Στάσιμη στα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ η Κύπρος

Δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα από το 2015 που ήταν η τελευταία φορά που ψηφίστηκε μια νομοθεσία

Εκτενής αναφορά έγινε και για το ζήτημα που κυριαρχεί αυτό το διάστημα και έχει να κάνει με τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής

 

Της  Ελένης Κωνσταντίνου

Από τη ρητορική μίσους, τα ομοφοβικά σχολεία, νομοθεσίες που δεν εφαρμόζονται και άλλες που παραμένουν μέσα στα συρτάρια μέχρι τα καθημερινά σχόλια σε «στιλ πειράγματος» και βλέμματα που πολλές φορές «σκοτώνουν» τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνεχίζουν να θέτουν επί τάπητος τα θέματα με έναν πολύ απλό τρόπο. Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό στα ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, στην ερώτηση γιατί γίνεται η πορεία υπερηφάνειας που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου εκ μέρους της Accept ΛΟΑΤΚΙ Kύπρου, ο Στέφανος Ευαγγελίδης σημειώνει πως το ερώτημα αυτό είναι εύλογο από άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν έχουν βιώσει ρατσισμό ή εκφοβισμό. Η πορεία υπερηφάνειας θίγει σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα φανερώνοντας την ίδια ώρα τη σημασία να προστατευθούν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μέχρι που να μη χρειάζεται αυτή η προστασία.

Δυστυχώς, όπως σημειώνει ο κ. Ευαγγελίδης, δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα από το 2015 που ήταν η τελευταία φορά που ψηφίστηκε μια νομοθεσία, δεν έγινε κάτι άλλο, είμαστε δυστυχώς στη 19η θέση στην πρόσφατη έρευνα. Το ζητούμενο, όπως ανέφερε, να είναι ο καθένας ο εαυτός του χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις, αφού κανένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου δεν αξίζει να το κοροϊδεύουμε και να το θεωρούμε ξένο.

Σε ό,τι αφορά το Rainbow Europe Map 2023 που εκδίδει κάθε χρόνο το ILGA-Europe και κατατάσσει τις χώρες της Ευρώπης με βάση τις ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίες και δικαιώματα της κάθε χώρας, η χώρα μας παραμένει στάσιμη εδώ και 8 χρόνια στα ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπινα δικαιώματα με ποσοστό 31%.

Σύμφωνα με το ILGA-Europe, η Κύπρος κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 49 ευρωπαϊκές χώρες και στη 19η ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες κάνουν άλματα (Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Μολδαβία, Ισπανία κ.λπ.). Την περασμένη χρονιά, η Ελλάδα ανέβηκε 4 θέσεις καταλαμβάνοντας τη 13η θέση.

Εδώ και 8 χρόνια, όπως αναφέρεται, κανένας νόμος προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων δεν ψηφίστηκε, αφού τα ελάχιστα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή γυροφέρνουν από υπουργείο σε υπουργείο, όπως είναι η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου. Το ίδιο σκηνικό απραξίας παρατηρείται και σε θέματα διακρίσεων σε υγεία, παιδεία, εργοδότηση και οικογενειακού δικαίου.

Επιθέσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και ψευδοθεραπείες μεταστροφής

Συγκεκριμένα, η Έκθεση μεταξύ άλλων καταγράφει περιστατικά επιθέσεων τόσο προς την οργάνωση Accept-ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, όσο και προς μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Αναφορά γίνεται στην περίπτωση όπου ένας άνδρας διέκοψε μια εκδήλωση για τον εορτασμό των οικογενειών του ουράνιου τόξου τον περασμένο Σεπτέμβριο και μοίρασε φυλλάδια που έλεγαν «Ναι στην Παραδοσιακή Οικογένεια» και «Όχι στην Ανώμαλη Νέα Τάξη». Τον Σεπτέμβριο, ένα ομόφυλο ζευγάρι εκδιώχθηκε από ένα μπαρ στη Λεμεσό γιατί αντάλλαξαν φιλί μεταξύ τους. Τον Σεπτέμβριο, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Accept δέχθηκαν επίθεση, ενώ ετοίμαζαν μια εκδήλωση στο πάρκο σκύλων στη Λευκωσία. Ο δράστης έσπρωξε έναν ακτιβιστή, γκρέμισε το πανό του και αποκάλεσε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα «ανώμαλα» και «απειλή» για τα παιδιά που έπαιζαν στο πάρκο.

Εκτενής αναφορά έγινε και για το ζήτημα που κυριαρχεί αυτό το διάστημα και έχει να κάνει με τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής όπου πέραν των 100 ανώνυμων μαρτυριών σημειώνουν ότι υποβλήθηκαν σε τέτοιου είδους «θεραπείες» είτε με τη μορφή εξορκισμού από ιερείς, είτε με ψυχοθεραπείες, ορμονοθεραπείες κ.λπ. Σημειώνεται επίσης ότι στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής τέθηκε το ζήτημα έπειτα από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, γίνεται αναφορά στο φαινόμενο του εκφοβισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα ή και την έκφραση φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ σημειώνεται ότι υπήρξαν καταγγελίες για περιστατικά εκφοβισμού και τονίζεται πως η κυβέρνηση δεν σημείωσε καμία απτή πρόοδο στη δημιουργία προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού παρά το θάνατο ενός μαθητή το 2021. Σημειώνονται οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Accept, ενώ τον Ιούλιο ο Υπουργός Παιδείας απάντησε γραπτώς σε ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, λέγοντας ότι ενώ η εφαρμογή της πολιτικής κατά των προκαταλήψεων του Υπουργείου είναι υποχρεωτική, μόνο 31 από τα 480 σχολεία στην Κυπριακή Δημοκρατία το έχουν κάνει.

Στον τομέα της Υγείας αναφορά γίνεται στην παγκύπρια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, που διαπίστωσε ότι το 55% των ερωτηθέντων ένιωσαν ότι η ποιότητα της ζωής τους χειροτέρεψε και το 67% είπε ότι η ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση επιδεινώθηκε. Ένας στους δέκα έγινε στόχος λεκτικής κακοποίησης στο σπίτι.

Η Accept συνέχισε να ασκεί πιέσεις για ασφαλή και ποιοτική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Τα τρανς άτομα συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στην ορμονική θεραπεία. Μερικοί μοιράστηκαν επίσης ότι οι ενδοκρινολόγοι τους δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην προσαρμογή της δοσολογίας τους και ως συνέπεια πάλευαν με την κατάθλιψη.

Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Κύπρο, η ILGA-Europe συνιστά μεταξύ άλλων θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση στην κοινή υιοθεσία, λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου. Υιοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς νομικού πλαισίου βασισμένου σε διοικητικά μέτρα για τη νομική αναγνώριση του φύλου που βασίζεται σε μια διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και χωρίς καταχρηστικές απαιτήσεις.

 

Η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη 

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης της «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», αναφέρει η ILGA-Europe σε δελτίο Τύπου.

Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία της μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., κάτι που συμβαίνει από το 2020, κέρδισε δύο μονάδες σε σύγκριση με πέρσι.

Η αύξηση οφείλεται στα δικαστήρια της χώρας που «διασφαλίζουν ότι δεν απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για τη νομική αναγνώριση του φύλου και ότι ο φορέας ισότητας επεκτείνει το έργο του για να συμπεριλάβει τα ίντερσεξ άτομα», δήλωσε η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, οι χειρότερες χώρες για να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ+ στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.

Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100 (πλήρης ισότητα). Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο και η Δανία, που ισοβαθμούν με 76%. Συμπερασματικά, πρόκειται για χώρες που σημειώνουν ποσοστά πολύ πιο πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).

 

 

Διακρίσεις, παρενόχληση, διώξεις

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα «εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, παρενόχληση και διώξεις, να φυλακίζονται ή και να δολοφονούνται», επισημαίνει η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, σε άρθρο της για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας.
Στο άρθρο της η Επίτροπος Ντάλι καταγράφει ακόμα τις προτάσεις της Κομισιόν για την προώθηση της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και της προστασίας τους από τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους, προτάσεις που περιλαμβάνουν και τη διενέργεια της πρώτης μελέτης σε επίπεδο ΕΕ για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ίντερσεξ ατόμων.
«Παρά την πρόοδο αυτή, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα αμφιφυλόφιλα, τα τρανς, τα μη δυαδικά, τα ίντερσεξ και τα κουίρ άτομα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, παρενόχληση και διώξεις, να φυλακίζονται ή και να δολοφονούνται -απλώς επειδή είναι ο εαυτός τους», επισημαίνει ωστόσο η Επίτροπος, παραπέμποντας στην κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης όπως καταγράφεται στον πρόσφατο χάρτη «ουράνιο τόξο» της ILGA-Europe (ILGA-Europe’s Rainbow Map).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy