Η συλλογικότητα αποτελεί ξεκάθαρη εγγύηση υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος

Συνέντευξη στη Γιώργια Ερωτοκρίτου

Οραμα μας είναι ένας ανθρώπινος, σύγχρονος, λειτουργικός και οικολογικός δήμος ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «Χ» ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Τσερίου Σταύρος Μιχαήλ. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ανάδειξη του δήμου σε ένα αναβαθμισμένο προάστιο της μείζονος Λευκωσίας. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε παράλληλα ότι μέσα από τη δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων και ετήσιων πανδημοτικών συνελεύσεων επιθυμεί να εμπλέξει όλους τους δημότες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, θέλουμε ενεργούς πολίτες με άποψη και απαιτήσεις.

Για ποιο λόγο αποφασίσετε να διεκδικήσετε τη δημαρχία του Δήμου Τσερίου;

Αυτό που με ώθησε να διεκδικήσω τη δημαρχία του δήμου μας είναι πρώτιστα για να συμβάλω στην παραπέρα ανάπτυξη της περιοχής. Μερικούς μήνες προηγουμένως αρκετοί φίλοι, σημαίνοντες παράγοντες αλλά και απλοί δημότες, με προσέγγισαν και μου εισηγήθηκαν να θέσω υποψηφιότητα για τη δημαρχία του δήμου μας. Δεν ήταν κάτι το οποίο εγώ είχα προγραμματίσει, αλλά αντιθέτως ήταν μια απόφαση η οποία λήφθηκε ουσιαστικά από μια μεγάλη μερίδα των συνδημοτών μας, των οργανωμένων συνόλων και πολιτικών φορέων του δήμου μας. Με την προϋπόθεση ότι ο τόπος δεν θέλει αξιώματα αλλά επάλξεις προσφοράς, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας για τη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόφασή μου λοιπόν αυτή από τη μια έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που μου δείχνει μια μεγάλη μερίδα συνδημοτών μου και από την άλλη γιατί πιστεύω σε ένα κοινό όραμα για ορθολογιστική ανάπτυξη του δήμου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τι κατά τη γνώμη σας μπορεί να πετύχει ένας δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο;

Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν πολλά. Φτάνει να υπάρχει ειλικρινής συνεργασία, συλλογικότητα και αμεσότητα με τους δημότες. Δεν πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των διοικητικών οργάνων και των δημοτών, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή και ανθρώπινη αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Το πρώτο που έχει να κάνει ο νέος δήμαρχος και το Δ.Σ. είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών. Εμείς στοχεύουμε μέσα από τη δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων και ετήσιων πανδημοτικών συνελεύσεων να εμπλέξουμε όλους τους δημότες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θέλουμε ενεργούς πολίτες με άποψη και απαιτήσεις.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Τσερίου;

Ο Δήμος Τσερίου, ως ένας από τους νεαρότερους δήμους με μόλις 5 χρόνια λειτουργίας, είναι λογικό να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και προκλήσεις, τόσο σε θέματα διοίκησης όσο και σε θέματα υποδομών και υπηρεσιών. Επιγραμματικά αναφέρω ότι το Τσέρι είναι ο μοναδικός δήμος, ο οποίος δεν έχει Γυμνάσιο και Αθλητικό Κέντρο. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για παροχή Πολιτιστικών Υπηρεσιών, υπάρχει τεράστια ανάγκη για επιδιόρθωση δρόμων, πεζοδρομίων, ανάπτυξη της κύριας οδικής αρτηρίας και δημιουργία δημοσίων χώρων αναψυχής (πάρκα κ.ά.). Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε τις βάσεις, έτσι ώστε ο δήμος μας να αναπτυχθεί μέσα σε ένα στρατηγικό πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες με επίκεντρο τον δημότη και τις ανάγκες του.

Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι σας για το δήμο και με ποιους τρόπους θα υλοποιηθούν;

Οραμα μας είναι ένας ανθρώπινος, σύγχρονος, λειτουργικός και οικολογικός δήμος. Μέσα από τη γενικότερη άσκηση της πολιτικής μας στοχεύουμε στην ανάδειξη του δήμου μας σε ένα αναβαθμισμένο προάστιο της μείζονος Λευκωσίας που θα τερματίζει την άνιση μεταχείριση προς όφελος άλλων γειτονικών περιοχών και θα διεκδικεί δυναμικά τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες του.

Στοχεύουμε να αγγίξουμε ορισμένα από τα διαχρονικά προβλήματα του δήμου μας. Η ανάγκη για δημιουργία Γυμνασίου, Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Πολιτιστικού Κέντρου, η εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου, η επέκταση του ιστορικού κέντρου, η δημιουργία εντός των ορίων του δήμου μας μεγάλων πάρκων που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα του δήμου μας είναι μόνο μερικά από τα αναπτυξιακά έργα που θα επιδιώξουμε, αν όχι να ολοκληρώσουμε, τουλάχιστον να τροχιοδρομήσουμε, στην πενταετία μας.

Παράλληλα στοχεύουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας έχουμε χρέος να παρέχουμε σε όλους τους δημότες μας ίσες ευκαιρίες, αλληλοβοήθεια, κατανόηση και προπαντός τα εφόδια για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η στρατηγική μας για τη διαχείριση του δήμου εμπερικλείεται σε τρεις βασικούς άξονες. Σχεδιασμός – Υλοποίηση – Αξιολόγηση.

Η κάθε πρόταση που καταθέτουμε θα εξετάζεται μέσα από αυτό το πρίσμα. Συνολικά στο πρόγραμμά μας παρουσιάζονται πέραν των 100 προτάσεων μέσα από 10 άξονες δράσης, ενώ από αυτές πάνω από τις μισές είναι άμεσα υλοποιήσιμες και σε μεγάλο βαθμό ανέξοδες.

Πώς ένας δήμος μπορεί να συμβάλει στη σωστή και χρηστή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια. Για εμάς βασικότερος άξονας όλων των πράξεών μας θα είναι η διαφάνεια. Κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται στο δήμο μας, κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται, θα είναι ξεκάθαρο πως ξοδεύεται πάντοτε για το συνολικό και όχι για το ατομικό συμφέρον. Η άσκηση της πολιτικής μας δεν θα είναι μεροληπτική και κατά το δοκούν. Θα είναι προϊόν διαβούλευσης, σύνθεσης και κατανόησης όλων των τάσεων και απόψεων. Βεβαίως ο δήμος θα πρέπει να λειτουργεί. Εκεί και όπου θα πρέπει να πληγώσουμε τους λίγους για το συμφέρον των πολλών θα το πράξουμε με καθαρότητα, ειλικρίνεια, χωρίς υπεκφυγές και υστεροβουλίες.

Ποια είναι η μέχρι σήμερα εμπλοκή σας στα κοινά;

Εδώ και 30 χρόνια είχα και συνεχίζω να έχω ενεργή εμπλοκή στα κοινά και τον εθελοντισμό μέσα από την ανιδιοτελή μου παρουσία σε συνδέσμους και οργανώσεις. Το 1985 ανέλαβα καθήκοντα Γραμματέα του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού Τσερίου, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησα για 30 ολόκληρα χρόνια. Το 1997 υπήρξα ένας από τους πρωτεργάτες στην ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων Τσερίου, ενώ για 18 συναπτά έτη συνέχισα να το υπηρετώ από τη θέση του ταμία και είχα ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων και του οδοντιατρείου. Παράλληλα διετέλεσα αξιωματούχος της Διοικούσας του Επαρχιακού Συντονιστικού Σώματος Εθελοντών Λευκωσίας, πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Άρτεμις Τσερίου και μέλος του Συνδέσμου Οικονομολόγων Κύπρου.

Για ποιο λόγο οι δημότες να επιλέξουν τη δική σας υποψηφιότητα;

Η δική μου υποψηφιότητα θεωρώ πως είναι η μοναδική υποψηφιότητα, η οποία τυγχάνει μιας σχεδόν καθολικής στήριξης. Υποστηρίζεται από όλα τα κομματικά και κοινωνικά στρώματα. Εχει μια ευρύτερη αποδοχή και αυτό δημιουργεί πραγματικές προϋποθέσεις για κλίμα ενότητας και σύνεσης στο δήμο μας, καθώς επίσης δεν χαρακτηρίζεται από συγκρουσιακές καταστάσεις και προστριβές. Επιπρόσθετα πιστεύω πως εξαιτίας όλων αυτών των χαρακτηριστικών και λόγω της συνδιαμόρφωσης ενός προεκλογικού προγράμματος με όλους τους εταίρους στο δήμο μας υπάρχει και μια ξεκάθαρη εγγύηση υλοποίησης αυτού του προγράμματος.


Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα

stavros mixail 2

Ενα μήνυμα προς τους συνδημότες σας…

Στις 18 του Δεκέμβρη, μπορούμε όλοι μαζί συλλογικά και αποφασιστικά να αλλάξουμε τα πράγματα, να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανθρώπινο Τσέρι. Ενα δήμο πρωτοπόρο, με ποιοτικότερες υπηρεσίες και υποδομές, ίσες ευκαιρίες και κοινωνική ευαισθησία, ελκυστικό τόσο για τους κατοίκους του όσο και για τους επισκέπτες του. Ενα δήμο για τις σημερινές, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω έτοιμες λύσεις για όλα τα προβλήματα και δεν θα δώσω ανέφικτες υποσχέσεις που θα ξεχαστούν την επόμενη μέρα των εκλογών. Αντιθέτως πιστεύω στο δήμο μας, τις δυνατότητες και προοπτικές του και πιστεύω ειλικρινά πως μέσα από έντιμη και σκληρή δουλειά μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε ιδανικό χώρο διαβίωσης για όλους και να είμαστε περήφανοι για αυτόν. Το Τσέρι έχει ανάγκη από έργα και όχι λόγια και σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.


Βιογραφικό

O κ. Μιχαήλ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1952 στο Τσέρι. Ο πατέρας του, Θεοχάρης Μιχαήλ (Οικογένεια Μιχαηλουδιού), είναι σήμερα 102 ετών και η μητέρα του Αποστολού Σταυρινού Δάμαλου 95 ετών. Η σύζυγός του, Ευαγγελία Κοκκινίδη, κατάγεται από τη Θελέτρα της Πάφου και έχουν τρία παιδιά, τον Θεοχάρη, την Αντριανή και την Αποστολία.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Τσερίου σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα. Το 1984 διορίστηκε υπεύθυνος-διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου που μόλις είχε ανοίξει στην κοινότητα Τσερίου, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε υποδιευθυντής και διευθυντής σε διάφορα άλλα καταστήματα της τράπεζας, μέχρι το 2012.