Στεφάνου για ΓεΣΥ: Να πάψει η κυβέρνηση να μετατοπίζει τις ευθύνες της αλλού“Αντί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας να προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες υγείας, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις ώστε να ανατραπεί η κατάσταση και να σταματήσει ο κατήφορος στα δημόσια νοσηλευτήρια”, ααφέρει μεταύ άλλων σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών και τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για το ΓΕΣΥ. Κάποιοι, με αφορμή υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα προβλήματα που επικαλούνται, ενέτειναν την καταστροφολογία σχετικά με το μέλλον του ΓΕΣΥ.

Το ΑΚΕΛ είναι κατηγορηματικό: το ΓΕΣΥ μπήκε στη ζωή μας, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και η πορεία ολοκλήρωσης της εφαρμογής του είναι χωρίς επιστροφή. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλαγές και προσαρμογές πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του ΓΕΣΥ.

Η πλέον προβληματική παράμετρος στην εξέλιξη του ΓΕΣΥ, είναι οι τεράστιες αδυναμίες που παρουσιάζονται στην ενίσχυση, την στελέχωση και γενικά την ανασυγκρότηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, της αδράνειας και των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, η οποία στο σχεδιασμό υλοποίησης του ΓΕΣΥ είχε ουσιαστικά μόνο αυτό το καθήκον.

Αντί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας να προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες υγείας, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις ώστε να ανατραπεί η κατάσταση και να σταματήσει ο κατήφορος στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην επίλυση των προβλημάτων. Θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στη βάση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας που έχει αποφασιστεί.

Την ίδια ώρα θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να αντιπαλεύει τις όποιες προσπάθειες για εκτροχιασμό του ΓΕΣΥ και αλλαγή του χαρακτήρα του. Το ΓΕΣΥ πρέπει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ψήφισαν υπέρ της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι τα κίνητρα και ποιες είναι οι σκοπιμότητες της αποκοπής του κονδυλίου για τη Σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.

Τα εν λόγω κόμματα θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν βολεύονται με το σχετικό Νομοσχέδιο και συνεχώς θέτουν νέες απαιτήσεις.

Η αποκοπή του κονδυλίου αποτελεί την κορύφωση της παρελκυστικής στάσης των κομμάτων που θέλουν να εξυπηρετήσουν την εργοδοσία.
Το θέμα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στη Βουλή. Δύο φορές έφτασε μέχρι την Ολομέλεια του Σώματος και αναβλήθηκε η λήψη απόφασης. Τώρα επίκειται η επαναφορά του κι όμως η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε να αποκόψει το σχετικό κονδύλι.

Είναι φανερό ότι τα κόμματα που απέκοψαν το κονδύλι δεν θέλουν να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη και παράνομη εργασία, ούτε και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Θα το ξαναπούμε: σημασία δεν έχουν οι διακηρύξεις. Σημασία έχει τι ψηφίζει ο καθένας στη Βουλή.

Και τα εν λόγω κόμματα ψήφισαν υπέρ της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.