Στα όρια τους οι κτηνοτρόφοι: «Μας κοροϊδεύουν και μας ξεφτιλίζουν» – Τους έταξαν €9 εκατ. και τους έδωσαν μόνο €5

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ και ΠΕΚ, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διάφοροι κλάδοι της κτηνοτροφίας.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ τόνισε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι αναμένουν απάντηση στην επιστολή που απέστειλαν πριν ένα μήνα. Τόνισε ότι η κατάσταση πλέον είναι τραγική και δεν σώζεται με την έκτακτη οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πανίκος Χάμπας υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος οδικός χάρτης για τον πρωτογενή τομέα, που να στοχεύει στο να μην χαθούν θέσεις εργασίας, ζώα να μην υποσιτίζονται και δέντρα να τρέφονται κανονικά. Επίσης προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα υπάρχει πρόβλημα στο αλεύρι.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΚ Χρήστος Παπαπέτρου τόνισε ότι η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη. Σημείωσε ότι η έκτακτη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση δε μπορεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι, γεωργοί και ψαράδες. Όπως είπε, είναι μια μικρή ένεση, η οποία θα αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής στις ζωοτροφές για μερικές μέρες. Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μόνο με τις επιδοτήσεις, η κτηνοτροφία έχει ημερομηνία λήξης. Ο κ. Παπαπέτρου υπέδειξε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης.


Μας κοροϊδεύουν και μας ξεφυλλίζουν

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αιγοπροβατοτρόφος Κώστας Νικολάου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι οι κυβερνώντες τους κοροϊδεύουν και τους ξεφτιλίζουν, ενώ τους βλέπουν μόνο ως ψήφους. Σημείωσε ότι τους έχουν παραμελήσει ενώ θα μπορούσαν να τους βοηθούσαν από τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε ευθύνη φέρουν τα Υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας, αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το κράτος.

Για τη έκτακτη οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσε χθες το Υπουργικό είπε ότι δεν θα δώσει «ανάσα» στους κτηνοτρόφους. Σημείωσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, τους υποσχέθηκε 9 εκ. ευρώ και διερωτήθηκε που πήγαν τα υπόλοιπα 4 εκ. και αν θα εξυπηρετηθούν συμφέροντα.


Επίσης, ο Κώστας Νικολάου ανέφερε ότι το επάγγελμα του κτηνοτρόφου δεν μπορεί πλέον να είναι βιώσιμο, λόγω των συνεχόμενων αυξήσεων. Σημείωσε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεφώνων τους αλλά και τα δάνειά τους. Όπως είπε, ντρέπονται να ανοίξουν την πόρτα και να αντικρίσουν την οικογένεια και τα παιδιά τους, ενώ σημείωσε ότι δεν θέλουν να ξημερώνει Δευτέρα, γιατί ακούνε συνεχώς για νέες αυξήσεις. Ακόμα είπε ότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, σε 10 μέρες πάλι θα ζητάνε βοήθεια. Ο κ. Νικολάου υπέδειξε ότι η Υπουργός Εμπορίου πρέπει να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των σιτηρών και να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την ποσόστωση του χαλουμιού, λέγοντας ότι τη δεδομένη στιγμή όλα είναι ανεξέλεγκτα.

Ακόμα είπε ότι οι τυροκόμοι έχουν κατασπαράξει τους κτηνοτρόφους με τις εξευτελιστικές τιμές που τους δίνουν, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τους ζητούν να μειώσουν το αιγινό γάλα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.