Στα €23,7 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

Στα 23,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση αλλά με αργά ρυθμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιανουάριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 23,7 δισ. ευρώ (47,2%) σε σύγκριση με 23,8 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Επίσης τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν στα 17,6 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 17,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της απομόχλευσης που ακολουθούν οι τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα το σύνολο των δανείων μειώθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο στα 50,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 50,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 13,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων δάνεια ύψους 9,7 δισ. ευρώ παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια), σε σύγκριση με 13,4 δισ. ευρώ (εκ των οποίων δάνεια ύψους 9,8 δισ. ευρώ παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 19,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ (56%) είναι μη εξυπηρετούμενα. Επίσης τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν στα 7,9 δισ. ευρώ. Ακόμη οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν στα 6,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα. Οι συνολικές προβλέψεις για τα δάνεια των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ.

Νοικοκυριά

Στα νοιοκυριά το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 21,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ (55,9%) είναι μη εξυπηρετούμενα. Επίσης τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν 9,3 δισ. ευρώ. Ακόμη οι αναδιαρθρώσεις ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια ύψους 4,3 δισ. ευρώ παραμένουν στα μη εξυπηρετούμενα. Οι συνολικές προβλέψεις για τα δάνεια των νοικοκυρών ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.