Στα ύψη οι τιμές σιτηρών… γονατίζουν τους γεωργοκτηνοτρόφους!

Έλα στο Google News
  • Οι τιμές στα σιτηρέσια είναι κατά €30-40 πιο ακριβές απ’ ό,τι πέρσι
  • Κτηνοτρόφοι: «Εάν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, καταστρεφόμαστε…»
  • Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει την αισχροκέρδεια και να στηρίξει τους αγρότες
  • Εάν υπήρχε η Επιτροπή Σιτηρών, κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν πιο φτηνά τα προϊόντα. Πλέον υπάρχουν 3-4 μεγαλέμποροι οι οποίοι ρυθμίζουν τις τιμές

Του Γιάννη Κακαρή

Στα ύψη έχουν ανέβει οι τιμές των σιτηρών σε σχέση με πέρσι, δείχνοντας ότι ο κλάδος της γεωργοκτηνοτροφίας έχει επηρεαστεί σημαντικά τόσο από την πανδημία του κορονοϊού, που αύξησε κατακόρυφα το κόστος εισαγωγών, όσο και από το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών. Οι γεωργοκτηνοτρόφοι ασφυκτιούν, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν άλλο με τέτοια αύξηση τιμών και ζητούν άμεση στήριξη.

Την προηγούμενη χρονιά η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει ακόμη έναν από τους διαχρονικούς της στόχους, ο οποίος αποτελεί καμπή για την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Με πράξεις και παραλείψεις της κατάφερε να οδηγήσει την Επιτροπή Σιτηρών σε τέλμα και ακολούθως της έδωσε τη χαριστική βολή τερματίζοντας τις εργασίες της. Αν και δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το κλείσιμο του ημικρατικού οργανισμού, εντούτοις έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται οι καταστροφικές συνέπειες στον τομέα της κτηνοτροφίας, επιβεβαιώνοντας τα όσα προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ. Η Επιτροπή είχε ρόλο να διατηρεί εθνικά αποθέματα για έκτακτες καταστάσεις, αλλά λειτουργούσε και ως έμπορος σιτηρών ρυθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις τιμές της αγοράς.

Σήμερα, πολλοί κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν καθώς οι αυξήσεις στις τιμές κυμαίνονται στο 30%, αλλά οι δραστηριότητες και ο κύκλος εργασιών τους παραμένει ίδιος, αν όχι μικρότερος. Την ίδια ώρα, οι τιμές πώλησης του γάλακτος στις τυροβιομηχανίες μένουν στάσιμες, μετακυλίοντας όλο το κόστος στους κτηνοτρόφους.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με κτηνοτρόφους καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο επάγγελμα και τις ανησυχίες τους.

Όπως μας ανέφεραν, η τιμή του κριθαριού και του καλαμποκιού πέρσι ήταν στα €170 τον τόνο, ενώ φέτος ανέρχεται στα €280. Σε ό,τι αφορά την τιμή της σόγιας, από €380 που ήταν πέρσι, φέτος είναι στα €580 τον τόνο. Επίσης, μας ανέφεραν ότι οι βιταμίνες που ταΐζουν τα ζώα πέρσι στοίχιζαν €1.000, ενώ φέτος €3.000. Ο κ. Στέλιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν περίπου κατά 30%», σημειώνοντας ότι «τα κόστη ανέβηκαν κατά 5-6 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, ενώ οι τιμές πώλησης του γάλακτος που καθορίζονται από τους τυροκόμους παρέμειναν οι ίδιες». Επεσήμανε πως «εάν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, δεν πρόκειται να αντεπεξέλθουμε». Ο κ. Γιάννης, περιγράφοντας την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται, σημείωσε ότι «αν συνεχίσει ακόμη 3 μήνες αυτή η κατάσταση, δεν θα αντέξει η κτηνοτροφία».

Και οι δύο υπέδειξαν ότι εάν υπήρχε η Επιτροπή Σιτηρών κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν πιο φτηνά τα προϊόντα, αναφέροντας ότι πλέον υπάρχουν 3-4 μεγαλέμποροι οι οποίοι ρυθμίζουν τις τιμές χωρίς να τους ελέγχει κανένας.

Καύσιμα, ηλεκτρικό και εισαγωγές έφεραν τις τιμές στα ύψη

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο διευθυντής Πωλήσεων του Συνεργατικού Οργανισμού Παραγωγής Ζωοτροφών (ΣΟΠΑΖ) Αντρέας Αντωνίου, ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση στα κόστη παραγωγής ζωοτροφών λόγω του ότι ανέβηκε η τιμή των καυσίμων, άρα και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται για τη δημιουργία των σιτηρεσίων. Πρόσθεσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών η κυπριακή παραγωγή πρώτων υλών ήταν πολύ μειωμένη, επομένως έπρεπε να εισάγονται μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων αυξάνοντας επιπρόσθετα το κόστος, καθώς είναι πιο ακριβά και τα μεταφορικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τόσο λόγω του κορονοϊού όσο και λόγω της αύξησης των καυσίμων.

Εκτίμησε ότι οι τιμές στις επόμενες παραλαβές σε κριθάρι που θα γίνουν εντός του Αυγούστου θα είναι ελαφρώς πιο κάτω, ωστόσο οι τιμές για τα υπόλοιπα προϊόντα θα είναι ψηλές. Όπως εξήγησε, η εταιρεία εισάγει πρώτες ύλες τις οποίες μεταποιεί. Πρωτεύουσας σημασίας είναι το κριθάρι, ο αραβόσιτος και το σογιάλευρο, ενώ δευτερεύουσας σημασίας είναι προϊόντα όπως η ηλιανθόπιτα, η ζαχαρόπιτα και το τριφύλλι.

Ως εκ τούτου, είπε, οι τιμές στα σιτηρέσια είναι κατά €30-40 πιο ακριβές από ό,τι πέρσι και επεσήμανε ότι ο ΣΟΠΑΖ είναι συνεργατικός οργανισμός, γι’ αυτό πρώτιστος στόχος του είναι να προσφέρει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα, παρά να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Πέραν από τα πιο πάνω, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι «ένας επίσης σημαντικός λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές στις πρώτες ύλες είναι το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει η Επιτροπή Σιτηρών που διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση χαμηλών τιμών. Πλέον υπάρχει πλήρης φιλελευθεροποίηση της αγοράς».

Π. Χάμπας: Η κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών αποδεικνύεται πολύ λανθασμένη 

Ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι «τους τελευταίους μήνες έχουν ανέβει οι τιμές των σιτηρών και ιδιαίτερα των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα να ανέβουν κατακόρυφα και τα κόστη παραγωγής για τους κτηνοτρόφους».

Υπέδειξε επίσης ότι η κατάργηση της Επιτροπής Σιτηρών αποδεικνύεται πολύ λανθασμένη, γιατί αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ξεκάθαρα ο ρυθμιστικός ρόλος που διαδραμάτιζε από την ίδρυσή της το 1949. Πρόσθεσε ότι με τη διάλυσή της ουσιαστικά αφέθηκαν όλα να λειτουργούν στο νόμο του ελεύθερου εμπορίου και αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά σε ένα ημικατεχόμενο νησί το οποίο μαστίζεται και από συνεχείς ανομβρίες.

Όπως σημείωσε, «ο νόμος που εγκρίθηκε από τη Βουλή με τη διαφωνία του ΑΚΕΛ λέει πως όταν οι τιμές ανέβουν κατακόρυφα και επηρεάζεται η αγορά, τότε θα επεμβαίνει μια επιτροπή που ορίζεται από το νόμο για να διοχετεύει μεγάλες ποσότητες σιτηρών, ώστε να γίνεται εξισορρόπηση. Δυστυχώς δεν λειτούργησε ούτε αυτό, ίσως επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νόμου».

Η κυβέρνηση να πατάξει την αισχροκέρδεια και να στηρίξει τους αγρότες

Μέχρι όμως να εφαρμοστεί πλήρως αυτή η νομοθεσία, κάλεσε την κυβέρνηση να πατάξει την αισχροκέρδεια και σημείωσε ότι οι αγροτικές οργανώσεις σε συνεργασία με όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας έχουν αποστείλει στον υπουργό σχετική επιστολή για να εξευρεθούν τρόποι στήριξης των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε μια πραγματική απόγνωση. Η συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάποια μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν είναι από τη μια η οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και από την άλλη ο έλεγχος πάταξης της αισχροκέρδειας.

Το ΑΚΕΛ θα εγγράψει το θέμα στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ προειδοποίησε πως με το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών θα φέρει πολλαπλές επιπτώσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και υπογράμμισε πως ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης.

Επεσήμανε πως ήδη άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις τόσο στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα αλλά περισσότερο στην οικονομία του τόπου και ανέφερε ότι είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις και θα φέρουν αύξηση σε βασικά αγαθά.

Το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί το ζήτημα και θα δούμε πώς μπορούμε να δράσουμε, τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής. Ο Γ. Γαβριήλ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να εξεύρει τρόπους στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.