Στα μέτρα του Υπουργείου για την προστασία της μέλισσας και άλλων επικονιαστών αναφέρθηκε ο Υπουργός ΓεωργίαςΤο Υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει την ανεκτίμητη αξία τόσο της μέλισσας όσο και των άλλων επικονιαστών στη διατήρηση της ζωής, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκστρατείας διαφώτισης για την προστασία της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων και της Παγκύπριας Κίνησης Επαγγελματιών Μελισσοκόμων.

Όπως ανέφερε, σε μεγάλο βαθμό στους επικονιαστές οφείλεται η αναπαραγωγή των φυτών και των λουλουδιών καθώς και η παραγωγή των καρπών, ενώ, υπολογίζεται ότι 30% περίπου της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής εξαρτάται από τις υπηρεσίες των επικονιαστών.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο γεωργίας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης.

«Αναγνωρίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και από τη φυσική δραστηριότητα της μέλισσας, έχουμε προ πολλού θέσει στις προτεραιότητές μας τον καταρτισμό σχεδίων δράσης, που αποσκοπούν στον περιορισμό των δηλητηριάσεων μελισσοσμηνών κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση που έχει σημειωθεί στον αριθμό των μελισσιών κατά την τελευταία αναθεώρηση του Μητρώου Μελισσοκόμων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των απωλειών μελισσιών από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καταδεικνύουν ότι το έργο που επιτελείται αποδίδει και κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, είπε ότι το Υπουργείο επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή του μελισσοκομικού κλάδου σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά, ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα, με σκοπό την ενίσχυση του μελισσοκομικού επαγγέλματος.
Σημείωσε ότι μέσω των Εθνικών Προγραμμάτων Μελισσοκομίας, έχουν παραχωρηθεί, από το 2005 μέχρι σήμερα, συνολικές επιδοτήσεις πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, είπε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο «Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά». Πρόκειται για ένα καθεστώς πενταετούς διάρκειας, με τη συνολική ενίσχυση να ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ανέφερε, μέσω ειδικού σχεδίου, μειώνεται το κόστος του πετρελαίου κίνησης που απαιτείται για την άσκηση της νομαδικής μελισσοκομίας, ένα επιπρόσθετο μέτρο στήριξης, με ετήσιο προϋπολογισμό 100 χιλιάδες ευρώ.