Στα σκαριά ολική ανάπλαση στο κέντρο του Παραλιμνίου

Σημαντικά έργα στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2023

Σημαντικά έργα προγραμματίζονται από τον Δήμο Παραλιμνίου για το 2023, με πρώτο την έναρξη της ολικής ανάπλασης στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023 με υπολογιζόμενη ολοκλήρωση εντός του 2025. Ενδεικτικό του μεγέθους είναι ότι η πρώτη φάση που θα υλοποιηθεί εντός του πιο πάνω χρονοδιαγράμματος θα κοστίσει περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει πλακόστρωση των δρόμων από την αρχαία εκκλησία της Αγίας Άννας μέχρι την Αγία Μαρίνα και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ώστε να μετατραπούν σε πεζόδρομους, ενώ θα τοποθετηθεί σύγχρονος φωτισμός και αστικός εξοπλισμός και θα γίνει υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Η δεύτερη φάση του έργου, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, περιλαμβάνει τη δημιουργία πλακόστρωτων μέχρι το Δημοτικό Μέγαρο και την ενοποίηση των πλατειών των εκκλησιών.

«Αυτή τη στιγμή ο ιστορικός πυρήνας του Παραλιμνίου είναι εγκαταλειμμένος και υπάρχουν κάποια παλιά καφενεία και καταστήματα. Αυτό το έργο θα προσελκύσει ντόπιους και τουρίστες που θα μπορούν να έρθουν να κάνουν τον περίπατό τους στο Παραλίμνι και θα δώσει την ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης στο κέντρο. Σε μια πενταετία, θα δούμε μια περιοχή αντάξια του Δήμου Παραλιμνίου», δήλωσε ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει εξάλλου και η δημιουργία του πολυώροφου χώρου στάθμευσΗς, δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο, χωρητικότητας 300 αυτοκινήτων, έργο το οποίο θα στοιχίσει περίπου 6,5 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο χώρο δίπλα από το τέταρτο δημοτικό θα αρχίσει σύντομα η ανέγερση της Παιδικής Λέσχης Παραλιμνίου, έναντι δαπάνης 2 εκατ. ευρώ, μια υποδομή που θα χρησιμεύσει για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε εργαζόμενους γονείς μέχρι τα μεσάνυχτα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός από την κωμόπολη του Παραλιμνίου, μεγάλου βεληνεκούς έργα υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και στον Πρωταρά, που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα για το Δήμο Παραλιμνίου. Το μεγαλύτερο είναι φυσικά η μαρίνα Παραλιμνίου που βρίσκεται στο κατασκευαστικό στάδιο και με την ολοκλήρωσή της θα υποδέχεται 300 σκάφη.  Κατασκευάζονται επίσης πολυτελείς οικιστικές μονάδες και φυσικά εμπορικοί χώροι που θα προσελκύουν ντόπιους και τουρίστες ολόχρονα. Με βάση την πορεία των εργασιών, μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, που αποτελείται από τον κύριο και τον υπήνεμο βραχίονα, το κτίριο διοίκησης της μαρίνας, καθώς και τα πρώτα κτίρια με τις συνολικά 44 οικιστικές μονάδες – διαμερίσματα. Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσεται, επίσης, η ολοκλήρωση του κτιρίου των κρατικών υπηρεσιών, όπου θα στεγάζεται η Αστυνομία, το Τελωνείο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους.

Σε φάση ωρίμασης βρίσκεται και το μεγάλο έργο της επέκτασης του πεζόδρομου Παραλιμνίου. Το νέο τμήμα θα έχει μήκος 9 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από τη μαρίνα και θα φτάνει μέχρι τη γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή Κάππαρη. Η τέταρτη φάση του πεζόδρομου, που θα έχει πλάτος πέντε μέτρων και άλλα τρία μέτρα ποδηλατόδρομο, θα στοιχίσει 19 εκ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη κι ο σχεδιασμός για την πέμπτη φάση του πεζόδρομου που θα ξεκινά μετά το ξενοδοχείο Ναυσικά. «Με την ολοκλήρωση του πεζόδρομου θα μπορεί κάποιος, είτε με ποδήλατο, είτε με πατίνι, είτε με ηλεκτρικό σκούτερ, να διακινηθεί στον Πρωταρά, χωρίς να χρειάζεται αυτοκίνητο», σημείωσε ο δήμαρχος.

Εξάλλου, μέχρι τον Μάρτιο θα έχει αποπερατωθεί και το κύριο μέρος της ανάπλασης του οδικού δικτύου της λεωφόρου Κάππαρη. «Τη χειμερινή περίοδο θα γίνουν όλες οι δεντροφυτεύσεις που θα προσδώσουν νέα εικόνα στην περιοχή. Ολόκληρο το έργο θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Επενδύουμε στην Κάππαρη, που πλέον λειτουργεί όλο το χρόνο και δεν έχει τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων τουριστικών περιοχών», συμπλήρωσε ο κ. Πυρίλλης.

Αποκάλυψε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις στον Πρωταρά αλλά και στο Παραλίμνι και έκανε λόγο για εγκατάσταση επιχειρήσεων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας στην περιοχή.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy