Στα σκαριά μελέτη για δημιουργία Ακτοφυλακής

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επιβεβαίωσε πληροφορίες για τη διενέργεια μελέτης για δημιουργία Ακτοφυλακής ως ανεξάρτητης μονάδας, η οποία θα έχει την ευθύνη ελέγχου των ακτών και της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κύπρο.

Ο κ. Νικολάου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνεδρίου για τη διαμεσολάβηση στη Λευκωσία, ανέφερε ακόμη ότι από την ερχόμενη εβδομάδα σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη Χίο.

«Είναι γεγονός ότι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της απαίτησης να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές προκλήσεις που προκύπτουν, είτε λόγω της συμμετοχής μας στην ΕΕ είτε των αναγκών που δημιουργούνται γενικότερα στην περιοχή λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης αλλά και της ανάπτυξης του τόπου, θα πρέπει να μελετηθεί και πράγματι γίνεται μια μελέτη για δημιουργία ακτοφυλακής ως μιας ανεξάρτητης – θα έλεγα – μονάδας, έξω από την αστυνομία, η οποία ουσιαστικά θα έχει την ευθύνη να επιτηρεί είτε από τον αέρα είτε από τη θάλασσα τις ακτές και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Νικολάου κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ειδικό σχέδιο δημιουργίας Ακτοφυλακής στην Κύπρο.

Η μονάδα αυτή, πρόσθεσε, «θα περιλαμβάνει τόσο τη μονάδα αεροπορικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας όσο και τη ναυτική Αστυνομία». Θα έχει επίσης, είπε, το συντονισμό παραχώρησης πτητικών μέσων για θέματα πυρόσβεσης.

«Δημιουργείται μια μονάδα, η οποία ουσιαστικά από τη μια θα επιδιώξει την καλύτερη αξιοποίηση των πτητικών μέσων του τόπου, αλλά και το συντονισμό όλων των ενεργειών σε σχέση με τη λιμενική και την αεροπορική πτέρυγα της Αστυνομίας όσο και των άλλων υπηρεσιών του κράτους στην προσπάθεια να γίνει ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος των ακτών και της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κύπρο για θέματα ασφάλειας και σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης για σκοπούς ανταπόκρισης σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η κατάσταση με τους μετανάστες ίσως επιβάλλει τη διαδικασία για δημιουργία ακτοφυλακής πιο γρήγορα ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η «σίγουρα μας έχει δημιουργήσει μια πρόσθετη υποχρέωση να είμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση τόσο εμείς σαν Αστυνομία αλλά όσο και τα πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς ούτως ώστε να επιτηρούμε επί συνεχούς βάσης τις ακτές και την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, αλλά και για να μπορούμε να ανταποκριθούμε εντός του προβλεπόμενου χρόνου σε οποιαδήποτε περίπτωση η οποία θα κριθεί αναγκαία».

Ο κ. Νικολάου συνέχισε αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού για συμμετοχή της Κύπρου με σκάφος της Λιμενικής, στις επιχειρήσεις Frontex στην Ελλάδα για διάσωση μεταναστών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα σκάφος θα είναι έτοιμο να αναλάβει επιχειρησιακό ρόλο από την επόμενη εβδομάδα στη Χίο.

Το σκάφος αυτό θα αναχωρήσει εντός των ημερών για τη Χίο, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις και οι εκπαιδεύσεις του προσωπικού ούτως ώστε να συνδράμουμε και εμείς στην όλη προσπάθεια για διάσωση μεταναστών.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.