Στεφάνου: Πρωτόγνωρα δύσκολη για την Κύπρο η περίοδος που διανύουμε

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Πρωτόγνωρα δύσκολη για την Κύπρο χαρακτήρισε ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου την περίοδο που διανύουμε, προσθέτοντας ότι μέρα με τη μέρα, η ελπίδα για τη λύση του Κυπριακού απομακρύνεται.

Ζήτησε την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με εφικτές προτάσεις σε μια προσπάθεια διάρρηξης αδιεξόδου και δημιουργίας δυναμικής για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις.

Σε ομιλία του το πρωί στο μνημόσυνο των Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου στα Χολέτρια, ο κύριος Στεφάνου αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία με τις αλλεπάλληλες έκνομες ενέργειές της ενισχύει τα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους και δημιουργεί καινούρια. Από την άλλη, πρόσθεσε, η διεθνής κοινότητα όχι μόνο αποφεύγει να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι και τη θέση της Τουρκίας – Τατάρ για κυριαρχική ισότητα, αλλά πλέον δεν αναφέρεται στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, δεν αναφέρεται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν.

Είναι φανερό, είπε, ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο για να ενισχύει τη διχοτόμηση, ενώ την ίδια ώρα, αυξάνει την πίεσή της πάνω στους Τουρκοκύπριους. Ενώπιον αυτής της τραγικής κατάστασης δεν εμφιλοχωρεί κανένας εφησυχασμός και καμία παθητικότητα, τόνισε.
Τόνισε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί των κυβερνώντων και παθητική ενατένιση των εξελίξεων που επιδεικνύουν μάς κοστίζουν ακριβά. Δεν είναι τυχαίο, σημείωσε, που ενώ η Τουρκία έχει κορυφώσει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, ο διεθνής παράγοντας θεωρεί την ε/κ πλευρά συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο.

Πρόσθεσε ότι οι κακοί και αντιφατικοί χειρισμοί του Προέδρου και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ συνέβαλαν οι Ε/κ και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία, να απωλέσουν την αξιοπιστία τους και να μας φορτώσουν ευθύνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.