Στα μαχαίρια δήμαρχοι και ΕΒΕ Αμμοχώστου

Καταγγέλλουν το ΕΒΕΑ ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει τις Τοπικές Αρχές και να κηδεμονεύσει την επαρχία

Ευθεία επίθεση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου εξαπέλυσαν δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας, καταγγέλλοντας το ΕΒΕΑ ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει τις Τοπικές Αρχές και να κηδεμονεύσει την επαρχία. Αιτία της επίθεσης ήταν η ενέργεια του Επιμελητηρίου να απευθυνθεί στους τοπικούς φορείς για συνεργασία προς την κατεύθυνση της ετοιμασίας «Στρατηγικού Πλάνου Αναπτυξιακών Έργων» για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Οι σχετικές προσκλήσεις που στάλθηκαν από το ΕΒΕΑ άναψαν τα αίματα και θεωρούνται αιτία πολέμου για τους δημάρχους Παραλιμνίου και Δερύνειας και τους κοινοτάρχες Αχερίτου και Φρενάρους. Οι τέσσερις τοπικοί άρχοντες υπογράφουν κοινή επιστολή προς το ίδιο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου με κοινοποίηση σε όλες τις Τοπικές Αρχές, στους βουλευτές και στους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία εξαπολύουν σφοδρό κατηγορώ κατά του Επιμελητηρίου, καταγγέλλοντας ότι ενεργεί με μοναδικό στόχο την προβολή του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Λεμεσό και ότι θέλει και απαιτεί να κηδεμονεύει την ελεύθερη επαρχία, χωρίς να έχει επίγνωση των αρνητικών συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι ενέργειες.

Οι κ.κ. Πυρίλλης, Καραγιάννης, Καούνας και Χατζηγιώρκας στέλνουν ουσιαστικά το μήνυμα ότι ο συντονισμός για διεκδίκηση έργων με βάση στρατηγικό πλάνο είναι δουλειά που αναλογεί στις Τοπικές Αρχές, η οποία μάλιστα έχει ήδη γίνει αφού, όπως τονίζεται, έχει εκπονηθεί Στρατηγικός Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΣΣΟΧΑ) για όλη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετά από συλλογική και επίμονη προσπάθεια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας, Σωτήρας και Αγίας Νάπας και των κοινοτήτων Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Άχνας και Αχερίτου-Βρυσούλων. Η μελέτη αυτή, υπογραμμίζουν, έλαβε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του κράτους κατόπιν ευρείας διαβούλευσης στην οποία, όμως, δεν έλαβε μέρος το Επιμελητήριο. Αντ’ αυτού, όπως καταγγέλλουν οι δύο δήμαρχοι και οι δύο κοινοτάρχες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου υπονομεύει την προσπάθεια για Στρατηγικό Σχεδιασμό Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης και θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων. «Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία (για πρώτη φορά στην ιστορία) έργων αξίας πέραν των 50 εκατομμυρίων. Η μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Παραλιμνίου και μπορεί ο καθένας να τη μελετήσει και να ενεργήσει εντός των σχετικών πλαισίων, ούτως ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική μελέτη» αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

 

 

Κίνδυνοι για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες καταγγέλλουν ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου προκαλεί κίνδυνο απώλειας χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί από ευρωπαϊκά ταμεία. «Μη γίνετε υπαίτιοι για τη μη απορρόφηση κονδυλίων που έχουν εγκριθεί, κάτι που θα σημάνει μεταφορά των κονδυλίων σε έργα άλλων επαρχιών», προειδοποιούν στην κοινή επιστολή οι τέσσερις επικεφαλής Τοπικών Αρχών.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.