Στεφάνου: Εγκληματική αδιαφορία – Έκρυψαν την μελέτη για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες

Μετά από παραστάσεις του ΑΚΕΛ και διαβήματα μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο υπουργός παρουσιάστηκε και ανέλυσε το πλάνο του για το θέμα που προκύπτει από τις μη επισκευάσιμες πολυκατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς, έχοντας υπόψη τη μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας που έγινε το 2020.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι η μελέτη κρύφτηκε στα συρτάρια και υπέδειξε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια σε σχέση με ένα θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών.

Το να γνωρίζεις ότι υπάρχουν επικίνδυνες πολυκατοικίες σε μια σεισμογενή περιοχή, να αδιαφορείς και να μην προχωράς στη λήψη μέτρων, πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην Κύπρο».

Παράλληλα, εξήρε τα αντανακλαστικά του Υπουργού Εσωτερικών που ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του ΑΚΕΛ και της Επιτροπής Προσφύγων να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή και να τους ενημερώσει. Ο Στ. Στεφάνου είπε ακόμα ότι η τιτλοποίηση προσφυγικών κατοικιών έγινε εν μία νυκτί από την κυβέρνηση Κληρίδη για προεκλογικούς σκοπούς, χωρίς να έχουν μελετηθεί οι νομικές προεκτάσεις και άλλα ζητήματα.

Ο υπουργός παρουσίασε ακροθιγώς το πλάνο για τις επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες

Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως είπε, έχει βάθος δέκα χρόνων και κοστολογείται στα 100 εκ. ευρώ και επιδιώκει με προτεραιότητα να δώσει λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα που εγείρονται από το γεγονός ότι η κυριότητα πολλών οικιών και διαμερισμάτων, με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, δεν ανήκει στο κράτος.

Όσον αφορά θέματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικότητας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι θα διαμορφωθεί σχέδιο χορηγιών και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος. Με την έγκριση του σχεδίου χορηγιών, είπε, θα υπάρξουν και προσωρινές διευθετήσεις για μεταστέγαση των ενοίκων για να αρχίσει η επιδιόρθωση των οικιών. Προτεραιότητα, ανέφερε, θα δοθεί στην επιδιόρθωση των 43 πολυκατοικιών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα στατικά προβλήματα.

Το σχέδιο προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες σε συντήρηση, επιδιόρθωση ή και αναδόμηση των πολυκατοικιών, ενώ θα δοθεί εφάπαξ ποσό χορηγίας για προσωρινή στέγαση. Επιπλέον, προβλέπονται €50.000 ανά πολυκατοικία για ανελκυστήρα. Σημείωσε ότι το ποσό που αναμένεται να δοθεί για κάθε πολυκατοικία 9 διαμερισμάτων υπολογίζεται περίπου στις €300.000.

Είπε ακόμα ότι όσοι ανησυχούν για την επικινδυνότητα της κατοικίας τους από τους ιδιοκτήτες των 43 πολυκατοικιών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, μπορούν άμεσα, με την ανακοίνωση του Σχεδίου, να πάρουν επιδότηση για να μετεγκατασταθούν αλλού.

 

 

Εποικοδομητικές προτάσεις
Το ΑΚΕΛ άκουσε προσεκτικά το Σχέδιο Δράσης του υπουργού και έχει καταθέσει προτάσεις, απόψεις και παρατηρήσεις επ’ αυτού. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα και να είναι εποικοδομητικό για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας σύνθετης και δύσκολης κατάστασης. Ο Γ.Γ. του κόμματος υπέδειξε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ευθύνη για την εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης που είναι απαιτητικό και έχει πολλές δυσκολίες.

 

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy