Η πρόσφατη αναταραχή στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου και οι καταγγελίες αιτούντων άσυλο επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των καθυστερήσεων της εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο.

Σε δηλώσεις τους στη «Χαραυγή», πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι «κάποιοι περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Να περιμένουν, αλλά μέχρι πότε;» σχολίασαν.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» η Αιμιλία Στροβολίδου, εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εξέταση αιτήσεων ασύλου για να μην παραμένει σε εκκρεμότητα η ζωή ανθρώπων, αλλά και για να μην υπάρχει πρόβλημα συσσώρευσης αιτήσεων, όπως παρατηρείται σήμερα.

Τις καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων ασύλου επιβεβαίωσε και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Σταύρος Χριστοφή, ο οποίος ανέφερε ότι η ένταση που δημιουργείται στο Κέντρο Υποδοχής της Κοφίνου αποτελεί συνέπεια σοβαρότατων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, από το 2015 μέχρι τον Ιούνιο 2019 αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα, οι εκκρεμούσες αιτήσεις από 1.983 που ήταν το 2015, διπλασιάστηκαν σχεδόν την επόμενη χρονιά φθάνοντας στις 3.088. Κάτι ανάλογο συνέβη και την επόμενη χρονιά αφού το 2017 οι εκκρεμούσες αιτήσεις έφθασαν μέχρι τις 5.263 για να εκτοξευθούν στις 10.307 το 2018. Το δε 2019 και μόνο μέχρι τον Ιούνιο που παρατίθενται τα στατιστικά στοιχεία, οι εκκρεμούσες αιτήσεις έφθασαν τις 15.846, κάτι που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ για την τελευταία 15ετία. Από τις 15.846 εκκρεμούσες αιτήσεις, οι 6.554 ήταν νέες.

Σε πρόσφατη επιστολή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρότρυνε, σύμφωνα με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης να δεσμευτούν για τη μετεγκατάσταση πέντε χιλιάδων ατόμων που φιλοξενούνται στην Κύπρο, στη βάση διμερών συμφωνιών. Στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι οι αιτήσεις που αναμένουν να εξεταστούν έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 15 χιλιάδες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ότι αυτός ο αριθμός είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένων εκκρεμουσών αιτήσεων.

Άννα Μισιαούλη