Στα συρτάρια ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις Βάσεις

Δεν προχωρεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Βρετανών

Έντονη και δικαιολογημένη από κάθε άποψη είναι η ανησυχία των Κυπρίων οι οποίοι κατοικούν ή έχουν περιουσίες στα εδάφη που ελέγχονται από τις Βρετανικές Βάσεις, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση της εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Βρετανών, η οποία αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια που διοικείται από τις Αρχές των Βάσεων.

Συμφωνία από την οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο η ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων που εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια και αφορά την άσκηση του δικαιώματός τους για αξιοποίηση και ανάπτυξη των γεωργικών και άλλων περιουσιών τους.

Η ανησυχία των επηρεαζόμενων πολιτών που διαμένουν σε κοινότητες και άλλες περιοχές που βρίσκονται στα όρια ελέγχου των Βρετανών συνοψίζεται σε σχετική επιστολή του βουλευτή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργου Γεωργίου, προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με την οποία ζητείται ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προσπάθειες για τελική προώθηση της συμφωνίας με τις Βρετανικές Βάσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη να γνωρίζουν οι κάτοικοι κατά πόσον έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη προτού αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για ανάπτυξη.

«Δυστυχώς, έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από τις διακηρύξεις για τη σχετική συμφωνία πολεοδομικού σχεδιασμού με τους Άγγλους και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, τονίζοντας το γεγονός ότι οι κάτοικοι θεωρούν ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της γης τους είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αφού μια τέτοια δυνατότητα αποτελεί για τους ίδιους μια καλή ευκαιρία να επιβιώσουν σε συνθήκες κρίσης και μάλιστα όταν υπάρχει μεγάλη στεγαστική ανάγκη.

Χρήστος Χαραλάμπους