Στεφάνου: Οι δηλώσεις ΥΠΠ για άρθρο μαθήτριας νομιμοποιούν τις επιθέσεις σε βάρος της απο σκοταδιστικούς κύκλους

“Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στο ζήτημα της στοχοποίησης μαθήτριας εξαιτίας άρθρου της σε σχολική εφημερίδα για το μάθημα των θρησκευτικών, ουσιαστικά νομιμοποιούν τη στοχοποίηση και τις φραστικές επιθέσεις σε βάρος της μαθήτριας από πλευράς συντηρητικών και σκοταδιστικών κύκλων”, αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

“Το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας, αντί να προστατεύσει τη μαθήτρια, συνέδεσε την έκφραση της άποψής της με «επίθεση στην Εκκλησία» καταδεικνύει ότι είτε δεν κατανοεί είτε δεν αποδέχεται στοιχειώδεις αρχές για την ελευθερία έκφρασης, για το διάλογο σε μια δημοκρατική κοινωνία, για το ρόλο και την αποστολή της παιδείας. Η δε αναφορά του Υπουργού στο Μεσαίωνα είναι πέρα για πέρα άστοχη και σε βαθμό ανησυχητικό ανιστόρητη”

Ενώ προσθέτει ότι, “η ανάπτυξη κριτικής σκέψης από τους νέους και τις νέες του τόπου μας πρέπει να αποτελεί στόχο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο διάλογος, η ζύμωση ιδεών και επιχειρημάτων ακόμα και σε θέματα που θεωρούνται ταμπού, η αμφισβήτηση κατεστημένων αντιλήψεων είναι κινητήριος μοχλός για την πρόοδο της κοινωνίας”.

“Χρειάζεται όχι μόνο να προστατεύουμε αλλά και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες που αναπτύσσουν λόγο και άποψη, ακόμα κι αν διαφωνούμε με το περιεχόμενο των θέσεων τους. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση υποχρεώνει την κυπριακή κοινωνία να συζητά τα αυτονόητα”, καταλήγει.

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανοίγματος ενός ευρωτουρκικού διαλόγου, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι, “οι διεργασίες που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου με αντικείμενο το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός ευρωτουρκικού διαλόγου πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση”.

“Χωρίς αυταπάτες για την ΕΕ και με πλήρη επίγνωση των βαθύτατων οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και στρατιωτικών δεσμών που συνδέουν την Τουρκία με ευρωπαϊκά κράτη, οφείλουμε να αξιοποιούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει ώστε οι δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο από πλευράς ΕΕ να αποκτήσουν επιτέλους έμπρακτο αντίκρισμα. Να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και ταυτόχρονα, να καθίσταται σαφές ότι ο δρόμος του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να καταστεί αμοιβαία επωφελής για όλες τις πλευρές. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει σε προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση”

Ενώ προσθέτει ότι. “την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι σε όλες αυτές τις διεργασίες η πρώτη προτεραιότητα για τη δική μας πλευρά πρέπει να είναι το Κυπριακό Πρόβλημα, η προσπάθεια τερματισμού της συνεχιζόμενης κατοχής και διαίρεσης της πατρίδας μας. Επιδίωξη μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, κάτι που θα επιτρέψει να επιλυθούν κι άλλα ζητήματα σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο”

“Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να μένει αδιάφορη και ανενεργή σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Θέματα όπως η εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία που εξυπηρετείται μέσα από τη συνδιαλλαγή ΕΕ-κυβέρνησης Ερντογάν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας και του Ιράκ, το εκτεταμένο εμπόριο όπλων μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και Άγκυρας, το Κουρδικό, η κατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι διώξεις αντιφρονούντων είναι ζητήματα στα οποία επίσης πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και από θέση αρχών η Κυπριακή Δημοκρατία”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.