Αρνητική εξέλιξη συνιστά η τοποθέτηση της Ρωσίας για τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό σημειώνει σε σημερινές του δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανος Στεφάνου.

Αναλυτικά:

Η Ρωσική Ομοσπονδία επανέλαβε χθες τη διαφωνία της με την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας. Αυτή η ρωσική τοποθέτηση δεν μας βρίσκει σύμφωνους και συνιστά μια αρνητική εξέλιξη. Προφανώς δεν είναι άσχετη με την προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας αλλά και με την πάγια θέση της Ρωσίας ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις.

Ωστόσο, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι φανερό ότι συνέβαλε και η στρατηγική επιλογή των κυβερνώντων να προσκολλήσουν την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και να ευθυγραμμιστούν με τη δυτική επιθετικότητα σε βάρος της Ρωσίας. Με συγκεκριμένες επιλογές των κυβερνώντων πλήγηκαν καίρια οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας.

Πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι, παρά τη χθεσινή τοποθέτηση της ρωσικής διπλωματίας και παρά τις πολιτικές επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης, η Ρωσία δεν παύει να υποστηρίζει την επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό και λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, όπως άλλωστε επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Σε αυτά πρέπει να κτίσει η κυπριακή κυβέρνηση για να αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με μια χώρα μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και με παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με την πατρίδα μας. Στόχος της εξωτερικής πολιτικής μας πρέπει να είναι να κερδίζουμε και όχι να χάνουμε φίλους στον αγώνα για δικαίωση της πατρίδας μας.