Στα συρτάρια του Δήμου Λεμεσού το βιοαέριο του Βατί

Μελέτη και σχέδια έγιναν επί Ανδρέα Χρίστου για τη δημιουργία μονάδας που θα μετέτρεπε τα σκουπίδια σε πηγή κέρδους και θα απάλλασσε το περιβάλλον από τη ρύπανση

Δύο σχεδόν χρόνια έχουν περάσει αφότου σταμάτησε τη λειτουργία του το Βατί, όπου για δεκαετίες κατέληγαν τα οικιακά και άλλα απόβλητα ολόκληρης της επαρχίας της Λεμεσού, κι ακόμα η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν καύσεις, αναθυμιάσεις και γενικότερη ρύπανση τα ατμόσφαιρας με επιβλαβή αέρια, γεγονός που προκαλεί τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα εκ μέρους των κατοίκων των γειτονικών κοινοτήτων.

Μια κατάσταση για την οποία η κυβέρνηση αλλά και οι δήμοι της μείζονος Λεμεσού φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά ή να σφυρίζουν αδιάφορα, κρυβόμενοι πίσω από το γεγονός ότι για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων των δήμων και των κοινοτήτων της Λεμεσού έχει λειτουργήσει η Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο.

Να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος σκυβαλότοπος, ο μόνος νόμιμος που λειτουργούσε και κάλυπτε τις ανάγκες όλης της επαρχίας, βρισκόταν υπό τη διαχείριση του Δήμου Λεμεσού, ο οποίος είχε και την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας του εισπράττοντας πενταροδεκάρες για την εξυπηρέτηση που παρείχε στους άλλους δήμους και τις κοινότητες (κάποιες μάλιστα δεν πλήρωναν καθόλου) και βέβαια δεχόταν και όλες τις διαμαρτυρίες και επιπλήξεις για τα όποια προβλήματα παρουσιάζονταν και αφορούσαν είτε πυρκαγιές είτε ζητήματα αναθυμιάσεων και οσμών.

Κι όμως, τα προβλήματα που υπήρχαν τότε και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα θα μπορούσε να είχαν επιλυθεί προ πολλού και μάλιστα κατά τρόπο που θα επέφερε και επιπλέον οικονομικά οφέλη, αφού στα συρτάρια του Δήμου Λεμεσού υπάρχει καταχωνιασμένη και αναξιοποίητη μελέτη και σχέδια που αφορούν την κατασκευή μονάδας για παραγωγή και εκμετάλλευση του βιοαερίου που παράγεται από τα σκουπίδια. Μελέτη και σχέδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από 7-8 χρόνια, η υλοποίηση των οποίων προσέκρουσε τότε σε αντιδράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για λόγους… γοήτρου, όπως διαφάνηκε.

Ζητώντας από τον πρώην δήμαρχο Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου (επί των ημερών του οποίου αναλήφθηκε η πρωτοβουλία, έγινε η μελέτη και όλα ήταν έτοιμα για την υλοποίηση του έργου), να μας πει τι είχε γίνει τότε και γιατί τελικά δεν καρποφόρησε, μας ανέφερε ότι ο δήμος είχε προχωρήσει στη διενέργεια της μελέτης για αξιοποίηση του βιοαερίου που παράγεται από τα σκουπίδια με στόχο να εγκατασταθούν στο Βατί γεννήτριες οι οποίες θα έπαιρναν το βιοαέριο με γεωτρήσεις που θα γίνονταν σε 10-20 σημεία της περιοχής και θα το μετέτρεπαν μέσω μηχανών εσωτερικής καύσης σε ρεύμα το οποίο θα επιστρεφόταν στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού.

 

Ενόχλησε το προβάδισμα της Τοπικής Αρχής

 

Με τη διαδικασία που προωθούσε τότε ο Δήμος Λεμεσού θα μειώνονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εκπομπές, αφού το αέριο δεν θα αφηνόταν να σκορπίζεται στη γη και να δημιουργεί όλες εκείνες τις αναδυόμενες οσμές και κυρίως να επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως υποδεικνύει Ανδρέας Χρίστου, επισημαίνονταν το γεγονός ότι το μεθάνιο είναι είκοσι φορές πιο επιβαρυντικό από το διοξείδιο του άνθρακα. Η κατασκευή και η λειτουργία του έργου, όπως εξηγεί, θα γινόταν με τη μέθοδο του BOT και το σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο δήμος τον είχε κερδίσει μια από τις εταιρείες του Μπόμπολα.

Παρενέβη όμως ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, λέγοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού δεν ήταν η αρμόδια Αρχή για να υλοποιήσει την κατασκευή αυτού του έργου, το οποίο, προφανώς, θα έπρεπε να το είχαν σχεδιάσει και να το προωθήσουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Φαίνεται όμως ότι είχε ενοχλήσει το γεγονός ότι ο Δήμος Λεμεσού βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά και χρειάστηκε να υποβαθμιστεί για μια ακόμα φορά ο ρόλος του, όπως ήταν άλλωστε και η γενικότερη πολιτική απέναντι στις Τοπικές Αρχές.

«Έτσι υπήρξε κωλυσιεργία στην εκτέλεση του έργου μέχρι που έγιναν οι αποκαλύψεις για εταιρείες του Μπόμπολα, οπότε το θέμα της παραγωγής και αξιοποίησης του βιοαερίου στο Βατι δεν προχώρησε και έμεινε στο συρτάρι», αναφέρει ο κ. Χρίστου, επισημαίνοντας όμως ότι «αν βγαίναμε σε μια νέα προσφορά αποκλείοντας τις εταιρείες του Μπόμπολα, τότε θα μπορούσε εδώ και πέντε χρόνια να είχε κατασκευαστεί και να λειτουργούσε η εγκατάσταση από την οποία θα υπήρχαν και σημαντικά εισοδήματα, ενώ θα ήταν πολύ λιγότερο το αποτύπωμα των αερίων στην ατμόσφαιρα και δεν θα υπήρχαν οι οσμές και οι κίνδυνοι που σήμερα επικαλούνται οι κάτοικοι και άλλοι επηρεαζόμενοι της περιοχής».

 

Και σήμερα μπορούν, φτάνει να το θέλουν

 

Με τη δημιουργία του ΟΕΔΑ το Βατί πέρασε στη δικαιοδοσία του Οργανισμού, ο οποίος είναι γνωστό ότι εργάζεται με πολύ αργούς ρυθμούς και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του. Όμως η μελέτη που έγινε επί των ημερών του Ανδρέα Χρίστου είναι εκεί και αναμένει να τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά ζητήματα που ακόμα υπάρχουν στο Βατί.

«Υπάρχει το έγγραφο προσφορών το οποίο δεν έχει αμφισβητήσει ο Γενικός Ελεγκτής, οπότε τώρα μπορούν, αν το θελήσουν, να επαναφέρουν το θέμα», επισημαίνει ο Ανδρέας Χρίστου, υποδεικνύοντας ότι «είναι πάρα πολλά τα λεφτά που πάνε στον αέρα αν σκεφτεί κανείς ότι εμείς τότε υπολογίζαμε να έχουμε έσοδα της τάξης των 300.000 ευρώ ή και περισσότερα».

 

Αν το Υπουργείο έχει αναλάβει την αποκατάσταση της περιοχής του Βατί, τότε το έργο θα έπρεπε ήδη γίνει, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο αέριο συνεχώς λιγοστεύει και ενδεχομένως όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του, τότε να μην υπάρχει καν αέριο για αξιοποίηση.

Κατά την εκτίμηση του Ανδρέα Χρίστου, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους δήμους θα πρέπει να ασκήσουν πίεση προς το υπουργείο ή, με δεδομένη την τακτική του κράτους που θέλει τους δήμους να λειτουργούν σαν τσιράκια, να προχωρήσουν από μόνοι τους την προώθηση αυτού το σημαντικού έργου, αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, ότι οι Τοπικές Αρχές όταν θέλουν μπορούν να βρίσκονται πιο μπροστά από την κεντρική εξουσία όταν πρόκειται για την υλοποίηση έργων. Κάτι που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις δήμων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy