Στέφανος Στεφάνου: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων έναντι των νέων προκλήσεων

Θα λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη για χούντα και ΕΟΚΑ Β’

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τέτοιον τρόπο που να τίθεται ενώπιον της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας η ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας το Σάββατο στην ταφή των λειψάνων του Ιωάννη Χατζηκυπρή στην Πάνω Δευτερά.

Αναφερόμενος στις επετείους του πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι «σήμερα οι ιδέες που καλλιέργησαν το μίσος, που μπόλιασαν το λαό μας με το δηλητήριο του εθνικισμού και του σοβινισμού, κερδίζουν έδαφος. Σήμερα, βρισκόμαστε απειλητικά κοντά στον κίνδυνο για την οριστική απώλεια της πατρίδας μας, κοντά στην υλοποίηση του στόχου που έβαλε το ΝΑΤΟ και η Τουρκία το 1974 για διχοτόμηση της Κύπρου».

Σήμερα, συνέχισε, καλούμαστε να απαντήσουμε επί της ουσίας στο ερώτημα «πώς θα δικαιώσουμε όλους αυτούς που χάθηκαν; Πώς θα κλείσουμε τις πληγές;»

«Μόνο αν μιλούμε τη γλώσσα της ιστορικής αλήθειας. Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Και για τη χούντα και για την ΕΟΚΑ Β’, τον Γρίβα και τα πρωτοπαλίκαρά του», σημείωσε.

Θα κλείσουμε τις πληγές, συνέχισε, αν καταργηθούν τα συρματοπλέγματα που πληγώνουν καθημερινά τη γη μας, αν ρίξουμε τα οδοφράγματα για να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

«Μόνο τότε θα ξεπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι στα παλικάρια που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου μας. Αυτό για εμάς είναι ένα χρέος που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην προσπάθεια για εκπλήρωσή του».

Αναφερόμενος στην προκλητική και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας ανέφερε ότι τα πράγματα σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την επίτευξη λύσης, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι όσο ποτέ άλλοτε προκλητική και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ένας άνθρωπος εκφραστής των επιδιώξεων του Ερντογάν για λύση δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να τα παρατήσουμε και ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να χειριστεί το Κυπριακό και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Η απάντηση είναι σαφής, είπε. «Να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με τέτοιον τρόπο που να τίθεται ενώπιον της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας η ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε παράλληλα πως όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη και την επανένωση στην Κύπρο γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή αναφέρεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο και είναι η λύση που επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι απαιτείται τώρα να ενεργήσουμε έτσι που να βγούμε από τη γωνιά. «Να απευθυνθούμε με δραστικές κινήσεις στον διεθνή παράγοντα και στα Ηνωμένα Έθνη. Να εντείνουμε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να πείσουμε ότι έχουμε προτάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν δυναμική για λύση του Κυπριακού. Αυτές τις προτάσεις καταθέσαμε στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι οι κυβερνώντες να περάσουν από τα λόγια στα έργα».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.