Στα μαχαίρια στον ΔΗΣΥ μετά από τροπολογία για Δρομολαξιά – Απειλούν με μαζικές παραιτήσεις

Απειλούν με παραιτήσεις τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

Σκηνικό εσωκομματικού πολέμου στήνεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό στην επαρχία Λάρνακας, μετά την τροπολογία που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα σχετικά με τις συμπλεγματοποιήσεις δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει την κόκκινη γραμμή των τοπικών στελεχών του ΔΗΣΥ στην Αραδίππου και ν’ ακυρώσει τη συνένωση της Αραδίππου με τη Λάρνακα, η ηγεσία του Συναγερμού άνοιξε μέτωπο με τα τοπικά στελέχη στη Δρομολαξιά.

Και τούτο επειδή η τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής διατηρεί μεν τον Δήμο Αραδίππου, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει τη διατήρηση του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, ο οποίος μετακινείται στο σχήμα υπό τον Δήμο Λάρνακας μαζί με τα Λειβάδια.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργή στα τοπικά στελέχη του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά, τα οποία, όπως πληροφορούμαστε, απείλησαν μέχρι και με μαζικές παραιτήσεις από τα μητρώα του κόμματος εάν η ηγεσία επιμείνει σε αυτή την τροπολογία.

Η τροπολογία που υπέβαλε ο ΔΗΣΥ προνοεί συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Αραδίππου, ο οποίος με βάση τις προτάσεις της κυβέρνησης υπάγεται στον Δήμο Λάρνακας μαζί με τα Λειβάδια και την Ορόκλινη και μετονομάζεται σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας, φεύγει από αυτό το σχήμα και διατηρεί την αυτονομία του ως επικεφαλής νέου σχήματος με τις κοινότητες Κελιών και Τρούλων.

Ταυτόχρονα, όμως, καταργείται η αρχική πρόταση που ήθελε τη Δρομολαξιά να διατηρείται με δημοτικά διαμερίσματα το Κίτι, τα Περβόλια και το Τερσεφάνου και ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού μπαίνει στο σχήμα της Λάρνακας μαζί με τα Λειβάδια.

Αυτό το σενάριο όμως έχει ξεσηκώσει τα συναγερμικά στελέχη στη Δρομολαξιά φέρνοντας το κυβερνών κόμμα σε δύσκολη θέση, καθώς η Αραδίππου έχει μεγαλύτερο μέγεθος και είναι σαφώς μεγαλύτερης κομματικής σημασίας για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Όπως πληροφορούμαστε, τα μηνύματα δυσφορίας από τη Δρομολαξιά και το Μενεού έφτασαν με έντονο τρόπο στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, που φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιμείνει στην τροπολογία. Αυτό θα φανεί στη στάση του κόμματος στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα εξεταστούν οι τροπολογίες που υπέβαλαν τα κόμματα, 85 το αριθμό, στο πακέτο των νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.