Στεφάνου: Η σιωπή για το δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες φανερώνει τη σοβαρότητα του θέματος“Σε ευνομούμενες χώρες παρόμοιας φύσης θέματα οδήγησαν σε παραιτήσεις”

“Το θέμα του δεύτερου ταξιδιού του Προέδρου με ιδιωτικό τζετ στις Σεϋχέλλες είναι πολύ σοβαρό. Το θέμα άπτεται της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της πολιτικής ηθικής που πρέπει να χαρακτηρίζει την όποια κυβέρνηση”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για στήριξη των ΜμΕ από την Κυβέρνηση.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η σιωπή της κυβέρνησης για το δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες φανερώνει τη σοβαρότητα του θέματος

Το θέμα του δεύτερου ταξιδιού του Προέδρου με ιδιωτικό τζετ στις Σεϋχέλλες είναι πολύ σοβαρό. Το θέμα άπτεται της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της πολιτικής ηθικής που πρέπει να χαρακτηρίζει την όποια κυβέρνηση.

Σε ευνομούμενες χώρες παρόμοιας φύσης θέματα οδήγησαν σε παραιτήσεις. Στην Κύπρο η κυβέρνηση το αφήνει να περάσει, όπως επιχείρησε να κάνει και με τα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, για τα οποία η Κύπρος έβγαλε όνομα διεθνώς επί ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Η πλήρης σιωπή της κυβέρνησης και οι εναγώνιες προσπάθειές της, σε συνεργασία με την πλειάδα των φιλικών ΜΜΕ που διαθέτει, να κλείσει το θέμα πριν το αντιληφθεί η κοινωνία, δείχνει τη σοβαρότητά του.

Όταν κατά τύχης βγήκε στην επιφάνεια το οικογενειακό ταξίδι αναψυχής του 2018 με ιδιωτικό τζετ στις Σεϋχέλλες, το προεδρικό έκανε τέσσερις ολόκληρους μήνες να απαντήσει κι ο Πρόεδρος ψέλλισε μια ψευδο-απολογία.

Για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες που έγινε το 2015, πότε θα απαντήσει το Προεδρικό; Πότε θα βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώσει κάτι, όπως κάνει για όλα τα υπόλοιπα θέματα; Πότε θα βγει ο Υπουργός Εσωτερικών να ανασκευάσει τα όσα είπε στην Επιτροπή Ελέγχου για το θέμα; Ας βγουν και ας πουν έστω ότι η αντιπολίτευση δεν έχει δίκιο. Τολμούν;

Επειδή ξέρουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεήσει να πει την αλήθεια, γι’ αυτό κι εμείς θα ζητήσουμε να συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Χρειάζεται απευθείας στήριξη των ΜμΕ και στοχευμένες παρεμβάσεις για τα ενοίκια

Δεν γνωρίζουμε τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα για την οικονομία και τη στήριξη των ΜμΕ. Από την αρχή της συζήτησης είχαμε υποστηρίξει ότι αυτό που πρώτιστα χρειάζονται οι υπερδανεισμένες ΜμΕ, δεν είναι δάνεια, αλλά απευθείας στήριξη από το κράτος.

Είναι και με τη δική μας επιμονή που η κυβέρνηση είχε περιλάβει στο νομοσχέδιο πρόνοια για τις κρατικές εγγυήσεις, τα €100 εκατομμύρια για απευθείας στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μια πρόνοια την οποία δυστυχώς είχε αποσύρει η κυβέρνηση μαζί με το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

Ελπίζουμε ότι στα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η απευθείας στήριξη προς τις ΜμΕ, η οποία θα πρέπει να είναι αυξημένη, όπως είχε ζητήσει το ΑΚΕΛ, αλλά και η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει και για την ουσιαστική αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος των ενοικίων.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή συνιστά ένα βήμα, το οποίο όμως, όπως άλλωστε είχαμε σημειώσει, είναι ανεπαρκές. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν με διατάγματα του κράτους και ειδικότερα για εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές με σαφώς υψηλότερα ενοίκια, η κατάσταση είναι δραματική. Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις από το κράτος και η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση.