ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ: Πρώτο μέλημα τα ΜΕΔ, πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό

Πρώτη πολιτική πράξη του κ. Σταύρου Μαλά, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διαχειριστεί τον ογκόλιθο που λέγεται Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. «Οι αποφάσεις που πάρθηκαν το 2013 έχουν διαβρώσει την αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα και έχουν πολλαπλασιάσει, παρά επιλύσει τα προβλήματα και η επόμενη κυβέρνηση θα βρει μπροστά της μια ωρολογιακή βόμβα σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», προειδοποιεί ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Χαραυγή» τονίζοντας ότι γι’ αυτό έχει θέσει το πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα του και έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Την ίδια ώρα ωστόσο πρώτη προτεραιότητά του είναι η επίλυση του Κυπριακού, η βιωσιμότητα του οποίου συναρτάται άμεσα με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα που είναι ημικατεχόμενη και όπου η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Κύπρο… Εκτίμησή του είναι ότι εκείνο που δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού είναι, πέρα από την τουρκική αδιαλλαξία, και η διγλωσσία ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων των ηγετών της Δεξιάς. «Αν εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε με διγλωσσία και χωρίς αποφασιστικότητα γιατί οι τρίτοι να ενδιαφερθούν και να μας βοηθήσουν;» διερωτάται, σημειώνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αυτό μας είπε στην τελευταία του έκθεση.

Ο κ. Μαλάς πιστεύει στην κρίση του Κύπριου, δεν αρέσκεται στις πομπώδεις εξαγγελίες οι οποίες θα σβήσουν την επομένη των εκλογών, γι’ αυτό και έχει ονομάσει το πρόγραμμά του «συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής».

 

Συνέντευξη στις Νίκη Κουλέρμου και Κάλια Ανδρέου


 

 

Παρουσιάσατε ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για μια διαφορετική διακυβέρνηση. Κάποιος θα σας έλεγε ότι ζείτε σε παραμυθένιο κόσμο και κρατάτε μαγικό ραβδί για να γίνουν όλα όσα προτείνετε…


Οι προτάσεις μας είναι λίγες -εκείνες που αφορούν δημόσιες δαπάνες- αλλά τεκμηριωμένες και πολύ καλά κοστολογημένες. Νομίζω ότι μαγικό ραβδί κρατούν άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ μοιράζουν υποσχέσεις και εξαγγελίες. Οι πολίτες έχουν κρίση. Και εγώ δεν θέλω να καταταγώ σε κείνη την κατηγορία των υποψηφίων που πλειοδοτούν με ανέφικτες εξαγγελίες, οι οποίες θα σβήσουν την άλλη μέρα των εκλογών. Γι’ αυτό έχω ονομάσει το πρόγραμμά μου «συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής».

 

Γιατί δεν κάνετε και εσείς εξαγγελίες με προεκλογικούς όρους όπως κάνουν οι ανθυποψήφιοί σας; Να χαϊδέψετε αυτιά, να παραμυθιάσετε τον κόσμο, να μοιράσετε ατάκες στις οποίες αρέσκονται τα ΜΜΕ. Αυτό έγινε πολλές φορές στο παρελθόν και πέτυχε και αυτή τη συνταγή αντιγράφουν τώρα και κάποιοι άλλοι. Γιατί όχι εσείς;

Έχω πει ότι η δική μας διακυβέρνηση όχι μόνο θα είναι καλύτερη, αλλά θα είναι και διαφορετική. Διαφορετική σημαίνει να μη χαϊδεύεις τα αφτιά του κόσμου. Σημαίνει να είσαι αξιόπιστος, να είσαι ειλικρινής, να είσαι τεκμηριωμένος και πρωτίστως να έχεις όραμα. Και όραμα σημαίνει πρωτίστως αξιοπιστία. Αν είναι κάτι που μας έχει διδάξει ο απερχόμενος Πρόεδρος είναι ότι η αξιοπιστία είναι απαραίτητο ποιοτικό χαρακτηριστικό για να σε εμπιστευθεί η κοινωνία, πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι.

«Η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι η πρώτη μου προτεραιότητα διότι δεν μπορεί να σχεδιάζεις βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα που είναι ημικατεχόμενη, τη στιγμή που η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Κύπρο, διά της παρουσίας της στα κατεχόμενα»

 

 

Κι όμως οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά στον κ. Αναστασιάδη και τον παρουσιάζουν ως το φαβορί των εκλογών…


Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να παρουσιάζουν αυτή την τάση… Να υπενθυμίσω ότι ακόμα και τον Τάσσο Παπαδόπουλο έτσι τον παρουσίαζαν το 2008. Τελικά ο λαός, άλλα αποφάσισε. Είμαι σίγουρος ότι σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουμε εκπλήξεις.

 

 

Είστε επιστήμονας γενετιστής… Από τις Προεδρικές του 2013 μέχρι τις Προεδρικές του 2018 έχετε αποκωδικοποιήσει το DNA της κυπριακής κοινωνίας για αυτό εκτιμάτε ότι η υποψηφιότητά σας θα είναι νικηφόρα αυτή τη φορά;

Αν είναι κάτι που με δίδαξαν οι προηγούμενες εκλογές είναι ότι οι πολίτες θέλουν αξιόπιστο πολιτικό λόγο. Όσο περνά ο καιρός πιστεύω ότι ο Κύπριος πολίτης αυτονομείται σε σχέση με τις επιλογές του. Ειδικότερα, τώρα που τα προβλήματα της κοινωνίας είναι δύσκολα και πολυσύνθετα, θέλουν ν’ ακούσουν εφικτές πολιτικές. Χαίρομαι γιατί αρκετοί συμπολίτες μας, όχι όλοι, περιμένουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις. Εξάλλου όπως δείχνουν και κάποιες δημοσκοπήσεις -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά κάποιους υποψηφίους- δεν εθίζονται στις πομπώδεις εξαγγελίες.

 

 

Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη αν ο λαός σάς τιμήσει και σας αναδείξει στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;


Η πρώτη μου ενέργεια θα είναι να συγκαλέσω την Κεντρική Τραπεζίτρια για να έχω μια πολύ ενδελεχή διαβούλευση σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, να έχω πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στις τράπεζες και αναλόγως τι θα μου πει θα συγκαλέσω και τους επικεφαλής των τριών μεγάλων τραπεζών στην Κύπρο για να συζητήσουμε πώς θα διαχειριστούμε τον ογκόλιθο που λέγεται Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τους πολίτες: Οι αποφάσεις που πάρθηκαν το 2013 έχουν διαβρώσει, δυστυχώς, την αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα και έχουν πολλαπλασιάσει, παρά επιλύσει, τα προβλήματα και η επόμενη κυβέρνηση θα βρει μπροστά της μια ωρολογιακή βόμβα σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό είναι το πρώτο μου μέλημα. Γι’ αυτό το έχω βάλει ψηλά στην ατζέντα μου και έχω εισηγηθεί κάποιον τρόπο απομόχλευσης μερικών από τα ΜΕΔ που αφορούν κυρίως την πρώτη κατοικία. Το πρόβλημα όμως δεν επιλύεται μόνο με αυτή την ενέργεια γι’ αυτό και θέλω να το συζητήσω. Ο κύκλος της τραπεζικής κρίσης δεν έχει κλείσει, μάλλον θα ξαναρχίσουμε συζητήσεις.

«Η δική μας διακυβέρνηση όχι μόνο θα είναι καλύτερη, αλλά θα είναι και διαφορετική. Διαφορετική σημαίνει να μη χαϊδεύεις τα αφτιά του κόσμου. Σημαίνει να είσαι αξιόπιστος, να είσαι ειλικρινής, να είσαι τεκμηριωμένος και πρωτίστως να έχεις όραμα. Και όραμα σημαίνει πρωτίστως αξιοπιστία»

 

Υπάρχουν φημολογίες για την ανάγκη περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης…

Είναι γεγονός ότι οι τράπεζές μας αν υποβληθούν σε τεστ αντοχής θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και είναι επίσης γεγονός ότι όλες οι τράπεζες, για να προλάβουν αυτόν τον κίνδυνο, προχωρούν πολύ επιθετικά σε πακετοποίηση και πώληση δανείων. Αυτό ουσιαστικά μετακυλίει το πρόβλημα σε άλλους οργανισμούς, αλλά η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί όπως επίσης πρέπει να προστατευθεί και ο τραπεζικός τομέας.

 

 

Ακριβώς για να προστατευθεί η κοινωνία και ο απλός άνθρωπος που απέκτησε με πολλούς κόπους την πρώτη του κατοικία και τώρα κινδυνεύει να τη χάσει όχι με δική του υπαιτιότητα αλλά λόγω της κρίσης, έχετε κάποια ολοκληρωμένη πρόταση να παρουσιάσετε;


Όσον αφορά την πρώτη κατοικία εισηγούμαστε τη δημιουργία Μετοχικού Φορέα Διαχείρισης Τραπεζιτικού Ενεργητικού, στον οποίο θα μεταφερθούν κάποια δάνεια που έχουν την πρώτη κατοικία ως εξασφάλιση και αυτά τα δάνεια θα μεταφερθούν απομειωμένα και οι τράπεζες θα πάρουν πίσω μετοχές σ’ αυτόν το Φορέα. Κάθε τράπεζα δεν θα έχει πέραν του 20% στο Φορέα. Θα υπάρχει και κρατική στήριξη με ένα κεφάλαιο -κατά κύριο λόγο κεφάλαιο κίνησης- που δεν θα είναι πέραν των 100 εκ. ευρώ. Αυτός ο Φορέας θα δώσει τη δυνατότητα πρώτα απ’ όλα τα δάνεια αυτά να αναδιαρθρωθούν μειωμένα και να αποπληρωθούν σε μακροχρόνια βάση γιατί δεν θα εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν είναι ένα εργαλείο που δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες. Είναι όμως ένα εργαλείο που πιστεύουμε θα δώσει τόσο τη δυνατότητα στήριξης στους δανειολήπτες που έχουν την πρώτη κατοικία ως εξασφάλιση όσο και τη δυνατότητα μείωσης -όχι εξάλειψης- του κινδύνου περαιτέρω κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Δεν είναι λίγο αργά, δεδομένου ότι οι τράπεζες -και η ΣΚΤ και η Τράπεζα Κύπρου- έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με εταιρείες για να μεταφέρουν αυτά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια;

Αυτές οι εταιρείες είναι μεσάζοντες οι οποίοι θα πωλήσουν τα δάνεια αλλά ο Φορέας για τον οποίο μιλούμε θα αγοράσει αυτά τα δάνεια (και θα είναι και οι τράπεζες μέτοχοι) και δεν αποκλείει την εμπλοκή κάποιων εταιρειών ως μεσάζοντες.

Πάντα όμως οι όποιες λύσεις πρέπει να συζητηθούν με την ΕΚΤ. Αν οι τράπεζες πάρουν μετοχές αυτού του Φορέα, που είναι ρευστοποιήσιμες, τότε ο Φορέας οφείλει να δώσει αξία σε αυτές τις μετοχές, ως φορέας ιδιωτικού δικαίου για να μπορούν οι τράπεζες να ρευστοποιούν τις μετοχές, αλλιώς θα τους μείνουν ως χαρτιά.


 

Βάλατε ως πρώτη προτεραιότητα της διακυβέρνησής σας ένα θέμα της οικονομίας πάνω και από το Κυπριακό. Έχετε όμως υποστηρίξει ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να γίνει η μεγάλη εκκίνηση που ζητούμε!

Δεν έχω υποβαθμίσει σε καμία περίπτωση την επίλυση του Κυπριακού. Έχω όμως πει ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκα. Έχω καταθέσει και ως σκέψη, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2014 ότι: Μια λύση του Κυπριακού και η βιωσιμότητά της μπορεί να απειληθεί από πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Γι’ αυτό θέλω να γνωρίζω άμεσα τι γίνεται στις τράπεζες και άμεσα να βρούμε λύσεις. Αν υποσχόμαστε στον κόσμο ότι μια λύση θα φέρει θεαματική ανάπτυξη και αν αυτή αργήσει κάπως και οι τράπεζες θα πιέζουν τον κόσμο τότε, δυνητικά, κάποιος κόσμος μπορεί να σκεφτεί αρνητικά και να λέει “τι την ήθελε τη λύση”. Είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας περαιτέρω για να μπορούμε να σχεδιάζουμε και τη λύση του Κυπριακού.

Η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι η πρώτη μου προτεραιότητα διότι δεν μπορεί να σχεδιάζεις βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα που είναι ημικατεχόμενη τη στιγμή που η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Κύπρο, διά της παρουσίας της στα κατεχόμενα.

 

 

Είναι στοίχημα για σας η επανένωση της Κύπρου όταν «ιερά τέρατα» στη διαχείριση του Κυπριακού απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνημένη λύση;


Εκείνο που δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού, πέρα από την τουρκική αδιαλλαξία, είναι ότι πάρα πολλές φορές, ορισμένοι στην ε/κ κοινότητα, ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, φρόντιζαν να θολώνουν τα νερά και να προσπαθούν να αλλάξουν τη βάση συζήτησης. Υπενθυμίζω το 1992 όταν χάσαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, το 1997 όταν με την πυραυλολογία τέθηκε η συζήτηση του Κυπριακού σε διαφορετική βάση και ακόμα και ο κ. Αναστασιάδης το 2012 -αν θυμάστε- ούτε καν έβαζε στη φρασεολογία του τη λύση της ΔΔΟ. Εγώ επιμένω ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το πλαίσιο λύσης, το οποίο πιστεύω μπορεί να επανενώσει τη χώρα μας και να αποκαταστήσει, στο μέτρο του δυνατού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Για να το πετύχουμε δεν είναι αρκετό να διακηρύσσουμε αυτή τη βάση λύσης και τη διαδικασία. Πρέπει κι εμείς οι ίδιοι ως ε/κ κοινότητα να αποδεικνύουμε έμπρακτα με ενότητα προς τον διεθνή παράγοντα που θέλουμε να μας βοηθήσει ότι όντως μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε τη γραμμή που συμφωνήσαμε, πρώτον και δεύτερον ότι όντως μας ενδιαφέρει ότι η πατρίδα μας είναι ημικατεχόμενη.

Αν εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε με διγλωσσία και χωρίς αποφασιστικότητα γιατί οι τρίτοι να ενδιαφερθούν και να μας βοηθήσουν; Και ο ΓΓ του ΟΗΕ αυτό μας είπε στην τελευταία του έκθεση. Μας είπε “δεν θα σας καλέσω, θα με καλέσετε”. Σαν να μας λέει “αν ενδιαφέρεστε, θα ενδιαφερθώ κι εγώ”.

 

Κατηγορείται ο κ. Αναστασιάδης ότι ούτε καν συζήτησε το έγγραφο για εφαρμογή της λύσης και ο ίδιος απαντά «αφού δεν είχαμε συμφωνία για λύση, πώς θα συζητούσαμε την εφαρμογή της»… Πώς το σχολιάζετε;

Πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να παύσει να συμπεριφέρεται με διγλωσσία στο Κυπριακό και να μην προσπαθεί να βρει λωρίδες διαφυγής.


Ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρος στην έκθεσή του. Είπε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία. Όταν ένας ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι χάθηκε όντως μια ιστορική ευκαιρία, δεν φαντάζομαι ότι οι δικαιολογίες του κ. Αναστασιάδη μπορούν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα που έχουν σχηματίσει ξένοι.

Από την άλλη, όμως, ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε αυτή τη διγλωσσία και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Έλεγε εκεί ότι δεν θα αποδεχόταν μια λύση στην οποία ο άλλος εταίρος -αναφερόταν στην τ/κ κοινότητα- θα είναι συνεχώς υποχείριο της Τουρκίας. Ο ίδιος, δηλαδή, έχει προδικάσει το αποτέλεσμα αυτής της λύσης και δυστυχώς με αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις υποσκάπτει την όποια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό θεωρώ τη στάση του εξαιρετικά επικίνδυνη. Από τη μια κάνει δηλώσεις για να χαϊδεύει τα αφτιά ορισμένων και από την άλλη κάνει δηλώσεις για να χαϊδεύει τα αφτιά κάποιων άλλων. Αυτή η διγλωσσία είναι παραδοσιακό χαρακτηριστικό ηγετών της Δεξιάς και γι’ αυτό υποσκάπτεται η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

 

 

Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου σας καταλογίζουν ταύτιση με τις πολιτικές Αναστασιάδη στο Κυπριακό και επιπλέον σας καταλογίζουν μια σειρά θέσεων όπως οι τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, η παραμονή όλων των εποίκων, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων εσαεί μετά τη λύση του Κυπριακού κ.α. Τα αποδέχεστε όλα αυτά;

Δυστυχώς προτού διαβάσουν το πρόγραμμά μου έχουν προαποφασίσει τις θέσεις μου. Παράκλησή μου είναι -αν πραγματικά θέλουν να εκφέρουν έναν καινούργιο λόγο που εκφράζει τη νέα γενιά, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαδόπουλος- να συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρεται η νέα γενιά, δηλαδή να εκφέρουν τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Στο δικό μου πρόγραμμα δεν αναφέρω τέτοια πράγματα. Λέω ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο Γκουτέρες, στα δύο πρώτα κεφάλαια -ασφάλεια/εγγυήσεις και εδαφικό- είναι πολύ ξεκάθαρος. Εισηγείται κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του στρατού κατοχής. Στο εδαφικό εισηγείται την επιστροφή της Μόρφου.


Για τα υπόλοιπα κεφάλαια θέτει ένα πλαίσιο συζήτησης των κορυφαίων θεμάτων. Όσον αφορά τις τέσσερις ελευθερίες αυτό έχει κλείσει από το 2009. Και αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί είναι ότι η όποια πολιτογράφηση Τούρκων πολιτών ακόμα και το δικαίωμα μόνιμης διαμονής θα ρυθμίζεται με αναλογία τέσσερα προς ένα (4:1). Δηλαδή αν έρθουν 4 Ελλαδίτες, τότε μπορεί να πολιτογραφηθεί ένας Τούρκος. Έτσι κατά την άποψή μου αυτή η συζήτηση είναι παραπλανητική για να μην πω και ψευδής.

 

 

Στο Κυπριακό σάς χωρίζει μέγα χάσμα από τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Λιλλήκα. Στη βάση ποιας συνισταμένης, όμως, θα ζητήσετε τη στήριξη των κομμάτων αυτού του χώρου στον β’ γύρο για να κερδίσετε τον Νίκο Αναστασιάδη; Ποια θα είναι η κοινή συνισταμένη στην ενδεχόμενη στήριξή σας;

Ο α’ γύρος είναι μια εκλογική διαδικασία, η οποία κρίνει τις θέσεις όλων των υποψηφίων. Οι θέσεις που περνούν στον β’ γύρο θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Οι δικές μου θέσεις στο Κυπριακό δεν ξεφεύγουν από την εκπεφρασμένη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς. Τόσο στο πλαίσιο λύσης όσο και στις επιμέρους πτυχές. Κατά την άποψή μου δεν είμαι εγώ που άλλαξα τις θέσεις μου, αλλά οι κ.κ. Λιλλήκας και Παπαδόπουλος ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Κάτι που έγινε και στο παρελθόν. Με αυτή την πολιτική προσέγγιση δεν θα πάμε μπροστά. Οι πολίτες θα αποφασίσουν.


 

 

Οι νέοι Τ/κ μού λένε «κάντε κάτι γιατί χανόμαστε»


Λέγεται ότι οι Τ/κύπριοι σάς εμπιστεύονται. Έχετε πάρει κάποια μηνύματα;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μέσα στην τ/κ κοινότητα για τις προεδρικές εκλογές. Έχω συναντήσει νέους Τ/κ, αλλά και γενικότερα αρκετούς Τ/κ και στην Κύπρο και στην Αγγλία και θα συναντήσω και άλλους με τον νέο χρόνο. Η ανησυχία τους έγκειται στο ότι βλέπουν και οι ίδιοι να απομακρύνονται οι πιθανότητες λύσης του Κυπριακού. Νιώθουν ακόμα ότι η δημογραφική αλλοίωση της χώρας μας δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που δεν θα μπορούν ούτε καν οι ίδιοι να επηρεάσουν τις εξελίξεις προς όφελος της επανένωσης και η μονιμοποίηση της διχοτόμησης θα διώξει και τους ίδιους από τη χώρα μας.

Πολλοί Τ/κ αγωνιούν πολύ περισσότερο για την επανένωση του τόπου μας παρά αρκετοί Ε/κ κι αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτό που μου λένε χαρακτηριστικά οι νέοι Τ/κ είναι «κάντε κάτι γιατί χανόμαστε».


Ευχή για τη χώρα μας να κάνει το μεγάλο άλμα…

«Θέλω να ευχηθώ καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους. Θέλω να καλέσω τους πολίτες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια να εντατικοποιήσουν τις ενέργειές τους με τον νέο χρόνο γιατί αυτές οι εκλογές πραγματικά κερδίζονται. Όσον αφορά την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού έχουμε υποχρέωση να δώσουμε την ευκαιρία σε εκείνες τις δυνάμεις που πραγματικά στηρίζουν και πιστεύουν στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στη συμβίωση. Είναι η ευκαιρία για τη χώρα μας να κάνει το μεγάλο άλμα σε σχέση με το οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να βιώνουμε αλλά και με τις προοπτικές που δίνει ο νέος επανασχεδιασμός της οικονομίας κυρίως στους νέους, στη γυναίκα, στην παιδεία, στην υγεία και επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό η χώρα μας να γυρίσει σελίδα σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αν συνεχίσουμε όπως πάμε, όλο και περισσότεροι πολίτες θα αποστασιοποιηθούν από την πολιτική και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις πρωτιές που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες μέρες, να θεωρούμεθα η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να σταματήσει όχι μόνο για λόγους εικόνας, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουμε να παραδώσουμε μια χώρα στους νέους μας η οποία να καταγράφει τέτοιες θλιβερές πρωτιές. Γιατί θα μας ρωτήσουν οι νέοι, τι τελικά μας έχετε κληροδοτήσει; Ούτε μέλλον ούτε προοπτική, αλλά ούτε και αξίες…»

 

Στο β’ μέρος της συνέντευξής του στη «Χαραυγή» ο κ. Μαλάς μιλά για τη νέα γενιά, τα όρια των παρεμβάσεων της Εκκλησίας, την πάταξη της διαφθοράς και άλλα ενδιαφέροντα.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.