Στασιμότητα διαρκείας στο Κυπριακό – Την Παρασκευή η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες

People wearing protective masks walk next to a Cypriot flag painted on a wall in capital Nicosia, Cyprus April 27, 2021. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Το κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ την Παρασκευή (23/09) δήλωσε στον Άστρα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού.


Να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στις 7.15 το απόγευμα, ώρα Κύπρου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα την ίδια μέρα, στις 4 το απόγευμα, ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση, η Νιόβη Παρισινού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου και της τουρκικής αδιαλλαξίας έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό.

Παράλληλα, είπε, θα συζητήσει με άλλους ηγέτες κρατών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις ενέργειες της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.


Ο Πρόεδρος, είπε η κα. Παρισινού, επιδιώκει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σημείωσε ότι είναι πάγιο αίτημα, ο διορισμός απεσταλμένου κι αναμένεται είπε, από τον ΟΗΕ εδώ και ένα χρόνο.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ακόμη και ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αποθαρρημένος από τη στασιμότητα στο κυπριακό

Πάντως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στον Άστρα ότι δεν αναμένει να προκύψει οτιδήποτε από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες η οποία όπως ανέφερε είναι τυπικού χαρακτήρα.


Θα είναι έκπληξη είπε χαρακτηριστικά εάν προκύψει οτιδήποτε και τόνισε ότι είναι ευθύνη του Προέδρου να αναλάβει πρωτοβουλίες στο κυπριακό και δεν πρέπει όπως είπε να περιμένουμε από τρίτους.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι αποθαρρημένος από τη στασιμότητα στο κυπριακό και δεν αναφέρεται καν στη θέση που είχε στο παρελθόν για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν με διαφύλαξη του πλαισίου του και των συγκλήσεων του παρελθόντος. Επεσήμανε ότι για να υπάρξουν εξελίξεις στο κυπριακό απαιτείται προεργασία, πρωτοβουλίες και ανάκτηση της αξιοπιστίας που δεν έχει ο Πρόεδρος έναντι του Διεθνούς παράγοντα για να είναι πειστικός.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.