Η επίσημη θέση της Μ. Βρετανίας για την κυπριακή ΑΟΖ δεν διαφέρει από τις δηλώσεις Ντάνκαν και είναι απαράδεκτο το ότι η Μ. Βρετανία προσπερνά με ελαφρά τη καρδία τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Επισήμανε επίσης ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία έλεγε περίπου τα ίδια με τη Βρετανία, όμως η κυβέρνηση δεν αντέδρασε.

Αυτά που συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ συνέχισε ο κ. Στεφάνου, αποδεικνύουν ότι η ΑΟΖ δεν είναι ούτε οχυρωμένη ούτε διασφαλισμένη, όπως διακήρυττε τόσο καιρό η κυβέρνησης.

Επίσης, πρόσθεσε, η διεθνής αντίδραση, περιλαμβανομένων και των Η.Ε. αποδεικνύουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πείσει για την ορθότητα των θέσεων της.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, βλέπει τις πραγματικότητες και δεν πουλά στον κόσμο φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης ότι παράλληλα με τα διαβήματα που γίνονται για την ΑΟΖ θα πρέπει να συνεχιστούν με ειλικρίνεια οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και ο πρόεδρος θα πρέπει να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι εννοεί τα όσα λέει, χωρίς να θέτει όρους και προϋποθέσεις