Την ανάγκη αναβάθμισης της Τεχνικής Εκπαίδευσης τόνισαν κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε ότι στην Τεχνική Εκπαίδευση συνεχίζουμε να μην μπορούμε να απορροφήσουμε παιδιά που επιθυμούν να ακολουθήσουν Τεχνική Εκπαίδευση και «εξοστρακίζουμε αυτά τα παιδιά στη Μέση Γενική που δεν τα ενδιαφέρει».
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Χρύσανθος Σαββίδης κατήγγειλε ότι γονείς τηλεφωνούν σε πολιτικούς αφού διαφορετικά δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στην Τεχνική Σχολή Πάφου, με το δικαιολογητικό της έλλειψης θέσεων. Δήλωσε μάλιστα ότι 83 παιδιά δεν έγινα δεκτά και αναγκάστηκαν στο τέλος να εγγραφούν σε σχολεία Μέσης.
Απαντώντας στα πιο πάνω, ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζης, ανέφερε ότι δεν του αρέσει να ωραιοποιεί καταστάσεις, για να προσθέσει ότι όντως υπάρχει ανάγκη αύξησης των προσφερόμενων θέσεων. Παράπεμψε στους σχεδιασμούς για ανέγερση δύο νέων τεχνικών σχολών, μιας στη Λεμεσό, στα σύνορα μεταξύ Ύψωνα με Πολεμίδια και άλλης μιας στην Αραδίππου που θα αυξήσουν τις θέσεις κατά 5%. Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχτεί πως η Τεχνική Εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη, καθώς όπως είπε, ο αριθμός των μαθητών από το 2010 και μετά έχει διπλασιαστεί.
Ανησυχία για την Ειδική Εκπαίδευση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την πορεία της Ειδικής Εκπαίδευσης και κάλεσαν το Υπουργείο να προβεί σε ολοκληρωμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους ώστε το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί να είναι κοινώς αποδεκτό.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι «ακούσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί η περιβόητη νομοθεσία που αναμέναμε προς αντικατάσταση της απαρχαιωμένης πλέον νομοθεσίας του 1999 για την Ειδική Εκπαίδευση», αλλά ότι «ετοιμάζεται μια νομοθεσία που αφορά την Ενιαία Εκπαίδευση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και ζητήματα που αφορούν και στα παιδιά με αναπηρίες».
Δάσκαλοι μετά από δέκα και πλέον χρόνια εμπειρίας έμειναν αδιόριστοι
Σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση δέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας ως προς το ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο Υπουργός υποστήριξε ότι παρά τη μείωση των μαθητών, ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξάνεται.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατηγόρησε τον Υπουργό Παιδείας ότι παραπλανεί τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών, αλλά για τη Δημοτική μειώθηκε κατά 21. Δεν είναι δυνατό, είπε, να κάνουν παρεμβάσεις οι βουλευτές του ΔΗΣΥ για την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου απορρόφησης όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν πέρσι και ο Υπουργός να προσπαθεί να πείσει ότι αυξήθηκαν. Πρόσθεσε πως, εκτός από τις θέσεις εργασίας που χάνονται, παιδιά τα οποία χρειάζονται επιπρόσθετη στήριξη ή πρέπει να καλύψουν κενά, δεν θα μπορέσουν να το κάνουν. Υπέδειξε ότι σε σχέση με το 2018 – 2019 έχουμε 25% μείωση των ωρών που διατίθενται για στήριξη παιδιών με προβλήματα αναλφαβητισμού και μεταναστευτική βιογραφία. Επίσης, υπάρχει μείωση 400 ωρών για στήριξη παιδιών με παραβατική συμπεριφορά και ψυχολογικά προβλήματα, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι οι δάσκαλοι που εργάζονταν πέρσι και φέτος έμειναν εκτός, υπολογίζονται στους 40-50, μεταξύ των οποίων, οικογενειάρχες με 10 και πλέον χρόνια υπηρεσίας. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται ως λογιστικοί αριθμοί, σημείωσε.
Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι έμειναν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με πάνω από τρία χρόνια υπηρεσίας, επιβεβαιώθηκε και από τους λειτουργούς του Υπουργείου, οι οποίοι το απέδωσαν σε ανακατατάξεις στους καταλόγους των εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας προτάθηκε από τους βουλευτές μεταξύ άλλων, η αξιοποίησή τους για στήριξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ή αξιοποίησή τους στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+.
Ειρηναίος Πίττας
