Στεφάνου για Βρετανικές εγγυήσεις: Επί διακυβέρνησης Χριστόφια η Βρετανία διατύπωνε την ίδια θέση

"Το θέμα ήταν και παραμένει, το πώς αυτή η θέση της Βρετανίας, αλλά και του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της Ε.Ε., τυγχάνει αξιοποίησης από την πλευρά μας"

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Ως θετική χαρακτήρισε την θέση της Βρετανίας ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυήτρια, ο Στέφανος Στεφάνου, αν και όπως σημείωσε, δεν είναι σημερινή.

“Ήδη επί διακυβέρνησης Χριστόφια η κυβέρνηση της Βρετανίας διατύπωνε την ίδια θέση”, ανάφερε.

Aυτούσια η δήλωση

Η θετική θέση της Βρετανίας ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι εγγυήτρια δεν είναι σημερινή, αλλά χρονολογείται. Ήδη επί διακυβέρνησης Χριστόφια η κυβέρνηση της Βρετανίας διατύπωνε την ίδια θέση.

Αυτή η θέση πήρε σάρκα και οστά στο Μοντ Πελεράν 3, όπου η θέση της Βρετανίας ήταν ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης.

Την ίδια θέση επανέλαβε και στο Κρανς Μοντανά.

Το θέμα ήταν και παραμένει, το πώς αυτή η θέση της Βρετανίας, αλλά και του Γ.Γ. του ΟΗΕ και της Ε.Ε., τυγχάνει αξιοποίησης από την πλευρά μας.

Δυστυχώς, ο Νίκος Αναστασιάδης απέτυχε να αξιοποιήσει εκείνη την ευκαιρία η οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ήταν ιστορική. Εξού και ο κ. Γκουτέρες ανέφερε στην Έκθεσή του ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις συνεργάστηκαν και ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο ανήκει στους δύο ηγέτες.

Έστω και τώρα ο Πρόεδρος πρέπει να αξιοποιήσει το πλαίσιο Γκουτέρες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μόνο έτσι η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, είτε να αποδεχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, είτε να μείνει εκείνη εκτεθειμένη αντί η Ελληνοκυπριακή πλευρά όπως συμβαίνει τώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.