Στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται ότι θα υπάρχουν περίπου 10.000 φοιτητές στην Πάφο

Σε πανεπιστημιούπολη μετατρέπεται η Πάφος

Για την Πάφο η χρονιά που φεύγει σφραγίστηκε από τη συμφωνία για τη λειτουργία του πανεπιστημίου της Βηρυτού, το οποίο σε συνδυασμό με τη λειτουργία και των σχολών του ΤΕΠΑΚ αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της πόλης. Τα δύο πανεπιστήμια θα υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές τους τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την Πάφο, η οποία, όταν θα αναπτυχθούν πλήρως τα πανεπιστήμια, θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανεπιστημιούπολη. Πέρα από τα δύο αυτά πανεπιστήμια, διαθέτει και το πανεπιστήμιο Νεάπολις και τα κολέγια CDA και Alexanter. H παρουσία σχεδόν 10.000 φοιτητών στην Πάφο τα επόμενα 5 χρόνια θα επιδράσει καταλυτικά γενικότερα στην εξέλιξη της πόλης σε όλα τα επίπεδα. Οι εγκαταστάσεις των δύο πανεπιστημίων είναι σε πλήρη εξέλιξη και το κόστος αυτών των υποδομών αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ.

Οι μεγάλες εκκρεμότητες για την Πάφο και γενικότερα για την επαρχία είναι το θέμα του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, για το  οποίο η απερχόμενη κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις στην 1η συνεδρίαση του 2023. Η πιθανότητα δημοσίευσής του είναι μικρή και ουσιαστικά η καυτή πατάτα θα πάει στα χέρια της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές τον Φεβρουάριο. Άλλη μια εκκρεμότητα είναι το έργο προστασίας του παραλιακού μετώπου από τη διάβρωση στην περιοχή μεταξύ Γεροσκήπου Πάφου, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης ο δρόμος αεροδρομίου τουριστικής περιοχής, για τον οποίο έγιναν μέχρι τώρα 4 περιβαλλοντικές μελέτες χωρίς να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις το Τμήματος Περιβάλλοντος. Στο ράφι παραμένει επίσης το θέμα της κατασκευής μαρίνας στα Πότιμα. Η παρούσα κυβέρνηση είχε ακυρώσει τον προηγούμενο διαγωνισμό για το έργο με τη διαβεβαίωση ότι θα προκηρύσσονταν νέος. Δέκα χρόνια μετά ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το είδος του έργου θα προταθεί. Σε εκκρεμότητα είναι ακόμη η 2η φάση του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ο παραλιακός δρόμος Χλώρακας – Πέγειας και βέβαια η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση.

Σε εκκρεμότητα είναι και οι θάλαμοι νοσηλείας του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς, για το οποίο η διαβεβαίωση είναι ότι θα λειτουργήσουν αρχές του νέου χρόνου, το κτίριο αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου και η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Χατζηλαμπρή στη Γεροσκήπου.

 

 

Ίδρυση και λειτουργία της ιατρικής σχολής
Άλλη μια σημαντική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί για την Πάφο είναι η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ίδρυση και λειτουργία ιατρικής σχολής σε τεμάχιο γης δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο. Ενδιαφέρον για τη λειτουργία ιατρικής και νοσηλευτικής σχολής έχει εκδηλώσεις το πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Κάτι ανάλογο σχεδιάζει επίσης και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

 

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.