Στεφάνου: Η κυβέρνηση αντί να πείσει για τις επιλογές τις προχωρεί σε φιέστες

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή υπογραφής του Συμβολαίου Ανάθεσης του Έργου Υποδομών Έλευσης Φυσικού Αερίου,

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ σε σχέση με την υπογραφή συμφωνίας για το τερματικό του Φυσικού Αερίου τονίζοντας πως η κυβερνηση έστησε φιέστα για να υπογράψει μια συμφωνία που ίσως να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου εισαγωγής Φυσικού Αερίου με 7 χρόνια καθυστέρηση.

Η δήλωση:

Μας προκαλεί τεράστια έκπληξη το θράσος της κυβέρνησης να στήνει φιέστες για να υπογράψει μια συμφωνία που ίσως να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου εισαγωγής Φυσικού Αερίου με 7 χρόνια καθυστέρηση.

Αφού για εφτά χρόνια άλλαζαν στόχους και μεθόδους, άλλαζαν διαδικασίες, μετάθεταν χρονοδιαγράμματα και αφού για εφτά χρόνια φόρτωναν με την ανικανότητα τους, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του τόπου με δεκάδες εκατομμύρια πανηγυρίζουν σήμερα ότι θα προωθήσουν το έργο.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι πάρα τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες τους η συμφωνία που υπογράφουν δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει τιμή Φυσικού Αερίου τέτοια που θα οδηγήσει σε μείωσή της τιμής του ηλεκτρισμού.

Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές από εταιρείες και εμπειρογνώμονες ότι υπάρχουν επιλογές που θα έδιναν πιο φθηνό ΦΑ και οι οποίες δεν μελετήθηκαν επαρκώς. Ο γενικός ελεγκτής εντόπισε δεκάδες προβλήματα, κενά και παρατυπίες στην όλη διαδικασία. Η βουλή έχει δεσμεύσει το κονδύλι για τη συμμετοχή της ΑΗΚ στο έργο και αναμένει από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν.

Η κυβέρνηση αντί να απαντήσει και να πείσει για τις επιλογές τις, προχωρεί σε φιέστες και υπογράφει τη συμφωνία.

Ως ΑΚΕΛ διατυπώσαμε κατ’ επανάληψη τη θέση ότι είμαστε υπέρμαχοι του έργου εισαγωγής ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και η συνεχής κριτική μας προς την κυβέρνηση ήταν ότι καθυστερεί στην προώθηση του έργου αυτού.

Ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουμε την έντονη επιθυμία μας να προχωρήσει το έργο. Θέλουμε όμως να πειστούμε ότι ακολουθήθηκαν οι σωστές και νενομισμένες διαδικασίες, ότι το έργο είναι βιώσιμο, ότι έχει εξευρεθεί η χρηματοδότηση του και ότι θα εξασφαλιστεί τιμή ΦΑ που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Είναι πραγματικά λυπηρό η αδημονία της κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τη κυπριακή οικονομία, να μας φορτώσει με επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια και την ίδια στιγμή να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.