
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επενδυτής που να έχει επιδείξει ενδιαφέρον για να αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού EAST MED δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, λέγοντας ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί μια κακή ένδειξη ως προς τη βιωσιμότητα του έργου.
Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, ίσως οι επενδυτές να αναμένουν να δουν την μελέτη βιωσιμότητας και μετά κάτι που δεν αποκλείει όπως ανέφερε.
Η κυβέρνηση τηρεί είπε μια επιφύλαξη ως προς το ενδιαφέρον της ΕΕ καθώς όπως εξήγησε αναμένουν να δουν το κατά πόσον το έργο είναι βιώσιμο.
Όπως ανέφερε, για να αναλάβουν οι ιδιωτικές εταιρείες το έργο πρέπει να λάβουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται σε τεχνικό επίπεδο από την μελέτη εμπορικής βιωσιμότητας, η οποία ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν προχωρεί κανονικά, διότι η Τουρκία παρακωλύει μέρος της έρευνας που απαιτείται για συλλογή στοιχείων, στο θαλάσσιο σημείο που διεκδικεί ως επέκταση της υφαλοκρηπίδας της .
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια, λέγοντας ότι εξετάζονται υπαλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που δεν προχωρήσει ο αγωγός. Υπάρχει όπως είπε, και η λύση της μεταφοράς αερίου με δεξαμενόπλοια από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο, δηλαδή τους σταθμούς υγροποίησης Ίντκου και Δαμιέτα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα μελλοντικά σχέδια διαχείρισης των κοιτασμάτων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου διαχωρίζονται σε άμεσες λύσεις και μακροπρόθεσμες κι όπως είπε, ο EAST MED δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των άμεσων λύσεων.
