Στα όριά της και η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού

41 ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη β’ φάση

Στον απόηχο των φωνών που ακούγονται για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, στελέχη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα βρεθούν από την ερχόμενη Δευτέρα στα νοσοκομεία παγκύπρια, θα βρεθούν με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, για να ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Ο ΟΚΥπΥ παραμένει ανοικτός σε εισηγήσεις από το προσωπικό για την όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή της αυτονόμησης, η οποία είναι μονόδρομος, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, την ώρα βέβαια που έντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έγιναν για να καλυφθεί το κενό που αφήνει πίσω της το κλείσιμο της πνευμονολογικής κλινικής μετά τη φυγή της πλειοψηφίας των ιατρών.

Συγκεκριμένα, οι παθολόγοι του νοσοκομείου Λεμεσού απέστειλαν επιστολή στον ΟΚΥπΥ, μέσω της οποίας εκφράζουν την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι «η παθολογική κλινική ούτε ενημερώθηκε αλλά ούτε συμμετείχε σε διαβούλευση για τη στήριξη της πνευμονολογικής κλινικής». Οι παθολόγοι σημειώνουν πως η κλινική της παθολογίας είναι ήδη υποστελεχωμένη μετά την αφυπηρέτηση τριών γιατρών και τη μακροχρόνια άδεια ασθενείας άλλου συναδέλφου τους. «Το σωστό θα ήταν να εξευρεθεί τρόπος να συνεχίσει να υπάρχει 24ωρη κάλυψη από πνευμονολόγο», επισημαίνουν και προσθέτουν πως «το αντίθετο αποτελεί πισωγύρισμα, είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς και θα επιφέρει απώλεια εσόδων στον ΟΚΥπΥ ενόψει και της β’ φάσης του ΓεΣΥ».

Προτείνουν, σε σχέση με την προσωρινή λύση που δόθηκε από τον ΟΚΥπΥ, όπως εξασφαλιστεί 24ωρη πρόσβαση σε πνευμονολόγο, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και βάσει προκαθορισμένου πρωτοκόλλου για επείγουσες πράξεις. Η δε αύξηση των κλινών, κατά τους παθολόγους, θα πρέπει να συνοδευτεί με στελέχωση της παθολογικής κλινικής με τουλάχιστον τρεις γιατρούς.

Στα βαθιά ΟΑΥ – ιδιωτικά νοσηλευτήρια

41 αιτήσεις ενδιαφέροντος από ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλινικές έλαβε μέχρι χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, τελευταία ημέρα που δόθηκε με βάση όσα προνοούνται στο Μνημόνιο Συναντίληψης των δύο πλευρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα 41 που επέδειξαν ενδιαφέρον καλύπτονται όλες οι επαρχίες ενώ συμπεριλαμβάνονται και δύο «μεγάλα» νοσηλευτήρια της πρωτεύουσας. Ενδιαφέρον φαίνεται να μην υπάρχει μέχρι στιγμής από το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο. Βέβαια, δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλα νοσηλευτήρια.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που έχει προκύψει και τα βήματα του ΟΑΥ απ’ εδώ και πέρα, ο διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών κλινικών θα ξεκινήσει ξεχωριστά με την κάθε κλινική. Ήδη με κάποια νοσηλευτήρια που επέδειξαν ενδιαφέρον έγιναν και οι πρώτες επαφές. Όπως είναι αναμενόμενο, βασικό στοιχείο για τις διαβουλεύσεις αποτελούν τα οικονομικά δεδομένα του κάθε νοσηλευτηρίου. Στις οικονομικές καταστάσεις θα περιλαμβάνονται ο όγκος εργασίας για το 2018, ο κύκλος εργασιών σε πράξεις, αλλά και σε αμοιβές των γιατρών που είχαν λάβει τη χρονική αυτή περίοδο, ενώ θα αξιολογηθούν με βάση τη φόρμουλα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.