«Σταθμοί αιχμαλωσίας»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«Σταθµοί αιχµαλωσίας»: Ένα βιβλίο µαρτυρία ενός αιχµαλώτου πολέµου του 1974

Σε έναν ήρωα της σύγχρονης ιστορίας µας, τον Παναγιώτη Γεωργίου Κούππη, αιχµάλωτο πολέµου του 1974, αλλά και σε όλους τους αιχµάλωτους της κυπριακής τραγωδίας, αποτίει φόρο τιµής η Ιωάννα Γεωργίου Εκτωρίδου µε το πρώτο της βιβλίο «Σταθµοί Αιχµαλωσίας» που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου, ανήµερα της επετείου θανάτου του Παναγιώτη Γεωργίου Κούππη, πατέρα της συγγραφέως.

Φωτο Πολιτισμοσ Σταθμοί Αιχμαλωσίας

Ο τίτλος του βιβλίου προϊδεάζει τον αναγνώστη για ότι έπεται – µια σειρά από µαρτυρικούς σταθµούς ενός ανθρώπου που έζησε τον πόλεµο και την αιχµαλωσία – από τα Άδανα και την Αµάσεια, μέχρι την επιστροφή.

Όλα όσα είχαν σημαδέψει ανεξίτηλα τη μνήμη του Παναγιώτη – τα βασανιστήρια, η ταπείνωση, η αλαζονική συμπεριφορά των υπεύθυνων για την κράτηση των αιχμαλώτων, το μίσος, η μέρα της επιστροφής και η επανασύνδεση με την οικογένεια, ξετυλίγονται στο βιβλίο, εισχωρώντας σε καταστάσεις συχνά άγνωστες για όσους δεν έζησαν το 1974. Το χρονικό δοσµένο λιτά, συνοδεύει τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι που ακόµη και 48 χρόνια µετά, συνεχίζει να αναµοχλεύει πόνο και πληγές.

Το εξώφυλλο του βιβλίου παραπέµπει στην ηµέρα της σύλληψης και της αιχµαλωσίας.

Όπως σημειώνει η συγγραφέας Ιωάννα Γεωργίου Εκτωρίδου, οι αιχμάλωτοι, οι αθέατοι αυτοί ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της Πατρίδας μας, το μόνο που απαιτούν από εμάς και κυρίως από την Πολιτεία είναι η ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς τους, η μνήμη και η θύμηση του δικού τους αγώνα. Ο αγώνας, οι ιστορίες και οι θυσίες τους πρέπει να ακούγονται, να καταγράφονται για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι.

Το βιβλίο αξίζει πραγματικά να διαβαστεί και για το ρεαλισμό και τις ιστορικές πληροφορίες που περιέχει αλλά κυρίως για την ευαισθησία με την οποία πραγματεύεται οδυνηρές αναμνήσεις και τη συγκίνηση που προκαλεί.

Το βιβλίο διατίθεται από τα Βιβλιοπωλεία Πάργα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.