Στεφάνου: Το Σχέδιο Εστία έχει κατώτερα αποτελέσματα από ό,τι η Κυβέρνηση θεωρούσεΣε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τονίζει ότι οι αιτούντες του Σχεδίου Εστία δεν ανέρχονται καν στους μισούς από τον αριθμό που είχε θέσει ως στόχο η Κυβέρνηση.

Αυτούσιες οι δηλώσεις:

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν η Κυβέρνηση ήρθε στη Βουλή να ενημερώσει για το Σχέδιο Εστία έλεγε ότι δυνητικά μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το Σχέδιο περίπου 15000 δανειολήπτες. Ακολούθως το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε τον αριθμό στους 12000 δανειολήπτες. Σήμερα έχουμε μπροστά μας κάτι περισσότερες από 5500 αιτήσεις, σχεδόν οι μισές από αυτές δεν είναι πλήρεις ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 10% αυτών των αιτήσεων δεν μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία. Εμείς θεωρούμε πολύ αισιόδοξη αυτή την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών. Θα αποδειχθεί ότι είναι πολύ περισσότεροι οι δανειολήπτες που έκαναν αίτηση αλλά τελικά δε θα επιλεγούν για να ενταχθούν.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το Σχέδιο Εστία έχει κατώτερα αποτελέσματα από ό,τι η Κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα είχε.

Είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ ότι το Σχέδιο Εστία έχει λάθος προσανατολισμό. Δεν καλύπτει τους μη βιώσιμους δανειολήπτες. Πριν από αρκετούς μήνες ο τέως Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει σχέδιο για τους μη βιώσιμους, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Σχεδίου Εστία. Ρωτήσαμε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το θέμα αυτό και η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν έχουν γίνει κάποιες σκέψεις. Ο χρόνος τρέχει. Μέχρι να έρθει η Κυβέρνηση με σχέδιο για να προστατευθούν οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες θα έχουμε εκποιήσεις. Είναι εγκληματική η καθυστέρηση της Κυβέρνησης και αφήνει εκτεθειμένους τους μη βιώσιμους δανειολήπτες στον κίνδυνο των εκποιήσεων.