Στα ύψη η αντιπαράθεση µεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και αντιπολίτευσης

Τα «χτυπήµατα κάτω από τη µέση» έχουν ήδη αρχίσει µε φόντο τις πρόωρες εκλογές!

 

Του ειδικού μας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

Χρονιά καταλυτικών εξελίξεων αναµένεται να είναι το 2022 για την Τουρκία την ώρα που ανεβαίνει διαρκώς το πολιτικό θερµόµετρο, καθώς ο Πρόεδρος Ερντογάν καλείται να διαχειριστεί όλο και µεγαλύτερες προκλήσεις, ενώ οι δηµοσκοπήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν σταθερά πλέον την αιµορραγία του ΑΚΡ αλλά και των εθνικιστών συµµάχων του ΜΗΡ.

Τούρκοι αναλυτές εκτιµούν ότι µέσα στην επόµενη περίοδο η αντιπαράθεση ανάµεσα στο καθεστώς και στην αντιπολίτευση θα φτάσει σε νέα ύψη, ενώ κάνουν λόγο για «χτυπήµατα κάτω από τη µέση» εκ µέρους της κυβέρνησης µε σκοπό είτε την αµαύρωση της εικόνας της αντιπολίτευσης είτε την αλλαγή των κανόνων ενόψει των εκλογών. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η εν εξελίξει «µονοµαχία», όπως χαρακτηριστικά λένε, ανάµεσα στον δήµαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέµ Ιµάµογλου και τον Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊµάν Σοϊλού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος πάνω από πεντακοσίων υπαλλήλων του δήµου της Κωνσταντινούπολης για φερόµενες διασυνδέσεις µε τροµοκρατικές οργανώσεις, υπενθυµίζοντας έτσι, όπως εκτιµούν δηµοσιογράφοι στην Τουρκία, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και οι άνθρωποί του δεν έχουν ξεχάσει την ήττα στις δηµοτικές εκλογές. Τις πρώτες µέρες µετά την ανακοίνωση της έρευνας, οργίαζαν οι φήµες ότι το καθεστώς θα προχωρούσε ακόµα και στην αντικατάσταση του Ιµάµογλου από κρατικό επίτροπο, όπως έχει γίνει στους περισσότερους δήµους της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αυτό κινητοποίησε το Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) που συσπειρώθηκε άµεσα γύρω από τον Ιµάµογλου. Οι φήµες αυτές αµβλύνθηκαν καθώς, όπως εκτιµούν βετεράνοι δηµοσιογράφοι στην Άγκυρα, αν διωχθεί έτσι ο Ιµάµογλου τότε θα είναι ακόµα πιο επικίνδυνος αντίπαλος για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση πάντως αυτή της ειδικής έρευνας εις βάρος υπαλλήλων του δήµου πυροδότησε για άλλη µια φορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σε συνδυασµό µε την πολύ ριψοκίνδυνη πολιτική που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος Πρόεδρος για την οικονοµία.

Κάνοντας ουσιαστικά µια έµµεση αύξηση των επιτοκίων και δίνοντας κρατικές εγγυήσεις σε καταθέσεις σε τουρκικές λίρες έναντι του ξένου συναλλάγµατος, ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε µεν να ανατρέψει την κατάρρευση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ αλλά, όπως εκτιµούν Τούρκοι και Ευρωπαίοι οικονοµολόγοι, πήρε ένα τεράστιο ρίσκο τόσο για τον πληθωρισµό όσο και για το δηµόσιο χρέος.

Η εικόνα πάντως της τουρκικής λίρας να καταρρέει καθηµερινά άλλαξε και αυτό θεωρήθηκε µεγάλη επιτυχία για τους οπαδούς του ΑΚΡ.

Κινήσεις για πρόωρες εκλογές

Μαζί µε την ανατροπή αυτή στην οικονοµία, έστω και προσωρινή, οι κινήσεις εναντίον του Δήµου Κωνσταντινούπολης, όπως και διώξεις οικονοµολόγων και δηµοσιογράφων για σχόλιά τους στο Twitter για την πορεία της τουρκικής λίρας, θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως προετοιµασίες για ανακοίνωση πρόωρων εκλογών. Πρόωρες εκλογές ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση, σηµειώνουν βετεράνοι αναλυτές των τουρκικών πραγµάτων, καθώς το ΜΗΡ πιέζει για αλλαγή του εκλογικού νόµου, ώστε το όριο του 10% που απαιτείται για να εκπροσωπείται ένα κόµµα στην Εθνοσυνέλευση να µειωθεί τουλάχιστον στο 7%. Αν όµως αλλάξει ο εκλογικός νόµος, το Σύνταγµα προβλέπει ότι δεν µπορούν να γίνουν εκλογές προτού περάσουν δώδεκα µήνες από την αλλαγή, κάτι που το ΑΚΡ φαίνεται να θέλει να αποφύγει.

Η δυνατότητα προσφυγής στις κάλπες ανά πάσα στιγµή είναι σηµαντικό εφόδιο για το ΑΚΡ, εκτιµούν πολιτικοί αναλυτές και σηµειώνουν ότι καθώς τα ποσοστά του ΑΚΡ και του ΜΗΡ διολισθαίνουν σταθερά, δώδεκα µήνες χωρίς εκλογές ενδέχεται να είναι πολύ επικίνδυνο για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη δηµοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας Metropoll, το ΑΚΡ βρίσκεται στο 26,2% και το ΜΗΡ στο 4,2%, ενώ το CHP βρίσκεται στο 21,4% και το Καλό Κόµµα (ΙΥΙ) στο 10,9%. Εφόσον στα ποσοστά της αντιπολίτευσης προστεθούν και αυτά του φιλοκουρδικού Κόµµατος της ∆ηµοκρατίας των Λαών (HDP) 9,1% και των άλλων µικρότερων κοµµάτων, όπως αυτά του Αλί Μπαµπατζάν και του Αχµέτ Νταβούτογλου, η συµµαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ δύσκολα θα βγει νικήτρια από µια εκλογική αναµέτρηση. Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, τα ποσοστά του Γιαβάς 54,4% και του Ιµάµογλου 48,7%, έναντι του Ερντογάν 32,9% και 36,6% αντίστοιχα, αποτελούν και αυτά µεγάλη πρόκληση για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η αντιπολίτευση δεν έχει ωστόσο δείξει σαφή σηµάδια για το ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές και αυτό αποτελεί ακόµα σηµαντικό µειονέκτηµα αλλά, όπως εκτιµούν Τούρκοι αναλυτές, η καθυστέρηση αυτή στερεί από τον Ταγίπ Ερντογάν τη δυνατότητα να πλήξει τον αντίπαλό του και να τον υπονοµεύσει µε διαφόρους τρόπους πολύ νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy