Στεφάνου: Ο Γρίβας σκότωσε και τρομοκράτησε – Τι υποστηρίζει ο Σιζόπουλος για τα κονδύλια

ΓΓ ΑΚΕΛ: Σε κανένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία του δεν τιμώνται προδότες

Συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την τροπολογία του ΑΚΕΛ για καταψήφιση κάθε κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό που προορίζεται για απόδοση τιμών στον Γρίβα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε στον Άστρα ότι σε κανένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία του δεν τιμώνται προδότες. Ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως δε μπορεί να τιμάται από την πολιτεία ένας άνθρωπος που με την δράση του σκότωσε, τρομοκράτησε και ήθελε την κατάργηση της δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον Τύπο ότι το ΑΚΕΛ έχει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ότι βάζει βόμβα στα θεμέλια της εθνικής συμφιλίωσης με την τροπολογία του, ανέφερε ότι είναι καθήκον της αντιπολίτευσης να ψέγει ότι θεωρεί πως δε γίνεται καλά.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως αυτοί που θεωρούν ότι με το να τιμάται ένας προδότης υποσκάπτεται η εθνική συμφιλίωση, δεν θέλουν να θυμούνται την ιστορία, και δεν θέλουν οι νέοι να την μάθουν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του έκανε μία δεύτερη αξιολόγηση. Υποστήριξε πως το συγκεκριμένο κονδύλι αφορούσε σε διάφορες παροχές του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το σταύρωσαν ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις δαπάνες του.

Την ίδια ώρα ο κ. Σιζόπουλος απέρριψε τις αναφορές ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης οφείλεται στην αλλαγή στάσης τους.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε πως ο ίδιος θα υπερψηφίσει την τροπολογία του ΑΚΕΛ για αποκοπή του κονδυλίου. Ωστόσο είπε πως υπάρχει λάθος στην σύνταξη, εκτιμώντας ότι αυτό θα δημιουργήσει μπέρδεμα.

Κωλοτούμπα κομμάτων «Χριστοδουλίδη» – Δεν αποδέχονται αποκοπή των κονδυλιών για Γρίβα

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έκαναν πίσω και δεν αποδέχονται αποκοπή, αλλά σταύρωμα του κονδυλιού που αφορά απόδοση τιμών στον Γρίβα. Αυτό σημαίνει ότι αντί να διαγραφούν, τα κονδύλια θα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και θα εναπόκειται στην Επιτροπή Οικονομικών εάν θα τα αποδεσμεύσει ή όχι, αναλόγως και της πλειοψηφίας που θα υπάρχει τη συγκεκριμένη στιγμή στην Επιτροπή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ζήτησε από τα τρία κόμματα που τον στηρίζουν να κάνουν πίσω, κάτι που απέρριψε μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ.

Ο Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες της Βουλής, τους ενημέρωσαν πως μέσα στις κοινωνικές παροχές είναι και το θέμα των τιμών προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και γι’ αυτό θα το σταυρώσουν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ξεκαθάρισε ότι τα τρία κόμματα έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινό κονδύλι Γρίβα- Μακαρίου.

Μάλιστα ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι χθες το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τους ενημέρωσε ότι αποσύρονται το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ από την κοινή τροπολογία, γιατί θεωρούν ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη, ενδέχεται να υπάρχουν κονδύλια που αφορούν τους συνδέσμους αγωνιστών ΕΟΚΑ και ανησυχούν μπας και κατά λάθος αποκοπούν τέτοια κονδύλια.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η κ. Ερωτοκρίτου μιλούσε όχι μόνο εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αλλά και της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε θλίψη, κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες.

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν θα τιμάται ο Γρίβας από την 1η Μαρτίου σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη στον προεδρικό θώκο. Επίσης κάλεσε το ΔΗΚΟ να αποφασίσει ποια είναι η πολιτική του θέση.

Απαντώντας, ο Πανίκος Λεωνίδου υποστήριξε ότι το ΔΗΚΟ άλλαξε θέση, γιατί υπάρχει ασάφεια αναφορικά με το συγκεκριμένο κονδύλι. Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ τιμά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και των αντιστασιακών, λέγοντας πως δεν πρέπει να μηδενίζουν τους αγώνες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy