Στα κουτουρού και χωρίς σχέδιο «Β»

Τα κόμματα πιέζουν για τα προβλήματα με εκποιήσεις, δόσεις και ενοίκια


Στα κουτουρού ετοιμάστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021, ενώ δεν υπάρχει ούτε σχέδιο «Β» για το (πολύ ορατό) σενάριο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή πρώτη παρουσίαση του προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν σωρεία ερωτημάτων, ιδιαίτερα για τις προβλέψεις πάνω στις οποίες υπολογίστηκαν τα έσοδα και οι δαπάνες για το 2021, κατά πόσον υπάρχει σχέδιο «Β» σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, και πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ομάδα του ΑΚΕΛ (Στέφανος Στεφάνου, Ανδρέας Καυκαλιάς και Άριστος Δαμιανού) έθεσε επιτακτικά τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται στην οικονομία και τα οποία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, λόγω της επανέναρξης των εκποιήσεων και της λήξης του μορατόριουμ για τις δόσεις δανείων στο τέλος του έτους. Ζήτησε επίσης τη λήψη μέτρων για το θέμα των ενοικίων, καθώς επίσης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη, η ομάδα του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, υποδεικνύοντας ότι το υφιστάμενο δεν στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη αφού έχει έντονα στοιχεία της «αρπαχτής» και του πρόσκαιρου κέρδους. Επιπρόσθετα, το ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών είναι εκτός πραγματικότητας, αφού δεν έχουν υπολογίσει δύο βασικές εξελίξεις, που είναι το νέο κύμα κορονοϊού και ο τερματισμός του επενδυτικού προγράμματος. Έντονη κριτική άσκησαν επίσης τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έκανε λόγο για προϋπολογισμό «έκτακτης ανάγκης». Παραδέχθηκε επίσης ότι ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στην έκταση του προηγούμενου, αλλά και ότι η ύφεση θα περιοριστεί φέτος στο 5,5% και ότι το 2021 η οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη με ρυθμό 4,5%.

Με το πιστόλι στον κρόταφο

Σημειώνεται ότι παρά τις πιεστικές ερωτήσεις των κομμάτων, ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε σχέδιο «Β» για το σενάριο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ούτε και απάντησε τι θα πράξει η κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως οι εκποιήσεις, οι δόσεις δανείων και τα ενοίκια. Αντίθετα ζήτησε «λευκή» επιταγή από τα κόμματα, απευθύνοντας έκκληση για ψήφιση του προϋπολογισμού, επικαλούμενος τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News