Στα ύψη ο ρατσισμός στον υπέρλαμπρο κόσμο του NBA

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου ξεκινά το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ που θα φιλοξενήσει η Κίνα, με απόλυτο φαβορί την ομάδα των ΗΠΑ, παρότι θα είναι αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς πολλοί σούπερ σταρς αποσύρθηκαν για να αφοσιωθούν στις υποχρεώσεις τους την επόμενη σεζόν στο ΝΒΑ.

Την ίδια ώρα το δημοφιλέστερο και «δισεκατομμυριούχο» άθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζει ως αντανάκλαση της πραγματικότητας εκτός γηπέδων τα δικά του κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Έτσι, μόλις πριν λίγες εβδομάδες το NBA αποφάσισε να δώσει τέλος στον όρο ιδιοκτήτης, και όπως τόνισε ο κομισάριος της Λίγκα, Άνταμ Σίλβερ, από εδώ και πέρα οι άνθρωποι που έχουν τις ομάδες θα αποκαλούνται διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές. Η έννοια και ο όρος «ιδιοκτησία» παρέπεμπε στον ρατσισμό, στις φυλετικές διακρίσεις, στη δουλεία και στις ντροπιαστικές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας, δεδομένου μάλιστα ότι σχεδόν το 80% των παικτών είναι μαύροι, Αφροαμερικανοί.

«Είμαι προνομιούχος γιατί είμαι λευκός»

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα των New York Times, oι Αφροαμερικανοί παίκτες είναι οι πολυτιμότατοι σούπερ σταρ, αποτελούν τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ και τους πρεσβευτές της αφρο-αμερικανικού πολιτισμού στον κόσμο. Ωστόσο, παρά τη μοναδική και παγκόσμια επιτυχία τους, γίνονται συχνά δέκτες ρατσιστικών σχολίων, πρέπει να υπακούν και να ελέγχονται, δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους στην ηγεσία του N.B.A., αφού η συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών είναι λευκοί, όπως και τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του πρωταθλήματος. Ο μοναδικός Αφροαμερικανός που είναι ιδιοκτήτης ομάδας του NBA είναι ο Μάικλ Τζόρνταν με τους Charlotte Hornets.

Αυτό το χάσμα που κυριαρχεί και τα ερωτήματα που εγείρει σχετικά με την υπεροχή των λευκών και τη «δουλεία» των μαύρων πλανιέται έντονα πάνω από την αίγλη του N.B.A. Γροθιά στο στομάχι ήταν το άρθρο που δημοσίευσε στο The Players’ Tribune ο λευκός, κορυφαίος σουτέρ, Κάιλ Κόρβερ, σε σχέση με το ρατσισμό στο ΝΒΑ.

«Είμαι σε προνομιούχα θέση, εξαιτίας του χρώματος του δέρματος μου» έγραψε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «Πως εγώ ένας λευκός – που είμαι μέρος του προβλήματος- να γίνω μέρος της λύσης στην δουλειά μου;στην κοινότητα;στην χώρα;» και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Δύο concept τριγυρνούν στο μυαλό μου, η ενοχή και η ευθύνη. Ως λευκοί είμαστε ένοχοι για τους προγόνους μας; Δεν το νομίζω. Αλλά είμαστε υπεύθυνοι για αυτούς; Ναι είμαστε. Είναι θέμα ευθύνης να καταλάβουμε τι σημαίνει η λέξη ισότητα για τις γενιές, αυτό που εννοούσαμε είναι η ισότητα για μερικούς, αυτό που εννοούσαμε ήταν η σκλαβιά και έχει μείνει μέχρι σήμερα, να καταλάβουμε ότι οι μαύροι άνθρωποι και οι λευκοί ακόμα έχουν διαφορές στην Αμερική. Και αυτές οι διαφορές έρχονται από μια άσχημη ιστορία.

Το ΝΒΑ έχει πάνω από 75% παίκτες μαύρους. Οι μαύροι άνθρωποι χτίζουν αυτή την λίγκα, την μεγαλώνουν, την έχουν κάνει αυτό που είναι σήμερα. Ξέρω ότι είμαι σε περίεργη θέση γιατί είμαι από τους πιο αναγνωρίσιμους λευκούς παίκτες στο ΝΒΑ…Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή στην άμμο. Αυτό που γίνεται με τους μαύρους στην χώρα το 2019 είναι λάθος. Όλα όσα γίνονται είναι λάθος. Είναι ευθύνη όλων μας που είμαστε στην πλευρά των προνομιούχων να βοηθήσουμε να αλλάξει. Οπότε αν δεν ξέρετε τίποτα για εμένα έξω από το μπάσκετ, καταλαβαίνω. Αλλά αν θέλετε να μάθετε, μάθετε αυτό».

epa05832292 New Orleans Pelicans forward DeMarcus Cousins (R) gets past Los Angeles Lakers forward Julius Randle (C) and teammate Tarik Black (L) in the first half of their NBA game at Staples Center in Los Angeles, California, USA, 05 March 2017. EPA/MIKE NELSON

Οι μαύροι παίκτες έχουν αντιμετωπιστεί σε πολλές περιπτώσεις και για πολλά χρόνια ως επιχειρηματικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, ένα γρανάζι σε ένα μηχάνημα, που απλώς είναι καλοπληρωμένο.

Αξέχαστος έχει μείνει ο βαθύπλουτος 80χρονος ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερς, Ντόναλντ Στέρλινγκ, όταν όπως αποκαλύφθηκε, απαγόρευσε στη φίλη του να φέρνει μαύρους στους αγώνες και να συναναστρέφεται με αυτούς, προκαλώντας τότε την αντίδραση του Ομπάμα.

«Νομίζω ότι είναι προφανές. Η λίγκα μας στηρίζεται σε πολλούς μαύρους. Πρέπει να τιμούμε και να καταλάβουμε τη σημασία του Μήνα Μαύρης Ιστορίας. Πως μπορούμε να την αγνοήσουμε; Ζούμε σε μια ρατσιστική χώρα που δεν την έχει καταλάβει! Είναι πολύ σημαντικό να παραμένει στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι… εξοργίζονται. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι να το πετύχουμε. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι έχει περάσει ο μαύρος πληθυσμός στις ΗΠΑ. Αν το καλοσκεφτείτε, ο ρατσισμός είναι η εθνική αμαρτία μας» δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο προπονητής της Team USA, Γκρεγκ Πόποβιτς, με αφορμή τον καθιερωμένο μήνα εορτασμού και θύμησης της ιστορίας της μαύρης φυλής.

«Ένας καλοπληρωμένος σκλάβος είναι σκλάβος»

Ο αγώνας των μαύρων για αυτοδιάθεση έχει μεγάλο παρελθόν και δυστυχώς συνεχίζει στο παρόν, ακόμη και στην κορυφαία λίγκα του κόσμου, στο NBA, αφού όπως λένε οι Αφροαμερικανοί παίκτες: «Ένας καλοπληρωμένος σκλάβος είναι σκλάβος».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ερλ Λόϊντ. Ο Λόϊντ έγινε το 1950 ο πρώτος Αφροαμερικανός παίχτης που έπαιξε σε αγώνα NBA στο παιχνίδι των Ουάσινγκτον Κάπιταλς με τους Ρότσεστερ Ρόγιαλς. Τον πρώτο χρόνο του στο NBA και τι δεν άκουσε από τους οπαδούς. Μέχρι που τον παρότρυναν να επιστρέψει στην Αφρική, ένα μέρος όπου δεν είχε πάει ποτέ άλλωστε. Ο Λόϊντ έγινε πέντε χρόνια αργότερα ο πρώτος Αφροαμερικανός που αγωνίστηκε σε τελικό NBA στο ματς με τους Σιράκιους Νάτιοναλς.

Από το 2003 ο Λόϊντ ανήκει  στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ, χάριν στην είσοδο του στο Hall of fame. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: «Πάντα συμπεριφερόμουν ως επαγγελματίας. Ήξερα ότι αν δεν ξεχώριζα ως παίχτης ή ως άνθρωπος, το επόμενο κύμα μαύρων στο NBA θα αργούσε πολύ να έρθει».

Τη δεκαετία του 60, εποχή που άνθιζε ο ρατσισμός στις Η.Π.Α, ένας λευκός προπονητής άλλαξε έστω και άθελα του τις ισορροπίες, ειδικότερα σε μία κοινωνία όπως αυτή του Τέξας, που ήταν σκληρά συντηρητική.

Ο Ντον Χάσκινς οδήγησε το πανεπιστήμιο του Τέξας Γουέστερν στο μοναδικό του μέχρι και σήμερα πρωτάθλημα. Στον τελικό του 1966 βρήκε απέναντι του το πανίσχυρο Κεντάκι, που αποτελείτο μόνον από λευκούς παίχτες. Ο Χάσκινς επέλεξε για την αρχική πεντάδα του Τέξας πέντε Αφροαμερικανούς, ενώ από τον πάγκο έπαιξαν άλλοι δύο, χωρίς να αγωνιστεί κανένας λευκός από την ομάδα του. Τόσο οι παίχτες όσο και ο ίδιος ο Χάσκινς δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους, ακόμα και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σήμερα, πολλοί αθλητές από το NBA, με πρώτον τον Λεμπρόν Τζέιμς, έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στον νυν Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον «βασιλιά» να τον χαρακτηρίζει «ανόητο». Μάλιστα, σε ένα παιχνίδι του Κλίβελαντ, ο Τζέιμς έβαλε τους συμπαίκτες του να φορέσουν στη προθέρμανση μια φανέλα με την φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» που είπε ένας άλλος αφροαμερικανός προτού πεθάνει από τα πυρά αστυνομικού στη Νέα Υόρκη.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς θεωρείται από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στον κόσμο και από τους πιο παραγωγικούς σκόρερ του ΝΒΑ. Όπως όμως επισημαίνει: «Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα έχεις, πόσο διάσημος είσαι, πόσοι άνθρωποι σε θαυμάζουν. Το να είσαι μαύρος στην Αμερική είναι δύσκολο. Κι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Εμείς ως κοινωνία και ως Αφροαμερικανοί, μέχρι να αισθανθούμε ίσοι».

Ο ρατσισμός βέβαια δεν τελειώνει στο ΝΒΑ και στις ΗΠΑ. Ο «Greek Freak» και MVP του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, μιλώντας για τον ρατσισμό που αντιμετώπισε στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από έξι χρόνια φοβόταν να βγει από το σπίτι του. Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο διεθνής μπασκετμπολίστας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο αδερφός του, Θανάσης, ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Η πραγματικότητα είναι όμως πως στο παρελθόν, τόσο ο Θανάσης όσο και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχουν υπάρξει στόχοι ρατσιστικών σχολίων από διάφορους πομπούς, ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα. Αφορμή για την αντίδραση του Γιάννη ήταν το ρατσιστικό σχόλιο για τον Θανάση, το οποίο ειπώθηκε σε οπαδική τηλεοπτική εκπομπή μετά από αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα της Euroleague.

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο

«Καταρχάς Θανάση θέλω να σου ζητήσω συγνώμη γιατί ξέρω αυτό που θα πω θα τραβήξουν πολλά βλέμματα πάνω σου και πάνω μου και ξέρω είναι κάτι που δεν θες. Αλλά είμαι σίγουρος άμα ήταν ο μπαμπάς εδώ θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατήσω την σιωπή μου.

Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες μέρες για το αρνητικό-ρατσιστικό περιστατικό που έγινε πρόσφατα. Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνεια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ την περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα.

Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτή την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Έλληνο-νιγηριανοι και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy