Στεφάνου: Στόχος να σπάσουμε το αδιέξοδο – Καταθέσαμε ξανά την πρόταση μας για τα ενεργειακά

Ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ×ñéóôïäïõëßäçò ðñïåäñåýåé óýóêåøç ôïõ Åèíéêïý Óõìâïõëßïõ, Ëåõêùóßá 30 Ìáñôßïõ 2023.

Έχουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο, το μακροβιότερο διαπραγματευτικό κενό που υπήρξε ποτέ στο Κυπριακό, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο Και την ίδια ώρα η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση για να δημιουργεί ένα κατοχικό τετελεσμένο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εξερχόμενος από τη συνεδρία του Εθνικού Σύμβουλίου που πραγματοποιηθηκε σήμερα Πέμπτη (30/3).

«Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη να αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες.  Ρώτησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εννοεί αυτό το πράγμα και μου απάντησαν θετικά.

Αν είναι λοιπόν αυτή η θέση του προέδρου και της κυβέρνησης, εμείς το καλωσορίζουμε γιατί αυτή είναι η δική μας αντίληψη.

Αυτή ήταν και η θέση για μερικά χρόνια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερο, εμείς συμφωνούμε ότι για να δημιουργήσει δυναμική, έτσι ώστε η Τουρκία και γενικότερα η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εντοπίσουμε εκείνα τα πεδία που μπορούν να απελευθερώσουν κοινά συμφέροντα και κίνητρα για την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η προσέγγιση του προέδρου είναι ότι αυτά τα πεδία, είναι τα ευρωτουρκικά και εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πεδίο εκείνο που μπορεί πραγματικά να απελευθερώσει κίνητρα είναι τα ενεργειακά.

Ένας τομέας που ο ρόλος τους έχει τη σημασία τους έχει ενισχυθεί εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν και με αφορμή τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχω καταθέσει την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχαμε δώσει πριν από τρία χρόνια στον προηγούμενο Πρόεδρο με σκοπό να το συζητήσουμε, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι εδώ μπορούν να υπάρξουν δυνατότητες για δημιουργία δυναμικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Προτάσεις για ενεργειακά

Ο Πρόεδρος είπε ότι θα το συζητήσουμε. Μάλιστα συμφωνήσαμε ότι ο μηχανισμός του Συμβουλίου θα δώσει την πρόταση του ΑΚΕΛ και στα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γιατί θέλουμε να συζητηθεί. Είναι κάτι που ζητήσαμε και από τον προηγούμενο χρόνο και που δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Εν πάση περιπτώσει, εμείς βλέπουμε μπροστά, δεν βλέπουμε πίσω. Θεωρούμε ότι εδώ θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γιατί ο στόχος είναι να βρούμε τρόπους να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις»

Τι απαντά για τις «κοινές συνεδρίες»

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ , σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου για ¨«κοινές συνεδρίες» του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας με το Υπουργικό συμβούλιο ο κ. Στεφάνου, δήλωσε οτι αντιδράσαμε για την δήλωση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για κοινές συνεδρίες κατά τακτά διαστήματα των υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου και Ελλάδας με την παρουσία Προέδρου και πρωθυπουργού.

«Και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το οποίο ισχύει είναι αυτό που την επόμενη ημέρα είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι δεν είναι αυτό που είχε συμφωνηθεί, ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ανάλογα με το θέμα να υπάρξουν και οι συνεννοήσεις των αρμόδιων υπουργών. Αυτό είναι φυσιολογικό να υπάρχει, γιατί η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα. Πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός με την Ελλάδα για θέματα ενδιαφέροντος ζητήματα, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητο δικοινοτικό κράτος. Για να μην δίνουμε αφορμές ή να μην δίνουμε την οποιαδήποτε το οποιοδήποτε εργαλείο στην Τουρκία, να παρερμηνεύσει θέσεις μας και να εμφανίζει τη θέση της έτσι όπως τη διατυπώνει από το 1964 ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και ότι αυτό που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία τυγχάνει κατάχρησης από μέρους των Ελλήνων, πράγμα που δεν είναι σωστό».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy