Στάχτη σπίτια, επαγγελματικά υποστατικά και οχήματα!

Τραγικός ο απολογισμός, με την Ορά να καταγράφει τη μεγαλύτερη ζημιά

 

«Καταστροφή»

Ο Έπαρχος Λάρνακας χαρακτήρισε καταστροφική την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Λεμεσό και επεκτάθηκε στην ορεινή Λάρνακα, εκτιμώντας όμως ότι έγινε καλή δουλειά για ανακοπή ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής. «Για δύο μέρες βρισκόμουν στη Βαβατσινιά και παρακολουθούσα από πολύ κοντά την εξέλιξη της κατάστασης και των προσπαθειών που καταβάλλονταν από όλους, για κατάσβεση της πυρκαγιάς, που δεν σταμάτησαν ούτε ένα δευτερόλεπτο», σημείωσε. Η καταγραφή έγινε κατορθωτό να ξεκινήσει στις 3.30 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η σχετική αναλυτική έκθεση με οικονομική εκτίμηση βρίσκεται ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών και το λόγο έχει πλέον η κυβέρνηση.

 

Οι τρομακτικές διαστάσεις της φονικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λάρνακα αποκαλύπτονται από τον τελικό απολογισμό της καταγραφής στην οποία προέβη η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.  Τα νούμερα αποκαλύφθηκαν χθες από τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου και επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τέσσερις θανάτους εργατών και τεράστιες υλικές ζημιές που θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλά χρήματα για να αποκατασταθούν. Συγκεκριμένα, η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της καταστροφή σε συνολικά 58 σπίτια από τα οποία τα 22 είναι μόνιμες κατοικίες. Καταστράφηκαν επίσης 11 επαγγελματικά υποστατικά και 42 οχήματα και όλα αυτά σε τέσσερα χωριά.

Ο Έπαρχος έδωσε λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων σηκώνει η κοινότητα της Οράς.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 22 μόνιμες κατοικίες που καταστράφηκαν, 12 βρίσκονται στην Ορά, 9 στη Μελίνη και μια στην Οδού. Επίσης, υπέστησαν καταστροφές 36 εξοχικές κατοικίες από τις οποίες οι 25 βρίσκονται στην Ορά, άλλες εννέα στη Μελίνη και δύο στους Αγίους Βαβατσινιάς.

Σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά υποστατικά, καταστράφηκαν 11 από τα οποία επίσης τα περισσότερα είναι στην Ορά, 6 τον αριθμό ενώ από τα υπόλοιπα, 4 είναι στην Οδού και ένα στους Αγίους Βαβατσινιάς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που καταστράφηκαν βρίσκονταν επίσης στην Ορά αφού από τα 42 συνολικά, καταγράφηκαν 36 στο συγκεκριμένο χωριό. Τα υπόλοιπα 6 ήταν στη Μελίνη.

Πέραν τούτων, καταστράφηκε ολοκληρωτικά ένα εργοστάσιο παραγωγής μελιού στη Μελίνη, στην Ορά δύο πτέρυγες πτηνοτροφείου καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με τα κοτόπουλα που ήταν εντός, ενώ χιλιάδες άλλα πέθαναν από τη ζέστη και τους καπνούς που προκάλεσε η φωτιά. «Οπωσδήποτε πρώτη με διαφορά η κοινότητα της Οράς πλήγηκε περισσότερο από τις άλλες κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας. Ακολουθεί η Μελίνη και η Οδού», είπε ο κ. Χατζηστεφάνου σημειώνοντας επίσης πως στην Ορά καταστράφηκαν επίσης και πολλές γεωργικές καλλιέργειες.  Το αποκορύφωμα της τραγωδίας ήταν φυσικά οι απώλειες ανθρώπινων ζωών με τους τέσσερις εργάτες από την Αίγυπτο να καίγονται ζωντανοί ενώ έτρεχαν να γλιτώσουν από τη φωτιά κοντά στη γεωργική εκμετάλλευση παραγωγής ντομάτων στην οποία εργάζονταν στην Οδού.

Τάσος Περδίος

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.