Στεφάνου: Λανθασμένη η επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη για κυρώσεις στην Τουρκία

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου, σχετικά με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας.

Αναλυτικά:

Είναι προφανές ότι η Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνιστά και πάλι ένα συμβιβαστικό εγχείρημα ανάμεσα στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Τουρκίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ρητή αναφορά ότι η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία παραμένει στρατηγικής σημασίας για την Ένωση. Αποτιμώντας ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς της Άγκυρας τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Τουρκίας- Ελλάδας και τον καθορισμό της άτυπης πενταμερούς, η Σύνοδος καταλήγει σε εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί μια συνεπή στάση.

Παράλληλα με την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, προτείνεται η έναρξη διεργασιών για την αναβάθμισή της, η έναρξη επαφών υψηλού επιπέδου σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της συνεργασίας για τη διακίνηση των πολιτών.

Σε αντίθεση με την Έκθεση Μπορέλ, την οποία τα Συμπεράσματα απλώς χαιρετίζουν και λαμβάνουν υπόψη, δεν σταχυολογούνται τα μέτρα που δυνατόν να ληφθούν σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει και προβεί σε νέες παραβιάσεις.

Αντ’ αυτού υπογραμμίζεται γενικά και αόριστα ότι σε τέτοια περίπτωση η ΕΕ δύναται να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ως προς το Κυπριακό, σημαντική είναι η υπενθύμιση της στήριξης της ΕΕ στη συνολική λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ειδικότερα τα 550, 789 και 1251. Διατυπώνεται επίσης με σαφήνεια ότι η ΕΕ θα συμμετέχει στην άτυπη διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή και ότι προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ορίζοντας εκπρόσωπο στην Υπηρεσία Καλών Υπηρεσιών.

Η απουσία ρητής αναφοράς στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού καθώς και στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά αποτελούν σοβαρή παράλειψη. Η διττή στάση που υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που ενώ προωθούν άμεσα τη θετική ατζέντα παραπέμπουν σε επανεξέταση της στάσης της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ουδόλως μας ξενίζει.

Επιβεβαιώνει τον προβληματισμό μας αναφορικά με την λανθασμένη επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετεί εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο της πολιτικής της την επιβολή κυρώσεων.

Ενώ αποδεικνύεται ξανά ότι άξονας της πολιτικής μας για να απαλλαγούμε από την επιθετικότητα της Τουρκίας πρέπει να είναι η επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και η συνέχισή τους από το σημείο που είχαν μείνει γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.