Στεφάνου: Η πρωτοφανής αύξηση της διαφθοράς είναι «επίτευγμα» της κυβέρνησης

Έλα στο Google News

“Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ πάλι δεν αναγνωρίζουν το μέγεθος του διεθνούς διασυρμού της χώρας από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που στήθηκε επί ημερών τους, τότε τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά”

Σε δήλωση προέβη ο εκρπόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου Δήλωση του για τα χρυσά διαβατήρια και δημοσιεύματα της Le Monde αλλά και για τη διαφθορά που υπάρχει εντός ποδοσφαίρου

Αυτούσια η δήλωση:

Μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θεωρεί ότι το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων συζητείται μόνο στην Κύπρο, αλλά η μεγαλύτερη γαλλική εφημερίδα, η «Le Monde», κάνει εκτενές ρεπορτάζ για την πολιτογράφηση απατεώνων από την Κύπρο και για όλα όσα συμβαίνουν με το επενδυτικό πρόγραμμα μετά που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

Μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κα Γιούροβα, σχολιάζοντας ότι «η φορολογική απάτη και η διαφθορά μπορούν να εξαπλωθούν λόγω έλλειψης διαφάνειας όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων χορήγησης χρυσών διαβατηρίων στους επενδυτές».

Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ πάλι δεν αναγνωρίζουν το μέγεθος του διεθνούς διασυρμού της χώρας από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που στήθηκε επί ημερών τους, τότε τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής αντί να απαντήσει γι’ αυτά όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο, «με εκνευρισμό» προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Υπουργός άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο.

Η βαριά σκιά της πρωτοφανούς αύξησης της διαφθοράς στη χώρα μας είναι το αδιαμφισβήτητο «επίτευγμα» της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Η διαφθορά και η διαπλοκή στο χώρο του ποδοσφαίρου συνεχίζουν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε χθες για τη διαφθορά και την παρουσία εγκληματικών στοιχείων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Πρόεδρος δηλαδή αναγνώρισε αυτό που γνωρίζει εδώ και χρόνια όλη η Κύπρος.

Αυτά που ψες είπε ο κ. Αναστασιάδης, τα ξαναείπε και το 2015. Και τότε παραδέχθηκε ξανά τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και δεσμευόταν για «αυστηρότερους μηχανισμούς ελέγχου όσων συνδέονται με το ποδόσφαιρο, π.χ. το στοίχημα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ». Δεσμεύτηκε για «μέτρα που θα ληφθούν σύντομα» για  «αυστηρότερο έλεγχο στους διοικούντες την ΚΟΠ» (19.02.2015).

Τίποτα όμως ουσιαστικό δεν έπραξαν, ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης, ούτε η κυβέρνησή του.

Η διαφθορά και η διαπλοκή στο χώρο του ποδοσφαίρου συνεχίζουν. Το ίδιο συνεχίζει η έλευση κόκκινων φακέλων από την ΟΥΕΦΑ για στημένα παιγνίδια, αλλά ακόμα τίποτα ουσιαστικό δεν έχουμε δει να γίνεται από μέρους της κυβέρνησης, του ΚΟΑ, των διωκτικών αρχών και την ηγεσία της ΚΟΠ.

Ευθύνη του Προέδρου και της κυβέρνησης δεν είναι να κάνουν διαπιστώσεις και να τις επαναλαμβάνουν κάθε 2-3 χρόνια, ομολογώντας ουσιαστικά την αποτυχία ή την αδιαφορία τους. Ευθύνη τους είναι να λάβουν μέτρα, δραστικά και ριζικά. Να θέσουν προ των ευθυνών του τον ΚΟΑ και την ηγεσία του ποδοσφαίρου. Από διαπιστώσεις και διακηρύξεις οι πολίτες έχουν μπουχτίσει.

Ο φυσικός πλούτος πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο και μοχλός για τη λύση αρχών στο Κυπριακό

Οι πρωτοβουλίες για συγκρότηση σε διεθνή οργανισμό του EastMed Gas Forum με τη συμμετοχή επτά χωρών της περιοχής μας μπορούν και πρέπει να καταστούν βήμα για την περιφερειακή συνεργασία, την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των λαών, την προώθηση του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επαναλαμβάνουμε ότι ορθά αυτές οι συνεργασίες είναι ανοικτές σε όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφόσον βέβαια αυτή σεβαστεί τους γείτονες της και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας.

Σημειώνουμε βέβαια ότι η παρουσία των ΗΠΑ ως παρατηρητή σε ένα σχήμα συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου συνιστά προφανώς, όχι μόνο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές πρωτοβουλίες, αλλά εμπλοκή παρουσία και εμπλοκή για προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην περιοχή. Συμφέροντα που διαχρονικά έγιναν συνώνυμα με την αποσταθεροποίηση και τις επεμβάσεις.

Ο φυσικός πλούτος και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν πρέπει να αφεθούν να εξελίσσονται σε πηγή έντασης και στρατιωτικοποίησης, αν τα πράγματα βέβαια πάρουν αυτό τον επικίνδυνο δρόμο.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι όλοι οι σχεδιασμοί και οι πρωτοβουλίες μας στα ενεργειακά πρέπει να υπηρετούν τον πρώτιστο στρατηγικό στόχο που μας ενώνει όλους: την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του νησιού και του λαού μας. Ο φυσικός πλούτος πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο και μοχλός για τη λύση αρχών στο Κυπριακό, για την ασφάλεια και την ειρήνη στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.