Στα σκαριά συνθήκη προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς

H Κύπρος θα διοργανώσει σειρά δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν την απαρχή για τη σύνταξη Συνθήκης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του την Πέμπτη στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Νέα Υόρκη, που διοργάνωσαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Ιταλίας.

Ο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος ηγήθηκε μιας διαπεριφερειακής Δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τις εμπόλεμες καταστάσεις, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι η Δήλωση αυτή υποστηρίχθηκε από 146 μέλη αλλά και κράτη με το καθεστώς του παρατηρητή, σημειώνοντας ότι σε λίγες μέρες η Κύπρος, σε συνεργασία με τη βασική ομάδα εταίρων θα παρουσιάσει στην 33η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ένα συνολικό Ψήφισμα για ‘τα πολιτιστικά δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς’ και θα καλέσει τα μέλη να το στηρίξουν.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος σχεδιάζει να φέρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Προεδρία του οποίου θα έχει η Κύπρος από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2017. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα η Κύπρος θα διοργανώσει σειρά δραστηριοτήτων που θα αποτελέσουν την απαρχή για τη σύνταξη Συνθήκης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επισήμανε εξάλλου τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα αυτό, καλώντας για την υιοθέτηση Ψηφίσματος από πλευράς του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της αγοράς αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και διενέξεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.