Στα τάρταρα ο τουρισμός: Ανοιχτό μόνο το 25% των ξενοδοχείων

Το τριήμερο Δεκαπενταύγουστου αναμένεται μερική αύξηση  στην πληρότητα

Μόλις το 25% με 30% των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, αφού τα περιοριστικά μέτρα που έφερε η πανδημία του κορονοϊού έριξαν στα τάρταρα τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να σημειώσει μερική αύξηση, κατά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, μόνο το 80% των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα μπορούν να ενταχθούν στα σχέδια για επιδότηση. Επομένως, τα ξενοδοχεία, λόγω της χαμηλής πληρότητας, προτιμούν να δουλεύουν κατά κύριο λόγο με το υπόλοιπο 20% των εργαζομένων που πληρώνουν τα ίδια.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σήμερα βρίσκονται ανοιχτές περίπου το 25% με 30% των ξενοδοχειακών μονάδων.

Αναφερόμενος στην πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, χώρισε τον Αύγουστο σε τρεις περιόδους. Όπως εξήγησε, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κύλησε στα επίπεδα Ιουλίου, το δεύτερο δεκαήμερο φαίνεται ότι η πληρότητα κατά τις καθημερινές μέρες αγγίζει το 20-22% και αναμένεται ότι αυτό θα κορυφωθεί το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου όπου η πληρότητα θα ανέλθει στο 40%-60%, ίσως και 70% σε κάποιες περιπτώσεις. Από κει και πέρα προς το τέλος του μήνα, πρόσθεσε, θα επιστρέψουμε στις πάρα πολύ χαμηλές πληρότητες.

Σε αυτή την εικόνα, εξαίρεση αποτελεί η Λεμεσός, η οποία στιγματίστηκε, δυστυχώς, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων. Όπως ανέφερε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ακυρώσεις κρατήσεων με την πληρότητα να ανέρχεται σε μονοψήφια ποσοστά.

Σχετικά με την ανακοίνωση της Jet2, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν οι πτήσεις της από 8 αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, αναφέροντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη. Ωστόσο, σημείωσε, πρέπει να περιμένουμε για να δούμε κατά πόσον η ζήτηση που λέγεται ότι υπάρχει, θα μετουσιωθεί σε πραγματικές κρατήσεις.

Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, επισημαίνοντας ότι η έναρξη των πτήσεων αποτελεί ένα θετικό βήμα. Παρατήρησε, ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει να αναμένεται ξαφνική αλλαγή στις αφίξεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου, Ευριπίδη Λοϊζίδη, στην Πάφο, λειτουργεί περίπου το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών συγκροτημάτων. Συγκεκριμένα, από σύνολο 102 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα στην επαρχία Πάφου, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία οι 70.

Καταγράφοντας την εικόνα του τουρισμού, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως οι πληρότητες της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων στην Πάφο κυμαίνονται μεταξύ 10%, 12% και 20% για το μήνα Αύγουστο, εκτός μερικά που μπορεί να αγγίζουν και το 30% των πληροτήτων.

 

 

Αναμένεται η δημοσιοποίηση δύο σχεδίων στήριξης  του εγχώριου τουρισμού

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα δύο σχέδια επιδότησης του εγχώριου τουρισμού, από το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εργασίας. Στο ένα θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες, για την περίοδο Σεπτέμβρης – Νοέμβρης και στο άλλο μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Παρότι υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με το πακέτο στήριξης του εγχώριου τουρισμού, το σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση, με τον κατάλογο των ξενοδοχείων και καταλυμάτων να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, η επίσημη και ολοκληρωμένη ενημέρωση θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το σχέδιο αναμένεται να καλύπτει το 25% του κόστους διανυκτέρευσης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και απευθύνεται σε μόνιμους κάτοικους Κύπρου. Ως ελάχιστη περίοδος διαμονής έχουν οριστεί οι δύο διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος του ποσού έχει οριστεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ.

Η προτεινόμενη μέγιστη τιμή διανυκτέρευσης για κάθε δίκλινο δωμάτιο ανέρχεται στα 80 ευρώ, τουλάχιστον για το Σεπτέμβριο. Για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η μέγιστη τιμή αναμένεται ότι θα μειωθεί στα 60 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση των τιμών αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που θα πληρούνται τα κριτήρια, το σχέδιο θα καλύπτει και τις διανυκτερεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικρές αποδράσεις στα μέτρα σας».

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η ανακοίνωση λεπτομερειών από το Υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα σε Ξενοδοχεία των Ορεινών Θερέτρων και Πύργου Τηλλυρίας.

Το σχέδιο θα έχει διάρκεια ισχύος από τις 14 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2020.

Σκοπός του σχεδίου είναι η επιχορήγηση της διαμονής και διατροφής δικαιούχων του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (που λαμβάνουν μικρή επιταγή), χαμηλοσυνταξιούχων που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα μέχρι €15.500 για μονήρεις και μέχρι €20.000 για οικογένειες, καθώς και των εξαρτωμένων τους σε ξενοδοχεία των Ορεινών Θερέτρων και του Πύργου Τηλλυρίας.

Η επιχορήγηση θα παρέχεται για 4 ημέρες (3 διανυκτερεύσεις), από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα ή από Τρίτη μέχρι Παρασκευή, κατά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι 15 Νοεμβρίου 2020 και το ανώτατο ύψος της επιχορήγησης θα ανέρχεται σε πενήντα ευρώ (€50) ημερησίως κατά άτομο και καλύπτει διαμονή και πλήρη διατροφή. Η δαπάνη για υλοποίηση του Σχεδίου ανέρχεται σε €500.000.

 

 

Παραγκωνισμένοι οι μικρομεσαίοι της τουριστικής βιομηχανίας

Από την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού έχουν πληγεί κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των παράλιων περιοχών, αλλά και όλες όσες ασκούν την κύρια δραστηριότητά τους, γύρω από τον τουρισμό. Ωστόσο, δεν έχουν τύχει της ανάλογης στήριξης που θα ανέμεναν, καθώς εξακολουθούν να εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως η μείωση των ενοικίων και των δημοτικών φόρων.

Αν και έχει δοθεί ένα ποσό προς στήριξη των επιχειρήσεων, εντούτοις αυτό είναι πολύ μικρό για να διανεμηθεί σε ύψος που να ικανοποιεί τις ανάγκες των μικροκαταστηματαρχών. Όπως σημειώνει ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, στο 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απασχολείται μόνο ένα άτομο οπότε η επιχείρηση θα πάρει μόνο τα 1.250 ευρώ, ποσό που είναι μικρό. Γι’ αυτό η ΠΟΒΕΚ ζητά αύξηση του συνολικού κονδυλίου τουλάχιστον στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σημαντικό βαρίδι είναι τα ενοίκια που παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστά, το έξοδο αυτό συνέχιζε να τρέχει. Ακόμα και όταν άνοιξαν τα καταστήματα, η κίνηση ήταν πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Το ΑΚΕΛ και οι μικροκαταστηματάρχες, από την αρχή της κρίσης ζητούσαν όπως μοιραστεί το κόστος, κατά 1/3 στον ενοικιαστή, τον ιδιοκτήτη και το κράτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή, αποφάσισαν όπως αφήσουν την απόφαση αυτή στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη. Με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν προβεί σε ελαφρύνσεις, αλλά ακόμα και να πιέζουν περισσότερο τους ενοίκους.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί κυρίως τις καφετέριες και τα εστιατόρια, είναι οι ελαφρύνσεις σε δημοτικούς φόρους. Αν και έχουν γίνει μερικές διευθετήσεις από δήμους, εντούτοις τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, παραμένουν αποσπασματικά και χωρίς να υπάρχει μια ενιαία πολιτική από τους δήμους.