Στασιμότητα στο θέμα των αγνοουμένων

Καμιά νεότερη πληροφορία για εντοπισμό νέων οστών

 

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 δεν υπάρχει τίποτε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους που να επιβεβαιώνει εντοπισμό νέων οστών, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο προεδρικός Επίτροπος, Φώτης Φωτίου, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους αν γνωρίζουν κάτι να το πουν και να δώσουν τις πληροφορίες που κατέχουν χωρίς φόβο.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του με τον πρόεδρο του ΔΣ και τον διευθυντή του ΚΥΠΕ για την πορεία των ταυτοποιήσεων αγνοούμενων, ο κ. Φωτίου είπε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες που εκφράζονται και δημόσια τα τελευταία χρόνια, ότι το θέμα των αγνοουμένων οδεύει σε μια κατάσταση στασιμότητας», για να προσθέσει ότι ακόμα αναζητούνται 850 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, με τα αποτελέσματα ταυτοποιήσεων για το 2018 να είναι πενιχρά, αφού αφορούν μόλις 10 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων. «Τα τελευταία χρόνια ο εντοπισμός οστών που αφορά το 2018 είναι 10 αγνοούμενοι και το 2017 ο αριθμός φτάνει τους 48. Βρισκόμαστε τώρα στον Μάρτιο του 2019 και δεν υπάρχει τίποτε μπροστά μας που να επιβεβαιώνει εντοπισμό νέων οστών.

Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και πραγματικά βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση το θέμα των αγνοουμένων, γιατί ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στο θέμα αυτό», είπε. Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Ε/κ και Τ/κ να δώσουν πληροφορίες χωρίς φόβο, γιατί συμπλήρωσε «στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί και να δώσει όλες εκείνες τις πληροφορίες από τα αρχεία το κατοχικού στρατού, το μόνο που απομένει πλέον, είναι οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες που μπορούμε να πάρουμε από απλούς πολίτες, από ανθρώπους που έζησαν αυτά τα γεγονότα».

Σημείωσε ότι «υπάρχει ένας αριθμός που μας επισκέπτεται και μας δίδει τέτοιες πληροφορίες», ωστόσο ανέφερε ότι κάποιες είναι σωστές και κάποιες άλλες όχι. Εξάλλου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών μπαίνουν σε ένα διπλωματικό αγώνα, ώστε και μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ (2,6 εκ. είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη ΔΕΑ), να ξανακάνουν προσπάθεια, ώστε η κατοχική δύναμη να πιεστεί και να πειστεί για ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα. «Γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό και δεν πρέπει να συνδέεται με πολιτικές εξελίξεις.

Είναι ανθρώπινος πόνος. Να δώσουν όλες τις πληροφορίες που έχουν στα αρχεία του κατοχικού στρατού για τους μεγάλους ομαδικούς τάφους και τις περισυλλογές νεκρών μας πέριξ της Κερύνειας και τις μετακινήσεις των οστών, το άλλο μεγάλο έγκλημα που έχει διαπράξει η Τουρκία», ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy