Στεφάνου: Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις αυξήσεις, έχει η ανικανότητα της Κυβέρνησης

Στην ανικανότητα της Κυβέρνησης αποδίδει πολλές από τις αυξήσεις που πήραν βασικά αγαθά στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί τη λαϊκή αγορά Ανθούπολης.

Αυτή η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να προστατεύσει τον κόσμο από την ακρίβεια και την ίδια ώρα έχει και την ηθική ευθύνη να το κάνει γιατί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση της τιμής σε βασικά αγαθά στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό ανήκει στην ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης που δεν φρόντισε ούτε για έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, ούτε για να κάνει τις απαραίτητες υποδομές για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στην Κύπρο, ούτε και σε σχέση με τα καύσιμα για να αντιμετωπίσουμε τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, ούτε και στα ζητήματα των σιτηρών, είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση αντί απλά να βλέπει με απάθεια την κατάσταση να εξελίσσεται σε μία μάστιγα για τον κόσμο, χρειάζεται να πάρει μέτρα. Εμείς εισηγούμαστε πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Stefanou Laiki 7 Scaled

Σε ερώτηση αν η επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Ανθούπολης έχει να κάνει με την ακρίβεια και αν είναι σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων του ΑΚΕΛ με την ΠΟΒΕΚ και το ΚΕΒΕ ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως «είχαμε συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ, ακολούθως με το ΚΕΒΕ και την άλλη εβδομάδα συνάντηση με την ΟΕΒ, διότι σωστά έχει λεχθεί ότι ασφαλώς το βασικό θέμα είναι η ακρίβεια αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και διάφορα ζητήματα τα οποία αντικειμενικά έχουν στενή σχέση.

«Το θέμα της οικονομίας για παράδειγμα. Στις συναντήσεις που έχουμε κάνει τόσο με την ΠΟΒΕΚ όσο και με το ΚΕΒΕ και στη συνάντηση που θα έχουμε με την ΟEB συζητούμε τα ζητήματα της οικονομίας και την πρόταση που έχει του ΑΚΕΛ αναφορικά με την ανάγκη για διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου οικονομίας που να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα, βάθος και ισορροπία που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει».

Stefanou Laiki 6 Scaled

Mε αυτόν τον τρόπον μπορούμε να οχυρώσουμε την κυπριακή οικονομία από τις όποιες αρνητικές εξελίξεις συμβαίνουν διεθνώς και σήμερα βλέπετε πώς επηρεάζεται πάρα πολύ η κυπριακή οικονομία, αλλά την ίδια ώρα για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος ως χώρα και ως γεωγραφική θέση με τα χαρακτηριστικά της και για να ανοίξουμε προοπτικές για να μπορέσουμε να εντάξουμε μέσα σε αυτήν την οικονομική δραστηριότητα αν τις νέες τεχνολογίες την πράσινη οικονομία και γενικά όλες τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν διεθνώς, είπε ο κ. Στεφάνου.

Stefanou Laiki 5 Scaled

Όμως, θα πρέπει να πω ότι το βασικό κεφάλαιο της επαφής που έχουμε με τον κόσμο και διάφορους φορείς αυτό το διάστημα είναι η ακρίβεια. Εμείς δεν διαπιστώνουμε απλά το πρόβλημα που υπάρχει με την ακρίβεια που δεν είναι σημερινό, πάει πίσω αρκετούς μήνες, ανέφερε ο κ. Στεφάνου για να συμπληρώσει ότι «έχει πολλούς μήνες που το επισημαίνουμε στην κυβέρνηση και ο λόγος που το επισημαίνουμε είναι γιατί η κυβέρνηση φαίνεται να μην δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει, το μέγεθος που υπάρχει και πόσος κόσμος πραγματικά δυσπραγεί και πιέζεται από το πρόβλημα της ακρίβειας».

2 2 Scaled

 Το ΑΚΕΛ έχει προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ δεν μένει στις διαπιστώσεις, τόνισε ο κ. Στεφανου αναφερόμενος στις προτάσεις για την οικονομία που κατέθεσε το κόμμα του.

«Το ΑΚΕΛ άνει και συγκεκριμένες, εφικτές, αποτελεσματικές, εύκολα εφαρμόσιμες προτάσεις. Για παράδειγμα η πρότασή μας για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9% των έγινε νόμος ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της βουλής. Αντί κυβέρνηση ΔΗΣΥ να πάρει αυτόν τον νόμο και την καλή διάθεση που δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βοηθήσει, ο Πρόεδρος έστειλε το νόμο στο Ανώτατο αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα του. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον κόσμο πρέπει να φέρει πίσω τον νόμο».

«Δεύτερο, προτείνουμε την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα. Ο κόσμος σήμερα πληρώνει φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και την ίδια ώρα υπάρχει και ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης. Το ΦΠΑ πρέπει να καταργηθεί».

Stefanou Laiki 4 Scaled

«Τρίτο, θεωρούμε ότι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού για τις ΑΠΕ επίσης θα πρέπει να τερματιστεί, αφού η Κύπρος, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ρύπους, υπάρχει και το ταμείο για τους ρύπους και αυτά τα λεφτά -σύμφωνα και με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα πρέπει κατά ένα μέρος να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε την ίδια ώρα να επενδύσουμε για την διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ».

Stefanou Laiki 3 Scaled

Πρόταση για το θέμα των σιτηρών

Ταυτόχρονα ο κ. Στεφάνου εισηγείται όπως υπάρξουν και κάποιες άλλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν ευρύτερα τα ζητήματα.

«Σήμερα τίθεται θέμα με τα σιτηρά. Το θέμα με τα σιτηρά υπήρξε και πριν μερικούς μήνες με το πρόβλημα που διαπιστώθηκε και λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών διεθνώς αλλά και λόγω της έλλειψης στρατηγικών αποθεμάτων στην Κύπρο. Η κυβέρνηση λανθασμένα, διέλυσε την Επιτροπή Σιτηρών. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει με ενέργειες της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν τα σιλό που υπάρχουν, είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, να έρθει σε συνεννόηση με τους εμπόρους που πλέον βρίσκεται στα χέρια τους η κατάσταση με τα σιτηρά έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και στρατηγικά αποθέματα και να δούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε στο βαθμό του δυνατού τις τιμές οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να αυξάνονται και θα αυξηθούν περισσότερο εξαιτίας της κατάστασης με την Ουκρανία».

Stefanou Laiki 2 Scaled

Ο Πετρίδης να κάνει τη δουλειά του

Σε ερώτηση σχετικά με το χθεσινό tweet του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος με ειρωνικό ύφος χλεύασε τις εκδηλώσεις για την ακρίβεια του ΑΚΕΛ σε όλη την Κύπρο «την ώρα που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από τη ρωσική επιθετικότητα»  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε στον κ. Πετρίδη αναφέροντας του χαρακτηριστικά πως «αντί να προσπαθεί να κάνει μαθήματα υψηλής γεωπολιτικής που τώρα προφανώς τα ανακαλύπτει, να κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό. Είναι ο κ. Πετρίδης που έλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια, ότι είναι παροδικό φαινόμενο. Δεν πήραν κανέναν μέτρο για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια ούτε και προετοίμασαν την Κύπρο σε περίπτωση που θα υπάρχουν τέτοιες αρνητικές εξελίξεις όπως είναι τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία».

 

 «Να απαντήσει λοιπόν ο κ. Πετρίδης εκ μέρους της κυβέρνησης πώς οχυρώνει την Κύπρο η κυβέρνηση του Συναγερμού σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και τι θα διεκδικήσει από την Ευρώπη για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι όποιες κυρώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τι ζητούμε ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να προστατεύσουμε την κυπριακή οικονομία».

 Από τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση εμείς δεν περιμένουμε μαθήματα γεωπολιτικής περιμένουμε να μας πουν πώς θα προστατεύσουν τον κόσμο ως οφείλουν να κάνουν. είπε χαρακτηριστικά. 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.