Το τελευταίο διάστημα, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε κλειστεί στον εαυτό του, προτιμώντας την απομόνωση

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Έκρυθμο παραμένει το κοινωνικό κλίμα στη Γαλλία, μετά την αποτυχία της γαλλικής κυβέρνησης για τερματισμό των απεργιών και κινητοποιήσεων, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την εορταστική περίοδο. Ιδιαίτερα προβληματίζει η στάση του Εμμανουέλ Μακρόν, κυρίως στους κόλπους του κόμματός του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που βασίζονται σε μαρτυρίες από το περιβάλλον του, υπάρχει ανησυχία γύρω από τη συμπεριφορά του και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.


Οι Γάλλοι εμφανίζονται πιο δύσπιστοι από ποτέ απέναντί του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe. Το 62% πιστεύει ότι η επικράτησή του τον Μάιο του 2017 ήταν κάτι «κακό». Την ίδια ώρα, στις δημόσιες συζητήσεις, ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής για τη διαχείριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα ο νεαρός πρόεδρος το τελευταίο διάστημα να έχει κλειστεί στον εαυτό και να προτιμά την απομόνωση, ενώ φαίνεται πως έχουν αλλάξει και οι συνήθειές του ακόμα και τις λίγες ημέρες διακοπών που είχε στο τέλος του χρόνου.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης;», αναρωτιούνται πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν πως διανύει τη δεύτερη μεγάλη κρίση της πενταετούς θητείας του, μετά τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως έως τώρα έχει διαχειριστεί σχετικά καλά τα χτυπήματα τα οποία έχει υποστεί, αλλά προβληματίζει το γεγονός πως παραμένει μέσα σε μια απροσδιόριστη σιωπή, η οποία όπως αναφέρουν ίσως και να μην είναι καλός οιωνός.

Για τους υποστηρικτές του η συμπεριφορά του μαρτυρά τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Πανομοιότυπα είχε συμπεριφερθεί στην αρχή της κρίσης των Κίτρινων Γιλέκων. «Δεν του τηλεφωνώ πια. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα, είναι αντιπαραγωγικό. Δεν ακούει κανέναν», δήλωσε συνεργάτης του την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα “LeParisien” και δεν ήταν ο μόνος. «Αγωνιζόμαστε σαν τρελοί. Αλλά ποτέ δεν μας κάνει την παραμικρή νύξη, ούτε ένα ευχαριστώ», εκμυστηρεύθηκε ένας από τους υπουργούς του στη γνωστή εφημερίδα. «Τον σύζυγο της Μπριζίτ Μακρόν, δεν αποδοκιμάζουν πλέον μόνο οι Γάλλοι αλλά και οι συνεργάτες του», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου παραθέτοντας δύο ακόμα μαρτυρίες πολιτικών: «Υπάρχουν εκείνοι στους οποίους δεν μιλάει ποτέ» και «δεν έχει καμία σχέση μαζί μας».

Ζήτησε ακόμα και αλλαγή της διαδρομής προς την εξοχική προεδρική κατοικία

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η αποκάλυψη δημοσιογράφων, πως ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε ακόμα και την αλλαγή της διαδρομής προς την εξοχική προεδρική κατοικία Λα Λάτερν στις Βερσαλλίες, «για να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με τον λαό που τον έχει εκλέξει» όπως υποστηρίζουν. Η μόνη που φαίνεται ότι μπορεί ακόμα να του απευθύνει τον λόγο είναι η Μπριζίτ, η οποία σύμφωνα με όσους γνωρίζουν «δεν μασάει» τα λόγια της «κι ό,τι θέλει να του πει, του το λέει χωρίς περιστροφές» αναφέρουν. «Είμαστε ένα δυνατό ζευγάρι, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά πάντα κεκλεισμένων των θυρών» είχε εκμυστηρευθεί σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η πρώτη κυρία της Γαλλίας.

Όμως στους Γάλλους και τους συνεργάτες του Εμμανουέλ Μακρόν, δεν είναι μόνο η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η συμπεριφορά του που δεν αρέσουν. Είναι και η εμφάνισή του. Στο τέλος Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου χαλάρωσης, είχε εμφανιστεί με τζιν παντελόνι και σακάκι στο λιμανάκι Ονφλέρ της Νορμανδίας, προκαλώντας την έντονη κριτική της Zενεβιέβ ντε Φοντενέι, ιστορικού στελέχους της διοργάνωσης του διαγωνισμού για την ανακήρυξη της Miss France, που είναι γνωστή για τις αριστερές της πεποιθήσεις και την κοφτερή της γλώσσα. «Οι κοινωνικές ανισότητες επιδεινώνονται στη χώρα κι εκείνος δεν μπορεί να βγάλει από πάνω του την εικόνα του τραπεζίτη, ούτε και αυτή των οικονομικών επιλογών του. Μεγάλωσε μέσα στο χρήμα. Συχνά του έχω επαναλάβει πως έχει περισσότερες από μια τράπεζες στη θέση της καρδιάς του. Θεωρώ πως ήταν λίγο νέος όταν μπήκε στο προεδρικό μέγαρο. Εξάλλου από τις πρώτες εβδομάδες της εκλογής του, έκανε τον γύρο του κόσμου. Ανακάλυψε τον λαό του με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων κι εκεί συνειδητοποίησε πως υπάρχει μια άλλη Γαλλία, την οποία δεν γνώριζε», δήλωσε η Zενεβιέβ ντε Φοντενέι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην εφημερίδα Midi Libre, προκαλώντας για άλλη μια φορά αίσθηση για τη σκληρή κριτική της στον Γάλλο πρόεδρο.

 

Με διαδηλώσεις ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει τη θητεία του

Σε όλες τις περιπτώσεις, η νέα χρονιά ξεκινάει για τον Εμμανουέλ Μακρόν, όπως κύλησε και η προηγούμενη. Με διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έχουν προκαλέσει χαώδη κατάσταση στη χώρα ακόμα και μέσα στις γιορτές, όπως και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε μικροεπιχειρήσεις, στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία κι αλλού, ενώ έχουν ακυρωθεί πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Γαλλία έχει παραλύσει. Κυρίως το Παρίσι από την πολυήμερη και συνεχιζόμενη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη στιγμή που παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου συσπείρωση εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους που έχουν συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο, ενώ τα συνδικάτα προς έκπληξη αρκετών πολιτικών αναλυτών, έχουν ενωθεί για να αναγκάσουν τον πρόεδρο να αποσύρει την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που αναμένεται να ισχύσει στη Γαλλία από το 2025 και μετά, επηρεάζει άμεσα 42 κατηγορίες εργαζομένων κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι καταργούνται πολλά από τα προνόμια που μέχρι τώρα διέθεταν ως προς τη συνταξιοδότηση. Αρκετά προνόμια αναμένεται να καταργηθούν και στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους.

Συνδικάτα και όσοι είναι κατά του συνταξιοδοτικού νόμου, υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση βασίζεται στο αγγλοσαξονικό μοντέλο, όπου η σύνταξη μετατρέπεται σε φιλοδώρημα και οι ηλικιωμένοι για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, θα πρέπει να συμπληρώνουν το εισόδημά τους δουλεύοντας σε καιρούς που η ανεργία, εξαιτίας κυρίως της αυτοματοποίησης, θα μετατραπεί σε μάστιγα.

Σε ναρκοθετημένο έδαφος

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως επιμένοντας ο Μακρόν να λανσάρει «εδώ και τώρα» την επίμαχη μεταρρύθμιση, οδεύει σε ναρκοθετημένο έδαφος. Η έναρξη της εξέτασής της στο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου. Όπως έχει δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος το αργότερο έως το 2021 θα έχει δημιουργηθεί η «νέα διοίκηση» του ενιαίου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα «ανατεθεί στους κοινωνικούς εταίρους, υπό την εποπτεία του Κοινοβουλίου».

Η νέα χρονιά ξεκινά μέσα σε κλίμα έντασης και για έναν ακόμη λόγο. Τα κόμματα προετοιμάζουν την εκστρατεία τους για τις δημοτικές εκλογές. Ο Μακρόν, που τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες για δεύτερη θητεία στα Ηλύσια, ανησυχεί γιατί, μετά τις απώλειες του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ενδέχεται να υποστεί νέα ήττα. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα: Στο μέσον της πενταετούς θητείας του περισσότεροι από 6 στους 10 Γάλλους (61%) κρίνουν αρνητικά τις προϋποθέσεις για μια νέα εκλογή του στην προεδρία της χώρας.

Πάντως για το 2020, o Γάλλος πρόεδρος όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, θα επιδιώξει να επιτύχει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, την οικολογική μετάβαση, την καταπολέμηση των «ανισοτήτων» και την «αναμόρφωση σε βάθος» του συστήματος υγείας.