Στα σκαριά σχέδιο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Πέραν του 80% θα είναι η μείωση των αφίξεων σε σύγκριση με πέρσι

 

 

 

Σε προετοιμασία βρίσκεται σχέδιο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Νοέμβριο και θα απευθύνεται κυρίως στον εγχώριο τουρισμό. Παράλληλα, το Σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον κοινωνικό τουρισμό επεκτάθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (29/07), μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, δεν αναμένονται να υπερβούν τις 100.000, κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς η κατάταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην κατηγορία Β, δεν προβλέπεται να αυξήσει ιδιαίτερα τις τουριστικές εισροές.

«Λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχουμε επεκτείνει τη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου για τον κοινωνικό τουρισμό, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Επεσήμανε ότι το Υφυπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέχρι τον Νοέμβριο, το οποίο αναμένεται να τεθεί για έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Πρόσθεσε ότι αρκετές από τις εισηγήσεις που παρέθεσε το ΑΚΕΛ στο Υφυπουργείο, για τη στήριξη του τουρισμού, έχουν ληφθεί υπόψιν και είτε θα εφαρμοστούν αυτούσιες είτε θα αναπροσαρμοστούν στο σχέδιο που ετοιμάζεται.

«Δεν θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα κονδύλια που διαθέτει το Υφυπουργείο μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, για μία σειρά από λόγους, κυρίως όμως για την ασαφή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Για αυτό το γεγονός προτιμήσαμε να έχουμε ενώπιόν μας μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης της πανδημίας και της οικονομίας, ούτως ώστε να περιορίσουμε τυχόν λάθη στο ελάχιστο. Το σχέδιο έχει ως στόχο να παραμείνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα ανοικτές, αλλά και να επιμηκυνθεί η περίοδος εργασίας των υπαλλήλων», εξήγησε.

Δήλωσε ότι το Υφυπουργείο έχει ξεκινήσει μία καμπάνια με στόχο να προωθήσουμε τον εσωτερικό τουρισμό, της οποίας τα έξοδά της έχει αναλάβει εξολοκλήρου του Υφυπουργείο. Η προώθηση αυτή γίνεται μέσω ραδιοφωνικών σταθμών, διαδικτύου, αλλά και με την τοποθέτηση ταμπελών σε πολυσύχναστους δρόμους.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις τουριστικές αφίξεις κατά το μήνα Αύγουστο, ο κ. Περδίος απάντησε ότι αναμένονται να καταφθάσουν στην Κύπρο γύρω στους 100.000 τουρίστες, περίπου δηλαδή το 18%, σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα (550.000).

Όσον αφορά την πρόσφατη «αναβάθμιση» του Ηνωμένου Βασιλείου από την κατηγορία Γ στην κατηγορία Β, όπου οι επιβάτες που προέρχονται από το εν λόγω κράτος θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση στον κορονοϊό τουλάχιστον 72 ώρες πριν, γνωστοποίησε ότι δεν θα μετουσιωθεί σε μαζική αύξηση των αφιχθέντων.

«Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μάς έχουν ενημερώσει ότι εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία ζητάει πιστοποιητικό αρνητικότητας στον κορονοϊό, δεν τους ενδιαφέρει να μας εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα, οπόταν κρατάμε μικρό καλάθι για τις αφίξεις από Ηνωμένο Βασίλειο».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ορισμένοι αισιοδοξούν με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ισπανία σε καραντίνα, ότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από το Η.Β., ο κ. Περδίος τόνισε ότι αποτελεί αποτρεπτικός παράγοντας και για την Κύπρο.

«Το γεγονός αυτό αναστατώνει περισσότερο όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κάποιον προορισμό, γιατί εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά στους εν δυνάμει τουρίστες, καθώς θα σκεφτούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται κατά την επιστροφή τους».

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψιν πολλές προτάσεις, προερχόμενες από όλα τα κόμματα, με τουριστικούς φορείς και άλλους εμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα να περάσει ομόφωνα από τη Βουλή.

«Είναι μονόδρομος η επιτυχία αυτής της Στρατηγικής, καθώς η κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού, δεν μας αφήνει περιθώρια λάθους. Η πανδημία μάς έχει δώσει και ένα θετικό, ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε νηφάλια τις αδυναμίες μας στον τουριστικό τομέα και να προβούμε στις απαραίτητες βελτιώσεις».

Ο κ. Περδίος υπενθύμισε ότι «τρέχει» και το πρόγραμμα «Μικρές Αποδράσεις στα μέτρα σας», το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι και τον Ιούνιο 2021.

«Το πρόγραμμα προσφέρει πακέτα διακοπών, σε όλη την Κύπρο, για οικογένειες, ζευγάρια και μικρές ομάδες ατόμων, σχεδιασμένα με βάση εξατομικευμένες προτιμήσεις και ανάγκες. Το κοινό μπορεί να επιλέξει διαμονή σε ξενοδοχεία, οργανωμένα διαμερίσματα και αγροτουριστικά καταλύματα, που προσφέρουν παράλληλα την απόλυτη εμπειρία ξεκούρασης, διασκέδασης και ξεγνοιασιάς. Η διαμονή μπορεί να συνδυαστεί με εμπειρίες όπως θεματικές διαδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, θεματικά πάρκα και πολλά άλλα».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε ότι δεν αναμένεται κάποιος ιδιαίτερα ικανοποιητικός αριθμός από τα κράτη που αποτελούν την κατηγορία Β.

«Θα περιοριστούμε στα κράτη που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α, τα οποία δεν αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού μας και προβλέπω ότι θα παραμείνουμε σε χαμηλές πτήσεις».

Ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε ότι φέτος τα βλέμματα των ξενοδόχων είναι στραμμένα στον εγχώριο τουρισμό, προτρέποντας τα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ και γενικά όλους τους ξενοδόχους να λάβουν υπόψιν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί και να ορίσουν τιμές στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί ο μέσος Κύπριος.

 

Το οικονομικό πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους παραμένει άλυτο

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βιώνουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις συνέπειες της τουριστικής ξηρασίας, καθώς είναι αρκετοί που δεν έχουν λάβει ούτε σεντ από τα σχέδια στήριξης.

Σε δηλώσεις του στη «Χ», ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, Λευτέρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας συμπεριφέρεται με τρόπο τεχνοκρατικό απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αποκλείοντάς τους από τα σχέδια στήριξης, λόγω παραβιάσεων από πλευράς των εργοδοτών.

«Είναι μία λανθασμένη προσέγγιση από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία γεννά μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων».

Αναφερόμενος στο διάταγμα της Υπουργού Εργασίας, με το οποίο αυξάνεται το ελάχιστο ποσό που χορηγείται στους άνεργους που εξάντλησαν το δικαίωμά τους σε ανεργιακό επίδομα, από 360 ευρώ το μήνα σε 500, ο Λ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα βήμα μπροστά, δεν δικαιώνει τις δέκα περίπου χιλιάδες των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εξ υπαιτιότητας των εργοδοτών τους εξαιρέθηκαν από τα σχέδια στήριξης ύψους 60% του μισθού τους, ενώ γνωρίζουν οι πάντες ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μόνιμο προσωπικό που εργάζεται για πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη σε εποχική βάση.

«Δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει αξιοπρεπώς με αυτό το πενιχρό ποσό. Είναι λυπηρό που η Υπουργός Εργασίας, παρά τις συναντήσεις μας, δεν αναγνώρισε την αδικία και την άνιση μεταχείριση αυτών των εργαζομένων», πρόσθεσε.

 

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy