Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών

«Οι επόμενοι μήνες αλλά και το 2022 θα είναι κρίσιμοι για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών»

Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρά το γεγονός ότι η κρίση του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εκπνέει και η καλοκαιρινή περίοδος χωρίς να ευοδωθούν οι προσδοκίες για τον τουρισμό.

Ο Κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, προσθέτοντας ότι θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στη Βουλή για έναρξη της συζήτησης.

Ανέφερε επίσης ότι ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ θα διατηρήσει, αν και σε μειωμένο και στοχευμένο βαθμό, την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Διαμήνυσε ωστόσο ότι «οι επόμενοι μήνες αλλά και το 2022 θα είναι κρίσιμοι για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».

Δίδοντας το στίγμα του προϋπολογισμού για το 2020, ο Πετρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, λέγοντας ότι ήταν αυτή που οδήγησε στις αναβαθμίσεις της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας και επέτρεψε την πρόσβαση στις αγορές, προκειμένου να δημιουργηθούν τα αποθέματα για στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Σε παρατήρηση ότι τα μέχρι στιγμής δημοσιονομικά στοιχεία δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική βελτίωση, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ήταν πολιτική της κυβέρνησης να διατηρηθεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που εξάλλου ήταν μη επαναλαμβανόμενη (one-off) λόγω της πανδημίας. Διαμήνυσε ωστόσο πως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική σταδιακής εξόδου από την επεκτατική πολιτική, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το σενάριο πάνω στο οποίο βασίζεται ο προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας. Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο στάληκε στα υπόλοιπα υπουργεία και υπηρεσίες, για την ετοιμασία του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «οι προβλέψεις πραγματοποιούνται σε σημαντικά αβέβαιο περιβάλλον, το οποίο εξαρτάται κυρίως από την εξέλιξη της πανδημίας και το πόσο αποτελεσματικά θα εξελιχθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού». Αναφέρεται επίσης ότι «η δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τήρηση των ανώτατων οροφών δαπανών, όπως έχουν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ΑΕΠ, το οποίο το 2020 συρρικνώθηκε κατά 5,1%, το 2021 θα αυξηθεί κατά 3,6%, το 2022 κατά 3,8%, το 2023 κατά 3,2% και το 2024 κατά 2,8%. Επίσης η απασχόληση, η οποία το 2020 μειώθηκε κατά 0,6%, το 2021 θα αυξηθεί κατά 0,7%, το 2022 κατά 1,5% και το 2023 και 2024 κατά 3,5% κατ’ έτος. Ακόμη η ανεργία, η οποία το 2020 αυξήθηκε στο 7,6%, το 2021 θα μειωθεί στο 7,2%, το 2023 στο 6,7%, το 2023 στο 6% και το 2024 στο 5,5%.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε έσοδα ύψους 6,85 δις ευρώ για το 2022, σε σύγκριση με 6,56 δις ευρώ (πρόβλεψη) το 2021. Εκτιμάται επίσης ότι οι δαπάνες θα περιοριστούν στα 7,84 δις ευρώ το 2022, σε σύγκριση με 7,92 δις ευρώ το 2021.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy