Στεφάνου: Eίναι μία μέρα αναστοχασμού για το μέλλον της πατρίδας

Να κινηθούμε για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ


Μέρα γιορτή, τιμής και αναστοχασμού, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα της 1ης Οκτωβρίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις μετά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να κινηθούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα γιορτής για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας» και «μέρα τιμής για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και για την Δημοκρατία στην χώρα».

 

Την ίδια ώρα, συνέχισε, «είναι και μέρα αναστοχασμού για το μέλλον της πατρίδας μας με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και τις δηλώσεις που έχει κάνει ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι η αμοιβαία λύση στο Κυπριακό ξεθωριάζει και ότι δεν έχουν απομείνει και πολλά χρονικά περιθώρια».


 

Και επειδή κανένας, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «δεν πρόκειται να κινηθεί στον διεθνή παράγοντα για τη λύση πρέπει να κινηθούμε εμείς με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λύση».

«Με αυτό τον τρόπο θα αποκαταστήσουμε και την αξιοπιστία μας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει τρωθεί πάρα πολύ”, πρόσθεσε.

 

Ανέφερε επίσης ότι «η άμυνα είναι απαραίτητη σε μια ημικατεχόμενη χώρα όπως είναι η δική μας, για να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα και παράγοντα ασφάλειας, υπηρετώντας τον στόχο για λύση που θα φέρει απελευθέρωση και επανένωση μέσα από διαπραγματεύσεις».


Τέλος, ο κ. Στεφάνου συνεχάρη τους συντελεστές της παρέλασης, η οποία ήταν άψογη, όπως είπε και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους συμπατριώτες, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

 

ΑΚΕΛ: «Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα ο τόπος μας επιβάλλεται να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας»

Σε δική του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ αναφέρει πως: «τιμά την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας. Η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν το επιστέγασμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων που απάλλαξαν την Κύπρο και τον λαό της από την αποικιοκρατία. Η Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν ακρωτηριασμένη από επαχθείς όρους που φρόντισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες –με τη συνεργασία των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας- να περιλάβουν στις γνωστές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου».


Σημειώνει δε, πως «η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα από τη μια, των μεθοδεύσεων της Βρετανικής αποικιοκρατίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας τους στο νησί, και κατ’ επέκταση του ΝΑΤΟ που ήθελε την Κύπρο προσδεμένη στο άρμα του, για να μπορεί να προωθεί τα άνομα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Από την άλλη», συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυπριακής Δεξιάς, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου ολόκληρου του λαού ενάντια στην αποικιοκρατική δύναμη και έμεινε αγκιστρωμένη στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της και στις ψευδαισθήσεις της».

«Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής της είχε πολλούς εχθρούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα είδαν την ανεξαρτησία ως σκαλοπάτι προς την ένωση με την Ελλάδα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως σκαλοπάτι για τη διχοτόμηση», υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ.


«Με φόντο αυτό το σκηνικό», συνεχίζει, «οι έξωθεν συνωμοσίες και επεμβάσεις, που κυρίως επένδυσαν στον εθνικισμό και τον σοβινισμό και στις δύο κυπριακές κοινότητες, βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να στηριχθεί, υποσκάφθηκε και πολεμήθηκε. Αποκορύφωμα των προβλημάτων και των συνωμοσιών αποτέλεσε το δίδυμο έγκλημα που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974: το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του Αττίλα. Έκτοτε η Κύπρος πορεύεται με ανοικτές τις πληγές της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης, οι οποίες και απειλούν το μέλλον της χώρας και του λαού μας».

«Στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα ο τόπος μας επιβάλλεται να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας και να πεισθεί η διεθνής κοινότητα για επανάληψη των συνομιλιών από ‘κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του κεκτημένου των συνομιλιών. Αλλά για να πειστεί η διεθνής κοινότητα επιβάλλεται πρωτίστως συνέπεια από εμάς τους ίδιους σε αυτό τον στόχο. Το ΑΚΕΛ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και για επανένωση του τόπου και του λαού μας, για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, έτσι ώστε Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχειριστούν το κοινό τους μέλλον», συμπληρώνει.

Προσθέτει δε, πως «με επίγνωση του χρέους σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, αντλώντας ορμή από την ιστορία του, το ΑΚΕΛ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του ώστε να φέρει την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, να ανακοπεί η κατρακύλα του κράτους δικαίου, θεσμών και αξιών και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και τον λαό μας, για τις νέες γενιές».


«Γιατί η Κύπρος αξίζει, γιατί η Κύπρος μπορεί να γυρίσει σελίδα. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη μπορεί», επισημαίνει καταληκτικά.

Kίνημα Οικολόγων: «Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της ΚΔ»

Σε γραπτή ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναφέρει: «Συμπληρώνονται φέτος 62 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας»


Επισημαίνει δε, πως «έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της, σε ένα κράτος αληθινά ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό».

«Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί», συμπληρώνει το Κίνημα Οικολόγων.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί», υπογραμμίζει.


 

Αβέρωφ: «Χρέος μας στην ίδια μας την ιστορία η συνέχιση των προσπαθειών για την επανένωση της πατρίδας μας»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «γιορτάζουμε την 62η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας και όσους υπερασπίστηκαν την εδαφική μας ακεραιότητα σε όλους τους μετέπειτα αγώνες».

Σημειώνει δε, πως «χρέος μας αταλάντευτο απέναντι στην ίδια μας την ιστορία αποτελεί η συνέχιση των προσπαθειών μας σε όλα τα επίπεδα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, για την επανένωση της πατρίδας μας».


«Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ταγμένοι. Για μια χώρα ελεύθερη όπου όλοι οι πολίτες της θα χαίρουν των δικαιωμάτων και των συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και δημοκρατίας. Αυτή θα είναι και η πλήρης δικαίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο κ. Νεοφύτου.

 

 

Κολοκασίδης: Δεν θα θυσιάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στον βωμό του συμβιβασμού

Σε γραπτή του δήλωση ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει: «62 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα σε ένα αβέβαιο πλαίσιο στο οποίο τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το κράτος μας επιβεβαιώνει υπό τη διαρκή απειλή της Τουρκίας και υπό το βάρος μετρίων κυβερνήσεων, που δεν αντιλαμβάνονται το προφανές: Ή θα αντισταθούμε ή θα εξαφανιστούμε».


«Ή θα αντισταθούμε αντιλαμβανόμενοι τις παρακαταθήκες που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για να υπάρξει δημοκρατία στην Κύπρο ή θα εξαφανιστούμε ικετεύοντας την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για νέους γύρους συνομιλιών και συμφωνία για ΜΟΕ, που θα μας οδηγήσουν στο οριστικό τέλος του κράτους μας, στη ρατσιστική ΔΔΟ», συμπληρώνει.

Τονίζει δε, πως «τέλειωσαν τα ψέματα. Μπροστά στο ναρκοθετημένο 2023, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να βρουν τον τρόπο επιβίωσης και ισχυροποίησης της Κυπριακής μας Δημοκρατίας».

«Εμείς πάντως δεν θα θυσιάσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στον βωμό του συμβιβασμού», επισημαίνει καταληκτικά.


Πρόεδρος του ΔΗΚΟ: «Όταν ο κυπριακός ελληνισμός ενεργεί με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορεί να πετύχει θαύματα»

Η σημερινή μέρα της 1ης Οκτωβρίου μας δείχνει πως όταν ο κυπριακός ελληνισμός ενεργεί και λειτουργεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα με ενότητα μπορεί να πετύχει θαύματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και τιμής για όλους όσοι αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και για να ζούμε όλοι εμείς σήμερα σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο κράτος».


Η σημερινή μέρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «είναι και μέρα υπερηφάνειας γιατί αυτή η μέρα μας δείχνει πως όταν ο κυπριακός ελληνισμός ενεργεί και λειτουργεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα με ενότητα μπορεί να πετύχει θαύματα».

«Μπορεί να κερδίσει την ανεξαρτησία του, μπορεί να πετύχει την απελευθέρωση της πατρίδας μας», κατέληξε.

Αλέκος Τρυφωνίδης: Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της ΚΔ


Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες τους τους για να συνεχίσουμε στο μέλλον, δήλωσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, μετά την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως «καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Το αξιόμαχο της ΕΦ δημιουργεί την αποτρεπτικότητα για να υπάρχει ισχυρή άμυνα στον τόπο μας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ισχυρή άμυνα δημιουργεί τους κανόνες της αποτροπής μπροστά στις επιβουλές της επεκτατικής Τουρκίας που ολοένα προσπαθεί με τον τελευταίο αναθεωρητισμό της να δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα».


Ο κ. Τρυφωνίδης συνεχάρη για την άψογη διοργάνωση της στρατιωτικής παρέλασης, όπως είπε, τόσο των μηχανοκίνητων όσο και των πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και όλων των υπολοίπων και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον κυπριακό ελληνισμό.

«Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα της απελευθέρωσης», κατέληξε.

Αχιλλέας Δημητριάδης: Καθήκον να παραδώσουμε καλύτερη πατρίδα


Η 1η Οκτωβρίου είναι ημέρα που μας θυμίζει το καθήκον προς την πατρίδα, είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης σημείωσε ότι πρέπει να παραδώσουμε την πατρίδα μας «καλύτερη από ότι τη πήραμε. Είναι χρέος προς τα παιδιά μας».

Ευχήθηκε τέλος χρόνια πολλά «σε εσάς και στην Δημοκρατία μας».


 

Κάρουλας: Νέους ορίζοντες για αμυντική συνεργασία με ισχυρά κράτη διανοίγει η άρση του εμπάργκο

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική πέραν από την ανεξαρτησία μας που γιορτάζουμε σήμερα αίρεται και επίσημα το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων και της δήλωσης του Ρόμπερτ Μενέντεζ για παρεμπόδιση των περαιτέρω εξοπλισμό της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, είπε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Κάρουλας, μετά τη στρατιωτική παρέλαση.

«Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την κυριαρχία μας και τη Δημοκρατία μας και συγχαίρουμε θερμά την Εθνική Φρουρά για την εξαίρετη παρουσία της σήμερα και χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τις έντονες, αδιάληπτες, συνεχείς, αποτελεσματικές και παραγωγικές προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός σύγχρονου και επαγγελματικού στρατού, με αυξανόμενη αποτρεπτική ισχύ αλλά ταυτόχρονα και ένα ισχυρό εταίρο ένα ισχυρό βραχίονα αμυντικής πολιτικής για την περιφερειακή άμυνα ασφάλεια ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε.


Αυτό, είπε συνεχίζοντας, διανοίγει νέους ορίζοντες για αμυντική συνεργασία με ισχυρά κράτη όπως τις ΗΠΑ, όπως ήδη πράττουμε με την Ελλάδα πρωτίστως, και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Γαλλία και με άλλες πολλές χώρες, για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα αναχαίτισης, ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού και επεκτατισμού για να προασπιστούμε την κυριαρχία μας μαζί με φίλια κράτη.

«Αυτό εξάλλου οφείλουμε προς όσους αγωνίστηκαν και το χρωστάμε προς τα παιδιά μας και τι επερχόμενες γενεές, για μια πατρίδα απελευθερωμένη και επανενωμένη», είπε καταληκτικά ο κ. Κάρουλας.

 

Aπαιτούνται συνθήκες σύνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας για τη μάχη της επανένωσης λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης


Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για επανένωση, πρώτο μας μέλημα είναι η διασφάλιση συνθηκών σύνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, προκειμένου να δώσουμε από κοινού τη δύσκολη μάχη υπέρ του μεγάλου στόχου του τερματισμού της κατοχής και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, ώστε να γίνει το κοινό σπίτι για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, αναφέρει ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε μήνυμα του για την κυπριακή ανεξαρτησία αναφέρει πως η σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει το υπέρτατο χρέος που έχουμε απέναντι στην πατρίδα μας, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης του κύρους και της υπόστασης της, σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνει πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και με το 37% της πατρίδας μας υπό κατοχή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.


Ο κ. Χριστοδουλίδης αποτίει φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και την προάσπιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπόσχεται στο σύνολο του Κυπριακού λαού, «και ειδικότερα στη νέα γενιά, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παραδώσουμε μια χώρα ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, ώστε να γίνει τόπος δημιουργίας και ευημερίας».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις που υφίσταται σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», καταλήγει.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.