσιακό στοιχείο μέσω του PEPP, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΚΤΚ, κατά κύριο λόγο, μέσω του έκτακτου αυτού προγράμματος θα είναι αυξημένες σε σύγκριση με το PSPP.

Σημειώνεται τέλος ότι πέραν του PEPP, η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει νέες αγορές ομολόγων ύψους €20 δισ. μηνιαίως (ανακοινώθηκε στις αρχές του 2020), ενώ επιπρόσθετα επανεπενδύει και ποσά ομολόγων που λήγουν και τα οποία είχαν αγοραστεί μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, κάτι που ενισχύει τη δύναμη πυρός, η οποία βοηθά στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News