Σταύρος Κυπριανού στον Άστρα: Η Κύπρος υστερεί στην ηπατολογία και τη διαχείριση ασθενών

Η Κύπρος υστερεί στην εξειδίκευση στον τομέα της ηπατολογίας και ειδικότερα στην μεταμοσχευτική ηπατολογία αλλά και στη διαχείριση των ασθενών, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια υποβλήθηκε σε επέμβαση μεταμόσχευσης.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος ανακίνησε το θέμα σε συνεργασία με τη Συμμαχία Σπάνιων παθήσεων αλλά και με την ΟΣΑΚ, ανέφερε στη Μεσημβρινή Έκδοση ότι έχουν μαζέψει υποσχέσεις αλλά δεν είδαν τίποτα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης αυτής της κατάστασης.

Σημείωσε ότι ο τέως Υπουργός Υγείας μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου είχε επαφή με δύο κέντρα αναφοράς ωστόσο η διαδικασία αυτή τερματίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Τόνισε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις ιατρών ή σε διαφορετική περίπτωση να δοθούν ειδικά κίνητρα και το κράτος να αναλάβει τα έξοδα υπο-ειδίκευσης κάποιων ιατρών.

Υπάρχουν, ανέφερε, ιατροί που παρακολουθούν προσωρινά τους ασθενείς με τέτοιου είδους προβλήματα που δεν τους κάλεσε η πολιτεία να ακολουθήσουν πρότυπα του εξωτερικού.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το 2013 όταν διαγνώστηκε με ηπατοπάθεια, εάν τον κράτος του χορηγούσε το αδειοδοτημένο τότε φάρμακο σήμερα δεν θα ήταν μεταμοσχευμένος, όπως και άλλοι ασθενείς.

Σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy